Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In perioada 17-20 ianuarie 2024, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat actiuni de verificare la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile Coafura si alte activitati de infrumusetare si Activitati de intretinere corporala.
Actiunea, de tip Campanie nationala, a vizat in principal identificarea cazurilor de munca nedeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatorii care desfasoara activitate in domeniile: activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare si activitati de intretinere corporala, a prevederilor legale care reglementeaza relatiile de munca.
In cadrul acestei Campanii s-a urmarit cu precadere modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la timpul de munca si timpul de odihna, repausurile periodice, precum si garantarea in plata a salariului minim brut pe tara.
Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la efectele nocive si mai ales consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucât persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu beneficiaza de concediu de odihna, de concediu medical si evident, nu are siguranta platii salariului, plata facându-se in functie de bunavointa angajatorului.
In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, intr-o atare situatie, amenda contraventionala fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
Si in materie de securitate si sanatate in munca au fost efectuate verificari, urmarindu-se si de aceasta data cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si lucratorilor cu privire la obligativitatea respectarii prevederilor legale de protectie a muncii.
Astfel, in cadrul responsabilitatilor pe care le au, angajatorii au obligatia de a incheia contracte individuale de munca, de a le inregistra in REVISAL si de a le transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul social, precum si de a lua masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, informarea si instruirea lucratorilor, asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CONTROALE ITM: Amenzi de peste 1,26 milioane de lei pentru firmele din domeniul serviciilor de cazareCONTROALE ITM in domeniul constructiilor, pe tot parcursul anului 2023. Ce obligatii au angajatoriiInspectorii de munca au efectuat peste 11.000 de controale la firme in luna octombrieCONTROALE ITM pentru agentii de munca temporara! S-au verificat activitatile de contractare a personalului- cod CAEN 7820CONTROALE ITM, desfasurate in perioada 29.03-14.04.2021. Inspectorii vizeaza agentii de munca temporara si salariatii temporariUltimele articole
CONTROALE ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateCONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiArticole similare
Controale ITM 2024. Au fost verificati angajatorii care desfasoara activitati de Protectie si GardaControale ITM la inceput de octombrie 2022: Au fost amendate peste 100 de firme din domeniul constructiilorControale ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024ITM a verificat suspendarea si executarea contractelor individuale de munca. Principalele deficiente constatateFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Ultimele articole
VERIFICARI ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarieCum sa fii mereu pregatit pentru verificarea ITMControale ITM: Au fost efectuate actiuni de verificare la angajatorii din domeniul constructiilorControale ITM in domeniul constructiilor: Institutia anunta desfasurarea campanie nationale pentru respectarea cerintelor de securitate si sanatateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"