Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Schimbare perioada fiscala pentru TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: schimbare perioada fiscala, achizitie intracomunitara, tva, declaratia 394

In cazul de mai jos, societatea are prima achizitie intracomunitara in data de 23.11.2015. Aceasta este inscrisa in ROI. Trebuie sa treaca de la TVA trimestrial la TVA lunar. Cum trebuie depus decontul de TVA pentru lunile octombrie si noiembrie - fiecare luna separat sau impreuna? Trebuie depuse si declaratiile 394 si 390?

In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic, va trebui sa modificati perioada fiscala, in cazul in care se efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, conform prevederilor de la  alin. (6^1) al art. 156^1 din Codul fiscal, potrivit carora : "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

-    prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
-    a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156^2 alin. (1);
-    prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic."


Prin urmare, in cazul in care achizitia intracomunitara a fost efectuata in luna noiembrie 2015, pentru lunile octombire si noiembrie se depune un singur decont de TVA,pana pe data de 21 decembrie 2015 intrucat aceste doua luni reprezinta o perioada fiscala distincta.
Perioada fiscala pentru TVA va devine luna  calendaristica incepnda cu data de 1 decembrie 2015.

Modificarea perioadei fiscale se efectueaza dupa depunerea  formularului  cod 092 reglementat prin O.M.F.P. nr.  1165 din 29 mai 2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.
 
Astfel,  daca perioada fiscala de raportare este trimestrul calendaristic,  aveti obligatia sa depuneti la organul fiscal competent  formularul cod 092 pana pe data de 5 decembrie  2015, obligatie reglementata prin art.  156^1 alin.   (6^2) "Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala.

In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6)."

 
In ceea ce priveste declaratia 394 se va depune o singura declaratie pentru lunile octombrie si noiembrie 2015, pana pe data de 21 decembrie 2015, iar incepnd cu luna decembrie 2015 se va depune si decaratia 394 lunar.
 
Declaratia 390 se depune lunar, pana pe data de 21 decembrie 2015 pentru achzitia intracomunitara de bunuri din noiembrie 2015 si numai pentru lunile in care se efectueaza operatiuni intracomunitare.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Schimbare perioada fiscala pentru TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016