Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se declara TVA-ul de import in SAF-T

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2024
Cum se declara TVA-ul de import in SAF-T
Tags: saf-t in 2024, inregistrare tva, declarare tva import

Ne puteti spune, va rog, care este maparea corecta in SAF-T pentru inregistrarea TVA-ului din declaratia vamala de import?

Noi inregistram TVA-ul astfel: 4426 = 401. Cum se raporteaza corect in SAF-T?
 

 

Cum se declara TVA-ul de import in SAF-T – raspunsul specialistului:

 

Conform informatiilor din Anexa nr. 1 la OPANAF 1783/2021 subsectiunea Purchase Invoices (Facturi de achizitie) - Contine informatii despre facturile de cumparare, precum numarul de intrari/facturi, total debit, total credit, informatii despre furnizor, data facturii, termen de plata, liniile din factura, indicatorul privind autofacturarea, codul de taxa etc.

Cu privire la aceasta subsectiune, Ghidul CONTRIBUABILULUI pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T) prevede, ca, pentru operatiunile de import, in aceasta subsectiune se va raporta factura de import, iar la TaxType se va completa 000 (3 de zero), TaxCode 0000000 (6 de zero).

Codurile TaxCode (inclusiv codurile de Taxa TVA pentru operatiuni de achizitii) se utilizeaza in Subsectiunea Tax Table (Tabela taxe). Aceasta subsectiune contine informatii specifice despre taxe. In functie de tipul de taxa (de exemplu, TVA), contribuabilul/platitorul va selecta codurile de taxa din nomenclatorul Coduri de taxa TVA pentru operatiuni, asociate operatiunilor incluse in fisierul SAF-T.
TaxCode SAF-T: 301201 - Import de bunuri cota 19%, D300:RD.24
TaxCode SAF-T: 301202 - Import de bunuri cota 9%, D300:RD.25
TaxCode SAF-T: 301203 - Import de bunuri cota 5%, D300:RD.26



In cadrul acestei subsectiuni, Tax Table (Tabela taxe), este obligatorie raportarea informatiilor cu privire la TaxType TVA si TaxType WHT (impozit cu retinere la sursa) pentru care sunt definite coduri de taxa (TaxCode). Raportarea altor taxe si impozite este optionala.

In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta toate codurile de taxa aferente TVA si WHT utilizate de contribuabil in perioada de raportare, conform nomenclatoarelor relevante. Contribuabilii pot opta sa raporteze toate codurile de taxa utilizate in mod obisnuit, indiferent daca acestea sunt sau nu utilizate in perioada de raportare.

Pentru declararea TaxType TVA, se va utiliza intotdeauna codul de taxa 300 - Taxa pe valoarea adaugata, din nomenclatorul Tax-Imp-Impozite.
Pentru declararea TaxType WHT, se va utiliza codul de taxa aferent din tabela Tax-ImpImpozite.

Elementul BaseRate contine informatii cu privire la pro-rata aplicata de contribuabil. Contribuabilii care au drept integral de deducere a TVA vor completa acest element cu 100 pentru toate codurile de taxa/TaxCode (atat pentru codurile de taxa atribuibile achizitiilor cat si pentru codurile de taxa atribuibile livrarilor). Pentru codurile de taxa aferente WHT, elementul BaseRate se va completa intotdeauna cu 100.

Elementul TaxPercentage reprezinta procentul de taxa aplicabil pentru codul de taxa respectiv. FlatTaxRate nu este o informatie raportabila avand in vedere specificatia fisierului SAF-T avuta in vedere pentru raportarea din Romania.

Elementul Description se completeaza cu descrierea codului de taxa din nomenclatorul aferent.

 

 

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se declara TVA-ul de import in SAF-T":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016