Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Prezentam mai jos actualele aspecte privind plata contributiilor sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri, precum si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri.
ANEXA 1ANEXA 2
- ASPECTE PRIVIND PLATA CONTRIBUTIILOR SOCIALE -
In contextul prevederilor capitolului II si capitolului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, va facem cunoscute urmatoarele aspecte:
I. Au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, cu exceptiile prevazute de lege.
PLATA CONTRIBUTIILOR SOCIALE SE EFECTUEAZA astfel:

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
1. TRIMESTRIAL, sub forma de plati anticipate, in 4 rate egale, pana la data de 25
inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru urmatoarele categorii de contribuabili:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.
In cazul contributiei de asigurari sociale, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza venitului declarat din declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.
2. SEMESTRIAL, sub forma de plati anticipate, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, respectiv:
- cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
- cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
- exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.
ATENTIE!
3. ANUAL - in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei. In cazul contributiei de asigurari sociale sumele datorate cu titlul de plati anticipate nu se regularizeaza.
4. RETINERE LA SURSA a contributiilor sub forma platilor anticipate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din:
- drepturi de proprietate intelectuala;
- activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil,
precum si a contractelor de agent;
- activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, care nu genereaza o persoana juridica;
- asocierile fara personalitate juridica dintre persoanele fizice rezidente si persoane juridice romane;
- valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor sociale. Contributiile se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.
Pentru toti contribuabilii care obtin venituri din cele 6 categorii de venituri nominalizate mai sus, obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din:
- drepturi de proprietate intelectuala;
- activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil,
precum si a contractelor de agent;
- activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
Obligatiile reprezentand contributia individual# de asigurari sociale calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.
ATENTIE!
Nu datoreaza contributie de asigurari sociale persoanele fizice care obtin venituri:
- dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii
- din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala
- din asocierile fara personalitate juridica dintre persoanele fizice rezidente si persoane juridice
romane.
II. Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza alte venituri (cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie, alte surse), cu exceptiile prevazute de lege.
PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE SE EFECTUEAZA anual, in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala pe baza declaratiilor de venit depuse de contribuabil sau a declaratiilor informative depuse de platitorul de venit sau pe baza datelor din evidenta fiscala.
III. Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care nu realizeaza venituri, cu exceptiile prevazute de lege.
PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE SE EFECTUEAZA lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
IMPORTANT!
Incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii (organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu), in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
Sursa: DGFP Arges

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceFirmele de munca temporara dau in judecata ANAFZoom fiscal: Valoarea tichetelor de masa pentru semestrul I al anului 2016Analiza comparativa: Reducerea CAS in viziunea MFP si in contextul europeanCum s-au modificat contributiile sociale obligatorii odata cu OUG 88 din 2013Ultimele articole
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliControale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaExceptii de la suprataxarea muncii part-timeCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiInspectorii ANAF-Antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 9.7 milioane de lei in domeniul ride-sharingArticole similare
A fost publicata lista oficiala si actualizata cu toate unitatile ANAF din tara (Ordinul 1940/2021)Prevederi Ghidul TVA la incasare 2013PFA si venituri din criptomonede. Obligatii de plata CAS si CASS in 2024CONTRIBUABILIi care solicita reactivarea activitatii firmelor trebuie sa indeplineasca 3 conditiiDeducerea personala. Reguli HG 1/2016 Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal 2016Ultimele articole
PFA in domeniul IT? Atentie la codul CAEN ales si la plafonul de TVAD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVARO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Plafon TVA, MAJORAT la 395.000 lei. 3 reguli tranzitorii importante pentru CONTRIBUABILIBilet la ordin - Ce este, cum se completeaza corect si cum se utilizeazaArticole similare
Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA si veniturile din drepturi de autorCe trebuie sa stii despre stabilirea din oficiu a CAS si a CASS (informare ANAF)Ce declaratii se depun obligatoriu pana la 2 martie 2015?Creditul fiscal extern. Cum tratam creditul ramas in sold?Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul X - Venitul net anual impozabilUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Articole similare
MFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeMFP: aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscaleStudiu de caz: Nedeclararea unei achizitii intracomunitareNoutati Legislatie Fiscala 03 - 07 august 2009 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 20 - 24 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 IULIE 2025E-TVA. Raspunsul la Notificarea de conformare se transmite incepand cu 1 IULIE 2025Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025E-TVA. Ce obligatii au contribuabilii din 2025 privind Notificarea de conformare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"