Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea dreptului de deducere in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: tva, ajustarea dreptului de deducere, persoana impozabila, inregistrare

Analizam cazul unei societati care s-a infiintat in luna aprilie 2012. Codul de platitor de TVA a fost emis in 01 iunie 2012. Din Legea 571/2003 se intelege, in cazul acestei societati, ca se poate deduce TVA -ul din facturile anterioare zilei de 1 iunie 2012 in conditiile in care se respecta art.145 - 147, 155, 153, 146. Vom stabili daca este corecta procedura de mai jos:

1. Initial, cand societatea nu e platitoare de TVA, se inregistreaza factura pe total (fara sa fie evidentiat TVA-ul).
2. Dupa primirea codului de platitor de TVA , se face storno la facturi, se inregistreaza cu TVA in luna iunie si se prind in jurnalul de cumparari.
3. Se intocmeste decontul 300 pentru luna iunie si sunt prinse pe regularizari sumele aferente facturilor dinainte de 01 iunie 2012. vom stabili si la ce luna se declara facturile ulterioare zilei de 1 iunie prin declaratia 394.


Raspuns:

Cu exceptia stornarii facturilor de achizitie primite anterior lunii iunie 2012, ati inteles corect procedura de exercitare a dreptului de deducere a TVA dupa dobandirea calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Procedura este cunoscuta sub denumirea de ajustare a sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile.

Determinarea sumei care poate fi deduse se face "extracontabil" fara a se storna facturile primite anterior astfel incat sa structurati fiecare factura pe cele doua elemente: baza de impozitare si TVA aferenta. Ajustarea sumei TVA se efectueaza numai pe baza inventarierii stocului de marfa si de servicii din care sa rezulte ca acestea au fost achizitionate de la platitori de TVA. Prin inventariere trebuie identificat furnizorul fiecarui bun sau prestatorul fiecarui serviciu si factura emisa, evidentiata initial in jurnalul pentru cumparari. Suma TVA care poate fi dedusa, determinata pe baza de calcule se inscrie pe un singur rand din jurnalul pentru cumparari.
 
Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca dreptul de deducere incepand cu data de 1 iunie 2012 se exercita numai pentru bunurile si serviciile existente in sold la data de 31 mai 2012, fara a se efectua pentru bunurile si serviciile achizitionate, dar consumate in perioada aprilie si mai 2012. Prin serviciu neconsumat se intelege, de exemplu, plata anticipata a unui serviciu de inchiriere pe o perioada mai mare de timp care acopera atat perioada anterioara inregistrarii in scopuri de TVA (aprilie, mai 2012) cat si o perioada ulterioara acesteia (iunie, iulie, august si septembrie 2012). O astfel de cheltuiala se inregistreaza initial prin debitul contului 471. In acest caz, deducerea se efectueaza pentru serviciile care urmeaza a fi decontate pe cheltuieli efective de exploatare incepand cu luna iunie 2012.
 
Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. 2 lit. a), b) si c) coroborat cu prevederile alin. 4.
Prin alineatul 4 al articolului 145, din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".
 
Aceasta posibilitate este dezvoltata la punctul 45 din normele de aplicare ale acestui articol.:

"Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal . Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal ."

Pentru exercitarea dreptului de deducere, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

1)    bunurile si serviciile din stoc pentru care s-a efectuat ajustarea sa fie utilizate doar pentru operatiuni care dau drept de deducere;
2)    justificarea sumei deduse sa fie dovedita prin factura de achizitie sau prin alt document legal aprobat;
3)    deducerea sa fie efectuata dupa inregistrare, fie in primul decont de TVA, fie intr-un decont ulterior, fara a se depasi o perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere.

Valoarea bazei de impozitare a TVA si suma TVA aferenta ajustarii, evidentiata in jurnalul pentru cumparari, se raportaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa". Asa cum se poate constata, suma TVA pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA si baza de impozitare a TVA nu se raporteaza la randul 22 asa cum se procedeaza in cazul achizitiilor efectuate incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA. De asemenea, suma TVA ajustata dupa data de 1 iunie 2012, inscrisa decontul de TVA cod 300 la randul 30 nu se raporteaza prin declaratia cod 394. Prin declaratia cod 394 urmeaza sa se raporteze doar livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate/achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2012.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea dreptului de deducere in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016