keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cand se aplica taxarea inversa. Reglementari si studii de caz utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Dec. 2024
cand se aplica taxarea inversa

Taxarea inversa este un mecanism fiscal de simplificare a procesului de colectare a TVA si este reglementat prin prevederile Codului Fiscal. Regimul de taxare inversa se aplica in diverse domenii, cum ar fi livrarile de deseuri, masa lemnoasa, imobile, constructii, aur de investitii si altele. Vom analiza in acest articol ce presupune si cand se aplica taxarea inversa si vom prezenta exemple practice pentru a intelege mai bine modul de utilizare a acestui mecanism in activitatea economica.

Ce presupune taxarea inversa

Conform Codului Fiscal, persoana obligata la plata TVA-ului in Romania este  furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii. Totusi, legislatia fiscala prevede o exceptie de la aceasta regula generala, numita taxarea inversa. Aceasta presupune ca responsabilitatea pentru calcularea, declararea si plata TVA revine beneficiarului, si nu furnizorului sau prestatorului. 
 
Mecanismul de taxare inversa este utilizat pentru a simplifica procesul de colectare a TVA-ului si pentru a preveni fraudele, in special in domenii precum livrarile de bunuri cu risc fiscal ridicat (deseuri, bunuri mobile in regim de leasing, imobile) sau pentru operatiuni desfasurate intre platitori de TVA inregistrati in scopuri fiscale. 
 
Procedura de taxare inversa este reglementata prin art. 331 din Codul Fiscal si implica indeplinirea unor conditii specifice prevazute in mod expres de legislatia fiscala.

Cand se aplica taxarea inversa

Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA  conform legii.

De asemenea, exista doar anumite operatiuni (interne si externe) pentru care se poate aplica taxarea inversa.

In ceea ce priveste operatiunile interne, acestea sunt: 
 
  • livrarea de deseuri si reziduuri 
  • livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase
  • livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu
  • sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali
  • transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera
  • livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania
  • transferul de certificate verzi
  • constructiile
  • livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile
  • furnizarile de telefoane mobile
  • furnizarile de dispozitive cu circuite integrate
  • furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri
  • livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania

Operatiunile externe sunt:
 
  • Achizitii intracomunitare de bunuri (daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scop de TVA)
  • Prestari de servicii care au locul taxarii in Romania conform articolului 278 alin 2 din Codul Fiscal. 
  • Importuri pentru care articolele 307 - 309 prevad ca obligatia de plata a TVA revine beneficiarului/importatorului 

Beneficiile taxarii inverse

Mecanismul taxarii inverse a fost introdus in principal cu scopul de a reduce frauda fiscala. In procesul obisnuit de plata a TVA-ului, furnizorul are obligatia de a colecta taxa de la beneficiar si este responsabil sa o vireze statului. In cazuri de frauda, furnizorul poate incasa TVA-ul fara sa-l declare si sa-l vireze, provocand astfel o pierdere pentru bugetul de stat.
Prin taxarea inversa, aceasta obligatie este transferata beneficiarului, eliminand riscul ca TVA sa fie colectat dar neplatit. 

Alte beneficii ale acestui mecanism fiscal includ:
  • Reduce sarcina administrativa pentru furnizori, simplificand procesele contabile 
  • Creeaza o trasabilitate mai clara a obligatiilor fiscale , ceea ce permite autoritatilor fiscale o monitorizare mai usoara a tranzactiilor 
  • Reduce riscul calcularii eronate a taxelor 

Cartea Verde a TVA - Ghidul practic ce contine informatii la zi si explicatii clare privind ultimele modificari legislative in materie de TVA, inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA!>>>

Studii de caz practice

Va prezentam mai jos trei studii de caz utile in care sunt prezentate diverse situatii de operatiuni carora li se aplica taxarea inversa.


Livrare apartament cu taxare inversa. Declaratia D394

Intrebare:

O societate comerciala vinde in regim de taxare inversa un apartament. Care este modul de completare al declaratiei 394 in acest sens? Unde se declara in D394 acest tip de livrare?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 30 Nov 2024 

In declaratia informativa D394 livrarile de bunuri pentru care se aplica taxarea inversa se evidentiaza in mod distinct in cartusul C - Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania (numar total de facturi emise pentru livrarile de bunuri emise in regim de taxare inversa si valoarea totala a bazei impozabile, din care pentru constructii/terenuri), cu detalierea operatiunii in sectiunea a 2-a a declaratiei, tip operatiune V - livrari cu taxare inversa).
De asemenea, in cazul in care soldul sumei negative evidentiate in decontul de TVA aferent perioadei este solicitat la rambursare, se va declara provenienta acestuia din livrari de bunuri cu regim de taxare inversa.
 

Regim TVA operatiuni triunghiulare. Mentiunea taxare inversa pe factura emisa

Intrebare:
 
Societate A din Romania achizitioneaza marfa din Italia de la o societate B si o revinde unui partener C din Croatia. Toti cei trei parteneri sunt platitori de TVA. Marfa este livrata direct din Italia in Croatia. Transportul este organizat de cumparatorul - revanzator (cu un tert). Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA? Cum ar trebui intocmite documentele si CMR-ul pentru justificarea scutirii de TVA pentru societatea din Romania?

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 26 Sep 2024 

Pentru astfel de operatiuni trebuie avute in vedere masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare reglementate la art. 268 alin. 8 lit. b din Codul fiscal si pct. 3 alin. 13-14 din Normele metodologice de aplicare. Operatiunea triunghiulara este o operatiune prin care un bun este livrat de un furnizor, identificat in scopuri de TVA intr-un prim stat membru, unui client intermediar, identificat in scopuri de TVA intr-un al doilea stat membru, care, la randul sau, livreaza acest bun unui client final, identificat in scopuri de TVA intr-un al treilea stat membru, bunul respectiv fiind transportat direct din primul stat membru in al treilea stat membru.

Reglementarile amintite prevad ca nu se considera operatiune impozabila in Romania achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul achizitiei este in Romania.

In scopul aplicarii acestor masuri de simplificare, relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii ulterioare, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.

De asemenea, daca este vorba de o operatiune triunghiulara, iar Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator care a furnizat codul sau de TVA furnizorului din primul stat membru, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
  • sa emita factura prevazuta la art. 319 din Codul fiscal, in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
  • sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
  • sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal urmatoarele date: codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii, codul T in rubrica corespunzatoare si valoarea livrarii efectuate.

Pe baza informatiilor furnizate, sunt indeplinite conditiile de aplicare a masurilor de simplificare pentru operatiuni triunghiulare:
 
  • sunt trei operatori economici situati in state membre diferite, toti inregistrati in scopuri de TVA (A in Romania, B in Italia si C in Croatia);
  • relatia de transport este intre furnizor (societatea B) si cumparatorul revanzator (societatea A).

Obligatiile ce revin societatii A din Romania in calitate de cumparator revanzator sunt: sa emita factura indicand codul de TVA al beneficiarului C din Croatia si mentiunea taxare inversa ; sa inscrie achizitia de la B la rd. 30 si livrarea catre C la rd. 1 din decontul de TVA D 300 si sa declare livrarea intracomunitara catre C cu codul T in declaratia recapitulativa D390 VIES.

In privinta obligativitatii inscrierii mentiunii taxare inversa pe factura in cadrul unei operatiuni triunghiulare s-a pronuntat CJUE in Hotararea din 8 decembrie 2022 data in cauza C-247/21 Luxury Trust Automobil GmbH deoarece s-a avut in vedere faptul ca prin aceasta mentiune clientul final (cum ar fi, societatea C in cazul nostru) este desemnat in mod valabil drept persoana obligata la plata TVA. Astfel, chiar daca in norme nu se prevede expres acest lucru, societatea A trebuie sa aiba grija sa inscrie aceasta mentiune in factura emisa catre clientul C din Croatia, mai ales ca in hotararea amintita CJUE a decis ca omisiunea mentiunii nu poate fi rectificata ulterior.

Cu privire la CMR, acesta trebuie intocmit in mod obisnuit, indicandu-se la expeditor societatea A si la destinatar societatea C, cu locul incarcarii la societatea B din Italia si locul descarcarii si receptia marfii la societatea C din Croatia. Avand in vedere ca transportul este in sarcina societatii A, nu va fi o problema pentru aceasta sa intre in posesia CMR-ului intocmit pentru aceasta livrare.
 

Vanzarea de cereale. Taxare inversa (factura de avans, factura de discount)


Intrebare: Societatea vinde cereale catre alte societati si aplica taxarea inversa.
 
1. In cazul unei facturi de avans pentru vanzarea de cereale se aplica taxarea inversa?
 
2. Daca dorim sa acordam un discount pe aceeasi factura cu cerealele si discountul este cu taxare inversa?
 
3. Dar daca se acorda discountul pe alta factura? 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 15 Iul 2024 

Conform art 331 din Codul fiscal, pentru livrarea de cereale se aplica taxarea inversa, existand conditia obligatorie ca atat furnizorul, cat si cumparatorul sa fie inregistrati in scopuri de TVA 

1. Conform pct 109 alin (1) din Normele de aplicare ale art 331 mentionat mai sus, se aplica taxarea inversa si in cazul avansurilor:
 
109. _
(1) Taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa. Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal. Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea "taxare inversa". Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situatii in care se aplica taxarea inversa.
 
2. Potrivit pct 76 alin (1) din Reglementarile contabile aduse de OMFP 1802/2014, reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
 
Astfel, sunt de parere ca pentru intreaga factura emisa se aplica taxarea inversa.
 
3. Conform art 287 lit c) ajustarea bazei de impozitare se reduce in cazul in care se acorda reduceri de pret dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
 
Conform art 282 alin (9), in cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
 
Astfel, conform cadrului legilsativ mentionat mai sus, sunt de parere ca factura de discount ulterioara are acelasi regim TVA (aceeasi cota de TVA-taxare inversa) ca si operatiunea de baza, respectiv livrarea pentru care s-a acordat reducerea.  
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016