keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Informare ITM. Riscuri privind lucrul la inaltime

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Iun. 2024
Informare ITM. Riscuri privind lucrul la inaltime
Tags: informare itm, riscuri angajati, lucrul la inaltime

ITM Salaj a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ care cuprinde detalii despre riscurile privind lucrul la inaltime.

Munca la inaltime reprezinta o conditie de munca particulara, iar pentru evitarea pericolelor de accidentare specifice activitatilor efectuate la inaltime trebuie respectate si aplicate prevederile si reglementarile de securitate si sanatate a muncii in vigoare.

Lucrul la inaltime presupune desfasurarea de activitati la minim 2 m masurati de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala fata de care nu exista pericolul caderii in gol.

Principalele riscuri in lucrul la inaltime sunt: caderea obiectelor sau a persoanelor, factorii de mediu care pot influenta conditiile de lucru, platformele de lucru neprotejate, materialele fragile de pe acoperis, riscul de a aluneca si de a calca in afara platformei, muncitorii care lucreaza dedesubt sau in apropriere, etc.

Pentru evitarea riscurilor de accidentare la munca la inaltime trebuie sa tina cont de cateva reguli importante:

1. Sa fie respectate toate conditiile necesare sigurantei lucratorilor.                            

2. Lucratorii sa fie instruiti inainte de inceperea lucrului la inaltime, ori de cate ori este nevoie pentru a urma procedurile in mod corect.

3. Lucratorii sa fie echipati in mod corespunzator pentru lucrul la inaltime.

4. Echipamentele individuale de protectie sa fie corespunzatoare pentru lucrul la inaltime si sa fie testate inainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau neconforme.

5. Lucrul la inaltime nu este permis lucratorilor cu varste mai mici de 18 ani.

6. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. Conducatorul locului de munca care supravegheaza lucrarea trebuie sa ia toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.

De asemenea, lucrul la inaltime este permis doar in situatia in care locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.

Lucratorii care desfasoara activitati ce presupun lucrul la inaltime trebuie sa fie apti pentru aceste activitati care prezinta un grad ridicat de pericol pentru ei si pentru alti participanti la procesul de munca  care sunt expusi pericolului de cadere de la inaltime.

Angajatorii si responsabilii SSM trebuie sa tina cont de faptul ca incadrarea si repartizarea lucratorilor pentru lucrul la inaltime se realizeaza in mod obligatoriu pe baza avizului medicului de medicina a muncii.

Toti cei care lucreaza in conditiile lucrului la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol suplimentat, atunci cand este necesar, cu echipament individual de protectie pentru combaterea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale.

Toti lucratorii la inaltime sunt obligati sa poarte casca de protectie. Aceasta va fi purtata chiar si la inaltime mica, acolo unde gradul de pericol exista.

In situatia in care masurile de amenajare si dotare a locurilor de munca nu elimina pericolul caderii in gol, toti lucratorii la inaltime vor purta centuri de siguranta si franghii de siguranta.

Caderile de la inaltime raman una dintre principalele cauze ale accidentelor de munca, in special in domeniul constructiilor. Acestea cauzeaza o gama larga de raniri putand merge pana la deces. imbunatatirea conditiilor de lucru din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca este un obiectiv care nu trebuie subordonat considerentelor economice, evitand astfel  riscurile la adresa vietii si sanatatii lucratorilor.


Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016