Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam mai jos care sunt esentialele prevederi privind procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), prevazuta la articolul 152 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare.
Generalitati
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului precedent nu a depasit plafonul de scutire (35.000 euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei) sau cel determinat proportional cu data ramasa pana la finele anului pentru cea infiintata in cursul anului, poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire si pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Solicitarea se depune la organele fiscale competente in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila. Anularea inregistrarii va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.
Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa pe valoarea adaugata, respectiv pentru bunurile aflate in stoc si serviciile neutilizate, activele corporale fixe si bunurile de capital.
Important! Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.
Procedura de scoatere din evidenta
Scoaterea din evidenta se face prin depunerea formularului 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in conditiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153", cod 14.13.01.10.12, insotit de balanta de verificare intocmita pentru luna anterioara solicitarii de scoatere din evidenta sau jurnalul de vanzari respectiv balanta de verificare sau jurnalul de vanzari intocmite la 31 decembrie al anului precedent precum si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA in original, in vederea anularii.
Declaratia de mentiuni semnata si stampilata conform legii se depune la organul fiscal la care persoana impozabila este inregistrata ca platitor de impozite si taxe, direct la registratura, sau la posta prin scrisoare recomandata, in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila.
Formularul se poate obtine fie direct de la administratiile fiscale, fie accesand websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/ Toate formularele, cu explicatii/ Formularele fiscale ordonate dupa numar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Iesirea din evidenta platitorilor de TVA in anul 2012Ce conditii se respecta la scoaterea din cazierul fiscal a unor fapteArticole similare
In atentia persoanele inregistrare in scopuri de TVASe apropie termenul limita pentru Declaratia 092Termen limita pentru schimbarea perioadei fiscale in cazul achizitiilor intracomunitareDoar pana la 7 august se depune Declaratia 092Sinteza Formular 096: Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Bonuri combustibil din UE. Este obligata societatea sa modifice perioada de TVA?Obligatii fiscale scadente la final de august 2022Vectorul fiscal modificat de impozitul pe venitDoar pana la 7 august se depune Declaratia 092Jurnale TVA. Ce includem in noua structura din Jurnalul de Cumparari?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Articole similare
Verifica daca te incadrezi la plata TVAGuvernul a decis: se majoreaza plafonul pana la 65.000 euro. PFA si microintreprinderile, scutite de inregistrarea TVATaxarea vehiculelor achizitionate din state comunitareProcedura de INREGISTRARE TVA prin optiune: PDF-ul inteligent pentru Declaratia pe propria raspundere a fost actualizatAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Ultimele articole
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TJoi, 10 august 2023, termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVACod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazAchizitii materiale/servicii cu bonuri fiscale care nu contin codul de inregistrare in scop de TVA. Studiu de cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"