keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Firmele private isi onoreaza mai bine obligatiile fata de furnizori comparativ cu firmele de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: imm-uri, firme, credite neperformante, raport bnr, firme, intarzieri la plata

Asa cum arata un raport emis recent de BNR, frmele private isi onoreaza mai bine obligatiile fata de furnizori comparativ cu firmele de stat (rata de neplata a datoriilor comerciale este de 15%, comparativ cu 44% pentru companiile de stat). La nivel sectorial, firmele private din constructii, agricultura si imobiliare inregistreaza cele mai ridicate rate de neplata (21%, respectiv 19% in ultimele doua cazuri).

In Raportul privind Stabilitatea Financiara, citat de HotNews, se arata ca numarul companiilor intrate in insolventa in anul 2013 a crescut cu 10,7% fata de anul precedent, ajungand la peste 29.500 de firme, mai noteaza autorii Raportului (vezi atasament). Principalele constatari din Raport:

    Capacitatea firmelor de onorare a serviciului datoriei la banci a continuat sa se deterioreze in anul 2013 si in primele luni ale anului 2014, dar cu un ritm mai redus comparativ cu anii precedenti. Rata creditelor neperformante a crescut cu 2,5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 - august 2014, la 22% (spre comparatie, in intervalul decembrie 2011 - august2013 cresterea a fost de 9 puncte procentuale).
     
     
De asemenea, se asteapta ca rata creditelor neperformante la banci sa scada  in urmatoarea perioada pe fondul: (i) scoaterii expunerilor neperformante in afara bilantului, (ii) vanzarii activelor neperformante catre institutii de recuperare a creantelor si (iii) mentinerii pe un trend descendent a ratei de nerambursare a companiilor romanesti, conform scenariului macroeconomic de baza (un nivel mediu de 5,6 la suta in decembrie 2014, comparativ cu 6,9 la suta in decembrie 2013).

O proportie importanta a firmelor care inregistreaza intarzieri la plata de peste 90 de zile raman in aceasta categorie (peste 90%). Aceasta situatie evidentiata si in Rapoartele anterioare este un alt argument pentru curatarea bilanturilor bancare in ceea ce priveste expunerile avand o intarziere de peste 90 de zile. In cazul categoriilor de intarziere B, C si D, aproape jumatate dintre companii cunosc o deteriorare a profilului de risc, in timp ce aproximativ 30 la suta incep sa isi onoreze mai bine serviciul datoriei.

Potrivit HotNews.ro care citeaza raportul amintit, stocul creditelor neperformante in moneda straina s-a deteriorat in ultimii ani mai rapid decat cel in moneda nationala, astfel ca rata creditelor neperformante in valuta a depasit-o pe cea in lei incepand cu luna august 2013 (23 la suta, fata de 20,7%, la august 2014). Aceasta evolutie a fost determinata in principal de sectorul IMM, care are un grad mai redus de acoperire la riscul valutar comparativ cu corporatiile. Vulnerabilitatile finantarii in valuta se manifesta cu precadere in cazul microintreprinderilor (unde ponderea creditului in valuta este de 59%, in august 2014). Asemenea evolutii pledeaza pentru o considerare mai prudenta a finantarii in moneda straina pentru debitorii care nu sunt acoperiti riscului valutar, ca premisa a relansarii sustenabile a creditarii.

Sectorul IMM continua sa se confrunte cu dificultati semnificative in onorarea serviciului datoriei fata de banci, rata creditelor neperformante crescand cu 3 puncte procentuale (in timp ce in cazul corporatiilor aceasta s-a majorat usor, cu 0,5 puncte procentuale, in perioada decembrie 2012 - august 2014), anunta aceeasi sursa.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016