Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
TVA-ul este un impozit indirect datorat bugetului de stat, se stabileste asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al productiei si distribuirii bunurilor/serviciilor economice si este un impozit pe consum, cel care suporta aceasta sarcina fiscala fiind consumatorul final.
Regula generala in materie de TVA (conform art. 322 din Codul fiscal) este ca perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta regula, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care:
21 de intrebari si raspunsuri practice care explica impecabil PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA, AICI»
– in anul calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri sub 100.000 euro (calculata pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent), si
– nu a efectuat in cursul anului calendaristic precedent o achizitie intracomunitara de bunuri.
Firmele care sunt deja inregistrate in scopuri de TVA au dreptul sa schimbe perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la luna, in anumite conditii.
Schimbarea perioadei fiscale pentru TVA de la trimestru la luna
Exista 2 situatii posibile in acest caz, dupa cum urmeaza:
- daca se efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri;
- daca se depaseste plafonul de TVA de 100.000 euro.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
1) Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
21 de intrebari si raspunsuri practice care explica impecabil PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA, AICI»
Persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent Declaratia 700 – Declara?ie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 2.578/29.12.2022 (anterior se depunea Declaratia 092 „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania“) in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
2) Daca in timpul anului nu se realizeaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, dar se depaseste cifra de afaceri de 100.000 de euro, persoana impozabila va utiliza luna ca perioada fiscala pentru TVA, dar numai incepand cu 1 ianuarie a anului urmator.
In acest sens, persoana impozabila are obligatia sa depuna declaratia de mentiuni 010 „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania“ sau, dupa caz, 070 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere“ (sau varianta lor online – declaratia 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal“) pana la 15 ianuarie a anului urmator si sa anunte schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.
21 de intrebari si raspunsuri practice care explica impecabil PROCEDURA inregistrarii in scopuri de TVA, AICI»
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SCHIMBARE PERIOADA FISCALA TVA. Solutii pentru achizitii intracomunitareAchizitie intracomunitara. SCHIMBARE PERIOADA FISCALA, inregistrare in ROIVineri, 6 octombrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei privind schimbarea perioadei fiscaleMarti, 7 februarie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleVineri, 5 iulie 2024, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
SCHIMBARE PERIOADA FISCALA pentru TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam?Solutii aplicate pentru schimbarea perioadei fiscale: plata lunara TVAStudiu de caz: Schimbarea perioadei fiscale in cazul TVAArticole similare
Reminder: Formularul 092 se depune pana pe 6 martie. Instructiuni de completareCum stabilim corect data de iesire din sistemul de TVA la incasare?Modificarile Codului fiscal aplicabile de la 5 august 2013: TVA-ul si contribuabilii inactiviCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Inregistrare in scopuri de TVA. Cod TVA anulat. Se doreste reinceperea activitatiiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Vineri, 6 septembrie 2024, termen limita pentru declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente la 7 august 2024Marti, 9 ianuarie 2024, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 9 ianuarie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"