Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Util: Procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 05 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: scoatere evidenta, declaratie mentiuni, perioada fiscala, inregistrare tva

Va prezentam mai jos care sunt esentialele prevederi privind procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), prevazuta la articolul 152 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare.
Generalitati

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului precedent nu a depasit plafonul de scutire (35.000 euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei) sau cel determinat proportional cu data ramasa pana la finele anului pentru cea infiintata in cursul anului, poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire si pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Solicitarea se depune la organele fiscale competente in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila. Anularea inregistrarii va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii


Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF.

In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa pe valoarea adaugata, respectiv pentru bunurile aflate in stoc si serviciile neutilizate, activele corporale fixe si bunurile de capital.

Important! Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Procedura de scoatere din evidenta

Scoaterea din evidenta se face prin depunerea formularului 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in conditiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153", cod 14.13.01.10.12, insotit de balanta de verificare intocmita pentru luna anterioara solicitarii de scoatere din evidenta sau jurnalul de vanzari respectiv balanta de verificare sau jurnalul de vanzari intocmite la 31 decembrie al anului precedent precum si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA in original, in vederea anularii.

Declaratia de mentiuni semnata si stampilata conform legii se depune la organul fiscal la care persoana impozabila este inregistrata ca platitor de impozite si taxe, direct la registratura, sau la posta prin scrisoare recomandata, in perioada 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale folosite de persoana impozabila.

Formularul se poate obtine fie direct de la administratiile fiscale, fie accesand websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/ Toate formularele, cu explicatii/ Formularele fiscale ordonate dupa numar.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Util: Procedura de scoatere din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016