Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In perioada 05 - 08 aprilie 2022, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au intreprins actiuni de control la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii produselor de brutarie si al produselor fainoase, comert cu amanuntul al painii, produselor de patiserie si produselor zaharoase in magazine specializate, cod CAEN 4724.
Institutia reaminteste ca munca nedeclarata dar si cea subdeclarata constituie fenomene extrem de nocive, avand in vedere consecintele sociale si economice pe care le genereaza.
In primul rand lucratorul care presteaza munca fara forme legale este lipsit de protectie sociala, de drepturile pe care i le confera incheierea unui contract de munca, cum ar fi dreptul de a fi remunerat corect pentru munca prestata, dreptul la concediu de odihna, la concediu medical, la indemnizatia de somaj in caz de concediere, respectiv dreptul de a beneficia de pensie.
Consecinte negative se pot inregistra si in ceea ce priveste asigurarea unui loc de munca sanatos, lucratorii fara forme legale riscand adesea sa-si desfasoare activitatea in conditii precare, fara echipament de munca sau de protectie.
Tinand seama de aceste considerente, inspectorii de munca au urmarit cu precadere identificarea angajatorilor din domeniul fabricarii produselor de brutarie si a produselor fainoase care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor, care nu au incheiate contracte individuale de munca sau care, desi le-au incheiat in forma scrisa, nu le-au inregistrat in Registrul General de Evidenta al Salariatilor, respectiv nu le-au transmis la Inspectoratul Teritorial de Munca astfel cum legea prevede.
Intrucat lucratorii din acest domeniu de activitate sunt expusi la o gama larga de riscuri de accidentare si imbolnavire la locul de munca, inspectorii din cadrul Serviciului Control Sanatate si Securitate in Munca au verificat spatiile in care angajatii presteaza efectiv activitate, au verificat modul in care sunt respectate normele de protectie a muncii, daca angajatorul acorda echipament de lucru si de protectie si evident daca salariatii se conformeaza obligatiei de a-l purta; daca locul de munca este ventilat suficient, mai ales spatiile unde se lucreaza la temperaturi ridicate, daca exista risc de electrocutare sau riscuri de lovire prin rasturnarea marfurilor gresit depozitate.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In cele patru zile dedicate actiunilor de control, au fost verificati 25 de angajatori, atat pe linie de relatii de munca cat si securitate si sanatate in munca si au fost aplicate peste 50 de sanctiuni, inclusiv pentru munca nedeclarata.
Actiunile de control au fost dublate de actiuni de informare cu privire la obligativitatea, necesitatea si importanta respectarii dispozitiilor legale la locul de munca, atat de catre salariati cat si de catre angajatori.
Sursa:ITM
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Au inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratoriCONTROALE ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiInspectia Muncii verifica cazurile de munca nedeclarata la anagajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 41, 42, 42CONTROALE ITM: La inceputul toamnei vor fi verificate firmele cu urmatoarele coduri CAEN: 5590, 5520, 5510ITM intensifica controalele pentru verificarea respectarii OUG 99/2000. Masuri pentru angajatori in perioada cu temperaturi extremeUltimele articole
CONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Articole similare
Controale ITM pe litoral la agentii economici din turism, alimentatie publica si comert. Ce deficiente au descoperit inspectoriiCum a fost modificat Codul MUNCII de OUG 117/2021Firmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajatControale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiControale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Ultimele articole
Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700Controale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaAmenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteVerificari Inspectia Muncii. Ce domenii au fost in vizorul inspectorilor in perioada 14-17 mai 2024Controale ale Inspectiei Muncii in anumite domenii: MUNCA NEDECLARATA si in conditii impropriiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"