Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Asa cum arata un raport emis recent de BNR, frmele private isi onoreaza mai bine obligatiile fata de furnizori comparativ cu firmele de stat (rata de neplata a datoriilor comerciale este de 15%, comparativ cu 44% pentru companiile de stat). La nivel sectorial, firmele private din constructii, agricultura si imobiliare inregistreaza cele mai ridicate rate de neplata (21%, respectiv 19% in ultimele doua cazuri).
In Raportul privind Stabilitatea Financiara, citat de HotNews, se arata ca numarul companiilor intrate in insolventa in anul 2013 a crescut cu 10,7% fata de anul precedent, ajungand la peste 29.500 de firme, mai noteaza autorii Raportului (vezi atasament). Principalele constatari din Raport:Capacitatea firmelor de onorare a serviciului datoriei la banci a continuat sa se deterioreze in anul 2013 si in primele luni ale anului 2014, dar cu un ritm mai redus comparativ cu anii precedenti. Rata creditelor neperformante a crescut cu 2,5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 - august 2014, la 22% (spre comparatie, in intervalul decembrie 2011 - august2013 cresterea a fost de 9 puncte procentuale).
De asemenea, se asteapta ca rata creditelor neperformante la banci sa scada in urmatoarea perioada pe fondul: (i) scoaterii expunerilor neperformante in afara bilantului, (ii) vanzarii activelor neperformante catre institutii de recuperare a creantelor si (iii) mentinerii pe un trend descendent a ratei de nerambursare a companiilor romanesti, conform scenariului macroeconomic de baza (un nivel mediu de 5,6 la suta in decembrie 2014, comparativ cu 6,9 la suta in decembrie 2013).
O proportie importanta a firmelor care inregistreaza intarzieri la plata de peste 90 de zile raman in aceasta categorie (peste 90%). Aceasta situatie evidentiata si in Rapoartele anterioare este un alt argument pentru curatarea bilanturilor bancare in ceea ce priveste expunerile avand o intarziere de peste 90 de zile. In cazul categoriilor de intarziere B, C si D, aproape jumatate dintre companii cunosc o deteriorare a profilului de risc, in timp ce aproximativ 30 la suta incep sa isi onoreze mai bine serviciul datoriei.
Potrivit HotNews.ro care citeaza raportul amintit, stocul creditelor neperformante in moneda straina s-a deteriorat in ultimii ani mai rapid decat cel in moneda nationala, astfel ca rata creditelor neperformante in valuta a depasit-o pe cea in lei incepand cu luna august 2013 (23 la suta, fata de 20,7%, la august 2014). Aceasta evolutie a fost determinata in principal de sectorul IMM, care are un grad mai redus de acoperire la riscul valutar comparativ cu corporatiile. Vulnerabilitatile finantarii in valuta se manifesta cu precadere in cazul microintreprinderilor (unde ponderea creditului in valuta este de 59%, in august 2014). Asemenea evolutii pledeaza pentru o considerare mai prudenta a finantarii in moneda straina pentru debitorii care nu sunt acoperiti riscului valutar, ca premisa a relansarii sustenabile a creditarii.
Sectorul IMM continua sa se confrunte cu dificultati semnificative in onorarea serviciului datoriei fata de banci, rata creditelor neperformante crescand cu 3 puncte procentuale (in timp ce in cazul corporatiilor aceasta s-a majorat usor, cu 0,5 puncte procentuale, in perioada decembrie 2012 - august 2014), anunta aceeasi sursa.

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Romania si Germania sunt pe primele locuri la ponderea IMM-URIlor in economieGuvernul modifica TVA-ul si Penalitatile22.226 de aplicanti s-au inscris pentru accesarea Masurii 2 - Granturi pentru capital de lucru. Bugetul ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de euroPiata unica digitala. UE vrea sa introduca TVA pentru produse noiDin martie Grapini nu va mai fi ministruUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-URIlorSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-URIlor din Romania cer amanarea e-TVACombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la AlbitaArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 17-21 noiembrie 2008 - Monitorul OficialCodul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul V - Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilorGhid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori( Ministerul Muncii)Consilierul economic al premierului vede in TVA cheia rotunjirii bugetuluiInspectii fiscale ANAF: Peste 18 milioane lei au fost atrase prin actiunile de control desfasurate in luna aprilieUltimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaSAF-T: FIRMEle cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Plafon TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?Articole similare
Mai platesc bancile TVA pentru creditele neperformante?Oferte de munca - Slujbe disponibile acumSustenabilitate fiscala: riscuri nesemnificative pe termen scurt, insa in crestere pe termen mediu si lung75 la suta dintre restantele firmelor din Romania au intarzieri de peste un anArticole similare
BNR: Investitiile straine directe, in crestere cu aproape 30%, in prima jumatate a anuluiArticole similare
Cum va sustine Ministerul Economiei intrarea FIRMElor romanesti pe piete noiEditorial - Criteriul constitutional de performantaAchizitie autoturism. Deductibilitate cheltuieli si TVAE-TVA: FIRME care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeAu vandut de 500.000 de euro, dar au uitat sa achite TVA-ulUltimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaSAF-T: FIRMEle cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Plafon TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"