Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Concediu medical 2023: Peste ce situatii aparte poate interveni concediul medical?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Oct. 2023
Concediu medical 2023: Peste ce situatii aparte poate interveni concediul medical?
Tags: concediu medical, concediu medical 2023, cand poate interveni concediul medical

Pe parcursul derularii raportului de munca, concediul medical poate interveni peste diverse situatii aparte in care se afla salariatul - perioada de proba, de preaviz, concediu de odihna, concediu fara plata, anunta Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj.

Potrivit prevederilor Codului muncii, incapacitatea temporara de munca este unul dintre cazurile de suspendare de drept a contractului individual de munca, dar care nu se inregistreaza in Revisal „perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale” stabileste H.G. nr.905/2017.

Atat in Codul muncii cat si in OUG nr.158/2005 se specifica  ca daca in timpul efectuarii concediului de odihna sau a celui fara plata intervine un concediu medical, acestea se intrerup. Acest lucru este important din doua motive:  plata indemnizatiei de concediu medical  dar si  efectuarea ulterioara, conform unei programari convenite, a concediului care a fost intrerupt.

„In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate”, prevede Codul muncii. 

De asemenea, in OUG nr.158/2005 se stabileste ca: „Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate”.

Daca concediul medical survine in perioada de preaviz sau in cea de proba, avand  in vedere ca raportul de munca se suspenda,  efectuarea preavizului, respectiv a perioadei de proba se suspenda corespunzator, urmand, ca dupa reluarea activitatii, salariatul sa efectueze zilele ramase. 

O situatie diferita este in cazul contractelor pe perioada determinata. „in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept”. 

Contractul individual de munca pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului. Astfel, chiar daca concediul medical  este inca in derulare, acest fapt nu presupune prelungirea termenului convenit de parti la incheierea contractului. 

Cu toate acestea, salariatul are dreptul in continuare la indemnizatia de concediu medical  „Drepturile la concedii ?i indemnizatii care s-au nascut (...) inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, (...) se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (...) Plata indemnizatiilor (...) se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale”, stabilesc normele de aplicare ale OUG nr. 158/2005.



Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Concediu medical 2023: Peste ce situatii aparte poate interveni concediul medical?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016