Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: profitul impozabil, microintreprinderi, cod fiscal, pierdere fiscala, formular, lichidare

Pentru o societate cu raspundere limitata care va intra in lichidare voluntara in luna iunie 2014 si este platitoare de impozit pe venit din luna februarie 2013, sumele inregistrate in contul 461 vor fi inchise in luna iunie 2014 cu 758 (debitorii renunta la sumele cuvenite), insa valoarea depaseste 65.000 euro.

Se va stabili daca acest lucru presupune ca societatea va deveni platitoare de impozit de profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit plafonul, caz in care vom vedea cum se va calcula impozitul pe profit.

De asemenea, vom vedea ce se intampla cu perioada februarie - decembrie  2013 cand s-a platit impozit pe venit si daca se calculeaza impozit pe profit si pentru aceasta perioada si se adauga la pierderea fiscala a anilor 2010-2012.

Lichidarea voluntara a unei societati cu raspundere limitata reglementata de art. 235 din Legea societatilor comerciale, se poate realiza si prin propria vointa a asociatilor, operatiune care nu necesita implicarea unui lichidator sau avocat. Lichidarea incepe prin intocmirea unei hotarari AGA care se depune la ORC de la sediul societatii.

In cazul in care societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor pentru veniturile realizate din lichidare ii sunt aplicabile prevederile Titlului IV indice 1 din Codul fiscal. In speta este vorba de dispozitiile art.112 indice 6 care prevad ca in cazul in care in cursul unui an o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita reglementata de art. 112 indice 1, lit. c) din Codul fiscal.

In cazul prezentat de d-voastra, din trimestrul II 2014 societatea devine platitoare de impozit pe profit si determina impozitul pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de la inceputul anului pana la 30 iunie. Din impozitul pe profit calculat pentru cele 6 luni, conform prevederilor Titlului II din Codul fiscal, se scade impozitul pe venit datorat pentru trim. I.

Pentru perioada 1 februarie-31 decembrie 2013 societatea a fost platitore de impozit pe venitul microintreprinderilor si nu se revine asupra acestui statut. Pentru aceasta perioada nu s-a inregistrat si declarat pierdere fiscala.

La lichidare, din profitul impozabil calculat conform prevederilor pct. 80 - 81 din normele metodologice emise pentru aplicarea Titlului II din Codul fiscal, se scad si pierderile fiscale declarate prin formularul 101 pentru anii 2010-2012.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016