keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Iun. 2024
TOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIM
Tags: perioada de preaviz, acordare preaviz

Cunoasterea prevederilor care reglementeaza relatiile de munca reprezinta un factor extrem de important, pentru a pune bazele unei relatii de durata, fiecare avand drepturi si obligatii, unele prevazute expres de actele normative, iar altele asumate in urma negocierii, informeaza ITM printr-un comuncat de presa.

Preavizul este un drept al uneia dintre parti, in timp ce pentru cealalta reprezinta o obligatie. Astfel, avem atat dreptul, cat si obligatia, atat a angajatorului cat si a salariatului, prevazute de Codul muncii, insa durata si conditiile sunt elemente negociabile, fiind obligatorie precizarea lor in cadrul contractului individual de munca.

Scopul perioadei de preaviz in cazul concedierii este  ca salariatul sa-si poata cauta un alt loc de munca, potrivit pregatirii sale profesionale, iar scopul preavizului in cazul demisiei este de a-i acorda angajatorului posibilitatea sa inlocuiasca salariatul care doreste incetarea raportului de munca.

Fiind un element esential al contractului individual de munca, acesta poate fi negociat sau modificat numai prin acordul partilor, tinand cont de limitele prevazute in mod expres de lege.  Astfel, preavizul la concediere este un drept al salariatului avand un termen minim de 20 de zile lucratoare,  exceptie facand persoanele cu handicap care beneficiaza de un preaviz  de minimum 30 de zile lucratoare. 

Pe de alta parte, in cazul demisiei, preavizul este in beneficiul angajatorului, si poate fi de cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv  de cel mult 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Ca urmare, atat la demisie cat si la concediere, contractul de munca inceteaza la data expirarii preavizului. In acest timp contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, adica salariatul continua activitatea primind in schimb drepturile salariale prevazute in contractul individual si, dupa caz, in contractul colectiv de munca.

De retinut este faptul ca in cazul demisiei, angajatorul poate renunta partial sau total la dreptul sau la preaviz, situatie in care contractul de munca inceteaza, adica salariatul nu mai are obligatia de a presta activitate, iar angajatorul de a-l remunera.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca se suspenda, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, iar efectuarea lui se va relua la incetarea situatiei care a determinat suspendarea contractului.

O situatie de  exceptie vizeaza raportul de munca pe parcursul perioadei de proba, situatie in care contractul de munca inceteaza exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Ca regula de calcul a termenelor, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, in acest an, ca in cazul termenului de preaviz la concediere nu este luata in calcul ziua comunicarii notificarii de preaviz, ceea ce inseamna ca termenul incepe sa curga din ziua urmatoare si se implineste in ultima zi.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016