Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Ordinul 2044/2023, publicat recent in Monitorul Oficial, a fost modificata si completata Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor.
Ordinul nr. 2.044 din 27 iunie 2023 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului finantelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost publicat in Monitorul Oficial nr. nr. 607 din 3 iulie 2023
Extras din Ordinul 2044/2023:
Articolul I
Anexa la Ordinul ministrului finantelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 661 din 1 iulie 2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 1
(1) Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, in domeniul constructiilor, beneficiaza de facilitati fiscale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazutela art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
2. La articolul 3, alineatele (4) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(4) Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal si alte activitati specifice domeniului constructii, precum si cifra de afaceri totala, realizata cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea...................................................
(7) In sensul art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica care desfasoara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal, indeplineste cumulativ conditiile de acordare a facilitatilor fiscale si poate, potrivit legii, sa incheie contracte individuale de munca.
3. La articolul 3, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
(8) Acordarea facilitatilor fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venituri.
4. La articolul 6, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(2) Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totala, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii, angajatorii au in vedere numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei. Veniturile realizate din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei se vor avea in vedere pentru calculul cifrei de afaceri totale.
(3) Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, in intelesul prezentei proceduri, se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania, in scopul realizarii de produse si prestarii de servicii, indiferent de statutul de rezidenta al beneficiarilor.
5. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 8
In vederea aplicarii facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, angajatorii care desfasoara activitatile aferente cel putin unuia din codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal procedeaza dupa cum urmeaza:
1. In cazul angajatorilor existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an:
a) se calculeaza raportul intre «Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii» si «Cifra de afaceri totala» determinate conform art. 4, cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea;
b) in situatia in care procentul rezultat din calculul raportului de la lit. a) este de cel putin 80% din «Cifra de afaceri totala» determinata conform art. 4 pct. 1, facilitatile fiscale se acorda pe durata anului in curs cu respectarea conditiei prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal pe toata perioada aplicarii facilitatilor fiscale;
2. In cazul angajatorilor nou-infiintati:
a) indicatorii «Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii» si «Cifra de afaceri totala» determinati conform art. 4 se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea;
b) pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre «Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii» si «Cifra de afaceri totala» determinate conform lit. a) trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.
6. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 10
(1) Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:
a) in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 de lei lunar.
Salariul minim brut pe tara de 4.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna.
Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca venitul brut lunar din salarii si asimilate salariilor este calculat proportional cu salariul brut de incadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
b) in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri, in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, incheiate potrivit legii, in aceeasi luna, la acelasi angajator, in vederea acordarii facilitatilor fiscale se verifica mai intai daca fiecare contract individual de munca respecta conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teza din Codul fiscal, respectiv daca venitul brut este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 de lei lunar, in cazul contractului individual de munca cu norma intreaga, sau daca venitul brut lunar este calculat proportional cu salariul brut de incadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi, in cazul contractului individual de munca cu timp partial.
Pentru acordarea facilitatilor fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de munca care respecta conditia de raportare la 4.000 de lei se cumuleaza.
In acest caz, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor care cumulate nu depasesc plafonul prevazut la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depaseste acest plafon nu se acorda facilitatile fiscale.
(2) Pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 4.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca acestea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 165,333 de ore pe luna.
Articolul II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin ORDINUL 2044/2023Articole similare
Noile FACILITATI FISCALE introduse in Codul fiscal. Scutiri la plata CASAdrian Mitroi, profesor ASE: Este o mare eroare sa nu iti mai platesti astazi taxeleFacilitatile fiscale cu privire la educatia timpurie sunt suspendate pana la data de 31 decembrie 2021Cele mai importante acte cu incidenta fiscala din perioada 19-25 martie 2016Noi scutiri la plata impozitului pe cladiri, teren si bunuri aflate in proprietateUltimele articole
A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareArticole similare
OMFP 611/2019: Contributii sociale aferente fiecarui tip de asigurat in 2019CNPP a publicat indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021Firme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023Romania se imprumuta de 400 de milioane de euro pentru managementul riscurilor de dezastreSalariu minim pentru muncitor necalificat in constructii. Contributii socialeUltimele articole
5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleInformare ITM. Riscuri privind lucrul la inaltimeMasuri ITM pentru reducerea accidentelor de munca din constructii, in contextul venirii calduriiControale Inspectia Muncii: 418 cazuri de munca nedeclarata si amenzi de 10.000.000 de lei aplicate de inspectoriFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"