keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

75 la suta dintre restantele firmelor din Romania au intarzieri de peste un an

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, companii, anularea creantelor, banca nationala, credite neperformante, restantele firmelor

Cele mai multe credite restante depasesc in Romania perioada de un an si cumuleaza 19,7 miliarde lei (4,5 miliarde euro), in timp ce peste 70% din persoanele fizice cu restante au intarzieri mai mari de un an.



Asa cum arata raportul Bancii Nationale a Romaniei in ce priveste stabilitatea financiara, nivelul relativ ridicat al ratei de neperformanta este determinat si de mentinerea in portofoliu a unei ponderi semnificative a debitorilor restantieri, inclusiv a acelora care au demonstrat ca au o probabilitate foarte scazuta de a mai plati.

"De exemplu, in cazul portofoliului populatiei, circa 70% din debitorii neperformanti (care detin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau in stare de nerambursare de mai mult de un an sau inregistrasera stari de nerambursare multiple (in iunie 2013)", se spune in document.

Autorii raportului noteaza ca bancile au folosit pe scara relativ larga solutii de restructurare/reesalonare si executare silita, dar eficienta acestor tehnici de gestiune a creditelor neperformante a ramas pana in prezent sub potential.

Astfel, raportul mentioneaza ca "este posibil ca alte doua solutii folosite mai putin de catre banci - cesiunea de creanta si anularea creantelor - sa aiba eficienta mai buna in curatarea bilanturilor. Cel mai important efect pozitiv in cazul folosirii mai ample a solutiilor mentionate ar fi cel de imbunatatire a imaginii sectorului bancar romanesc, prin diminuarea stocului de active cu calitate scazuta. De exemplu, scoaterea din bilant a expunerilor neperformante generate de sectorul companiilor (prin cesiune de creanta sau operatiuni de anulare a creantelor) ar diminua rata de neperformanta aferenta acestui sector de la 23,4% (valoarea din august 2013) la 7,5%".

Banca Nationala a explicat ca aceasta scadere are la baza reducerea volumului mare de credite neperformante generate de debitori care au probabilitate scazuta de a-si mai onora serviciul datoriei, intrucat creditele care au restante mai mari de 365 de zile insumeaza 19,7 miliarde lei, respectiv 74% din totalul creditelor neperformante inregistrate in august 2013

Sursa: Mediafax
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016