Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Taxarea inversa este un mecanism fiscal de simplificare a procesului de colectare a TVA si este reglementat prin prevederile Codului Fiscal. Regimul de taxare inversa se aplica in diverse domenii, cum ar fi livrarile de deseuri, masa lemnoasa, imobile, constructii, aur de investitii si altele. Vom analiza in acest articol ce presupune si cand se aplica taxarea inversa si vom prezenta exemple practice pentru a intelege mai bine modul de utilizare a acestui mecanism in activitatea economica.
Cuprins
Ce presupune taxarea inversa
Cand se aplica taxarea inversa
De asemenea, exista doar anumite operatiuni (interne si externe) pentru care se poate aplica taxarea inversa.
In ceea ce priveste operatiunile interne, acestea sunt:
- livrarea de deseuri si reziduuri
- livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase
- livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu
- sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali
- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera
- livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania
- transferul de certificate verzi
- constructiile
- livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile
- furnizarile de telefoane mobile
- furnizarile de dispozitive cu circuite integrate
- furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri
- livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Operatiunile externe sunt:
- Achizitii intracomunitare de bunuri (daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scop de TVA)
- Prestari de servicii care au locul taxarii in Romania conform articolului 278 alin 2 din Codul Fiscal.
- Importuri pentru care articolele 307 - 309 prevad ca obligatia de plata a TVA revine beneficiarului/importatorului
Beneficiile taxarii inverse
Prin taxarea inversa, aceasta obligatie este transferata beneficiarului, eliminand riscul ca TVA sa fie colectat dar neplatit.
Alte beneficii ale acestui mecanism fiscal includ:
- Reduce sarcina administrativa pentru furnizori, simplificand procesele contabile
- Creeaza o trasabilitate mai clara a obligatiilor fiscale , ceea ce permite autoritatilor fiscale o monitorizare mai usoara a tranzactiilor
- Reduce riscul calcularii eronate a taxelor
Cartea Verde a TVA - Ghidul practic ce contine informatii la zi si explicatii clare privind ultimele modificari legislative in materie de TVA, inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA!>>>
Studii de caz practice
Livrare apartament cu taxare inversa. Declaratia D394
O societate comerciala vinde in regim de taxare inversa un apartament. Care este modul de completare al declaratiei 394 in acest sens? Unde se declara in D394 acest tip de livrare?
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Nov 2024
In declaratia informativa D394 livrarile de bunuri pentru care se aplica taxarea inversa se evidentiaza in mod distinct in cartusul C - Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania (numar total de facturi emise pentru livrarile de bunuri emise in regim de taxare inversa si valoarea totala a bazei impozabile, din care pentru constructii/terenuri), cu detalierea operatiunii in sectiunea a 2-a a declaratiei, tip operatiune V - livrari cu taxare inversa).
Regim TVA operatiuni triunghiulare. Mentiunea taxare inversa pe factura emisa
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Sep 2024
Pentru astfel de operatiuni trebuie avute in vedere masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare reglementate la art. 268 alin. 8 lit. b din Codul fiscal si pct. 3 alin. 13-14 din Normele metodologice de aplicare. Operatiunea triunghiulara este o operatiune prin care un bun este livrat de un furnizor, identificat in scopuri de TVA intr-un prim stat membru, unui client intermediar, identificat in scopuri de TVA intr-un al doilea stat membru, care, la randul sau, livreaza acest bun unui client final, identificat in scopuri de TVA intr-un al treilea stat membru, bunul respectiv fiind transportat direct din primul stat membru in al treilea stat membru.
Reglementarile amintite prevad ca nu se considera operatiune impozabila in Romania achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul achizitiei este in Romania.
In scopul aplicarii acestor masuri de simplificare, relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii ulterioare, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.
De asemenea, daca este vorba de o operatiune triunghiulara, iar Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator care a furnizat codul sau de TVA furnizorului din primul stat membru, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
- sa emita factura prevazuta la art. 319 din Codul fiscal, in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
- sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
- sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal urmatoarele date: codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii, codul T in rubrica corespunzatoare si valoarea livrarii efectuate.
Pe baza informatiilor furnizate, sunt indeplinite conditiile de aplicare a masurilor de simplificare pentru operatiuni triunghiulare:
- sunt trei operatori economici situati in state membre diferite, toti inregistrati in scopuri de TVA (A in Romania, B in Italia si C in Croatia);
- relatia de transport este intre furnizor (societatea B) si cumparatorul revanzator (societatea A).
Obligatiile ce revin societatii A din Romania in calitate de cumparator revanzator sunt: sa emita factura indicand codul de TVA al beneficiarului C din Croatia si mentiunea taxare inversa ; sa inscrie achizitia de la B la rd. 30 si livrarea catre C la rd. 1 din decontul de TVA D 300 si sa declare livrarea intracomunitara catre C cu codul T in declaratia recapitulativa D390 VIES.
In privinta obligativitatii inscrierii mentiunii taxare inversa pe factura in cadrul unei operatiuni triunghiulare s-a pronuntat CJUE in Hotararea din 8 decembrie 2022 data in cauza C-247/21 Luxury Trust Automobil GmbH deoarece s-a avut in vedere faptul ca prin aceasta mentiune clientul final (cum ar fi, societatea C in cazul nostru) este desemnat in mod valabil drept persoana obligata la plata TVA. Astfel, chiar daca in norme nu se prevede expres acest lucru, societatea A trebuie sa aiba grija sa inscrie aceasta mentiune in factura emisa catre clientul C din Croatia, mai ales ca in hotararea amintita CJUE a decis ca omisiunea mentiunii nu poate fi rectificata ulterior.
Cu privire la CMR, acesta trebuie intocmit in mod obisnuit, indicandu-se la expeditor societatea A si la destinatar societatea C, cu locul incarcarii la societatea B din Italia si locul descarcarii si receptia marfii la societatea C din Croatia. Avand in vedere ca transportul este in sarcina societatii A, nu va fi o problema pentru aceasta sa intre in posesia CMR-ului intocmit pentru aceasta livrare.
Vanzarea de cereale. Taxare inversa (factura de avans, factura de discount)
Intrebare: Societatea vinde cereale catre alte societati si aplica taxarea inversa.
SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 15 Iul 2024
Conform art 331 din Codul fiscal, pentru livrarea de cereale se aplica taxarea inversa, existand conditia obligatorie ca atat furnizorul, cat si cumparatorul sa fie inregistrati in scopuri de TVA
1. Conform pct 109 alin (1) din Normele de aplicare ale art 331 mentionat mai sus, se aplica taxarea inversa si in cazul avansurilor:
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"