Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ITM Arad a publicat recent un material informativ cu privire la concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului.
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza ca angajatorii pot dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la lit. b)-d) de mai sus, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
In situatia in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252 din Codul Muncii.
Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut mai sus, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
In cazul concedierii pentru motivul prevazut la lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 leiFormulare necesare obtinerii subventiei conform OUG 220/2020 - incadrare in munca in anul 2021-A fost aprobata procedura de acordare a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2500 lei. Documente necesare (Ordinul 2/2021)ANOFM acorda subventii lunare de pana la 2.500 de lei pentru insertia pe piata muncii. OUG 92/2020Insolventa, lichidare si suspendarea activitatii: 47 de studii de caz!Ultimele articole
Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMTOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIMGuvernul a aprobat! MAJORARI salariale, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarCodul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiInformare ITM: 10 situatii in care firmele NU au voie sa concedieze angajatiiArticole similare
Reguli privind transportul cu trenul al lucratorilor sezonieri in UE (INFORMARE ITM)Noi recomandari pentru angajatii care efectueaza deplasari in scopul indeplinirii sarcinilor de munca (INFORMARE ITM)INFORMARE ITM: 3 informatii importante pe care trebuie sa le contina CIM in cazul muncii la domiciliuNoi dispozitii cu privire la reducerea timpului de munca, incepand cu data de 10 august (INFORMARE ITM)INFORMARE ITM. 6 modificari in domeniul relatiilor de munca au intrat in vigoare inca din 2022Ultimele articole
INFORMARE ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMINFORMARE ITM. Riscuri privind lucrul la inaltimeINFORMARE ITM: TOT ce trebuie sa stii despre perioada de probaINFORMARE ITM. Regimul strainilor in Romania a fost modificat prin Legea 28/2024 si OUG 25/2024INFORMARE ITM. Prevederi legale cu privire la regimul de munca al minorilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"