Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avertisment ITM: Nu doar angajatorii sunt sanctionati pentru munca nedeclarata, ci si lucratorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 27 Mai. 2019
Tags: itm, sanctiuni, munca la negru

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) atrage atentia asupra faptului ca nu doar angajatorii vor fi sanctionati pentru nedeclararea orelor de lucru prestate de angajati, ci si lucratorii care accepta prestarea muncii fara inheierea unui contract de munca in forma scrisa.

ITM atrage atentia angajatorilor ca au obligatia de a incheia in forma scrisa contracte individuale de munca cu lucratorii inainte de inceperea activitatii.
 

Sanctiuni pentru neaplicarea legii


De asemenea, ITM reaminteste sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea prevederilor legale:

– pentru primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat, amenda este de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

– pentru primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, amenda este de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

Institutia subliniaza faptul ca nici lucratorii care accepta sa lucreze la negru nu sunt exonerati. Acestia sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 500 lei si 1000 lei.


Controale ITM


Intr-o informare a ITM Arad, institutia arata ca inspectorii teritoriale de munca au intreprins controale la angajatorii din municipiu si din judetul ARAD inca din primele zile ale anului 2019, ca masura de diminuare a consecintelor ce deriva din prestarea muncii fara incheierea de contracte de munca in forma scrisa.

“Verificarile au avut ca scop depistarea persoanelor care presteaza munca in folosul angajatorului fara a avea incheiate cu acesta contracte individuale de munca in forma scrisa. Astfel, in luna ianuarie a acestuia an, au fost controlati un numar de 121 de angajatori, la 21 dintre acestia fiind constatate nereguli in ceea ce priveste primirea la munca a lucratorilor fara incheierea contractelor individuale de munca, netransmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta al salariatilor precum si prestarea activitatii in afara programului de lucru (pentru salariatii cu timp de lucru partial)”, potrivit sursei citate.

In urma controalelor au fost depistate 22 de persoane care prestau activitati fara forme legale si au fost aplicate amenzi in valoare de 100.000 lei (in 4.500 de lei amenda pentru fiecare lucrator fara forme legale de munca).

Sursa: ITM ARAD
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avertisment ITM: Nu doar angajatorii sunt sanctionati pentru munca nedeclarata, ci si lucratorii":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016