Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In situatia in care o societate are de incasat o despagubire obtinuta prin hotarare judecatoreasca, aceasta trebuie sa procedeze in conformitate cu legea in ceea ce priveste plata impozitului ...
In situatia in care o societate are de incasat o despagubire obtinuta prin hotarare judecatoreasca, aceasta trebuie sa procedeze in conformitate cu legea in ceea ce priveste plata impozitului aferent. Metodele de calcul ale impozitului, precum si intrarea in sfera TVA ar trebui sa reprezinte aspecte cunoscute de persoanele responsabile cu indeplinirea acestor sarcini.In vederea ilustrarii explicite a unei astfel de situatii, trebuie mentionat ca, potrivit art. 19 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.
Veniturile neimpozabile sunt redate la art. 20, cu mentiunea ca intre acestea nu se regasesc veniturile din despagubiri, acestea fiind venituri impozabile la determinarea profitului impozabil.
Potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) lit. b) din legea mentionata, baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Prin urmare, in cazul acestor despagubiri, nu se datoreaza TVA daca acestea reprezinta daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizari si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anOrdinul 2810/2016 aproba Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri sau serviciiAchizitii intracomunitare facturate cu TVADocumente justificative pentru bunuri acordate cadou. Care sunt implicatiile fiscale?Factura emisa catre client intracomunitar. Bunurile raman pe teritoriul national. Regim TVAUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAArticole similare
Mentiune data platii factura in jurnalul pentru cumparari | TVA la incasareIn ce mod inregistram un furt din productia neasigurata?CODUL FISCAL fara interpretari eronate! Tabel comparativ Impozitul pe ProfitCODUL FISCAL 2010 TITLUL VI - Capitolul XIII - ObligatiiInregistrare speciala in scop de TVA si servicii de publicitate prin Google. Se impune inregistrarea in ROI?Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"