Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Se poate face contract de munca cu norma partiala pentru o persoana pensionata pentru limita de varsta? Contributiile se vor plati la nivelul salariului minim pe economie (3300 lei) daca venitul brut din salarii este sub limita celor 3300 lei?
Exceptii de la suprataxarea muncii part-time – raspunsul specialistului:
Pe baza legislatiei prezentate mai jos, raspunsurile pentru cele doua intrebari, sunt:
1. Se poate face in Romania contract de munca cu norma partiala pentru o persoana pensionata pentru limita de varsta?
Da. Conform articolului 118, alineatul (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, cum sunt cele din contractele de munca, indiferent de nivelul acestor venituri. Deci, este permis ca o persoana pensionata pentru limita de varsta sa incheie un contract de munca cu norma partiala in Romania.
2. Contributiile se vor plati la nivelul salariului minim pe economie (3.300 lei) daca venitul brut din salarii este sub limita celor 3.300 lei?
Nu.
Conform Codului Fiscal, la articolul 146, alineatul (5 6), contributia de asigurari sociale datorata pentru persoanele fizice cu contract individual de munca nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei calculate la salariul de baza minim brut pe tara pentru zilele lucratoare in care contractul a fost activ. Totusi, alineatul (5 7), punctul d), prevede ca aceasta regula nu se aplica persoanelor pensionate pentru limita de varsta.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Prin urmare, daca o persoana pensionata pentru limita de varsta lucreaza pe baza unui contract cu norma partiala si venitul brut este sub 3.300 lei, nu este obligata sa plateasca contributii sociale la nivelul salariului minim pe economie.
Partea superioara a formularului
Temei legal
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(01/09/2024 - Actul va fi abrogat prin Legea nr. 360/2023).
Art. 118.
(1) In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
Codul fiscal
Art. 146. - Stabilirea si plata contributiilor de asigurari sociale
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1), art. 138 4 alin. (1) sau art. 138 5 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Art. 168. - Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) se aplica in mod corespunzator.
Hotararea Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"