Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom intocmi o monografie contabila aferente procedurii care se aplica in cazul in care, conform art. 153, alin. (9), lit. e), societatii i s-a anulat inregistrarea in scop de TVA. Identificam astfel cum inregistram documentele primite si cele emise tinand cont de TVA si cum influenteaza TVA-ul calculul impozitului pe profit.
Vom stabili totodata daca pe facturile emise se mai inscrie TVA.Dupa anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA, persoana impozabila este obligata sa: emita facturi cu TVA colectata, dar fara a avea drept de deducere pentru suma TVA deductibila aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate chiar daca aceste achizitii sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile in cadrul aceleiasi perioade fiscale.
Obligatia de colectare a TVA si interdictia de exercitare a dreptului de deducere a TVA este reglementata prin art. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal alin. (1^3) din Codul fiscal
(1^3) Contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva. .
Factura se emite cu respectarea cerintelor impuse in Codul fiscal, prin inscrierea informatiilor de la art. 155 alin. (19), dar fara a fi obligatorie completarea informatiei cu privire la anularea codului de TVA. Avand in vedere faptul ca persoana impozabila are codul anulat, la inscrierea informatiei de la art. 155 alin. (19) lit. d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile; codul aferent nu trebuie inscris cu simbolul RO.
Deci, in situatia prezentata, factura trebuie emisa cu inscrierea sumei TVA colectate distinct, dar fara ca suma respectiva sa fie inregistrata evidenta contabila prin creditul contului 4427. De exemplu, o factura in valoare totala de 3.100 lei (din care baza de impozitare 2.500 lei si TVA 600 lei) se inregistreaza in evidenta contabila dupa cum urmeaza:
valoarea facturii emise:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
4111 = 701 3.100 lei
Clienti Venituri din vanzarea
produselor finite
obligatia de plata a sumei TVA colectate:
635 = 446 600 lei
Cheltuieli cu alte impozite, "Alte impozite, taxe si varsaminte
taxe si varsaminte asimilate asimilate"
(analitic distinct) (analitic distinct)
Suma TVA colectata de 600 lei este considerata cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece este aferenta veniturilor impozabile in suma de 3.100 lei.
Suma TVA colectata de persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, datorata pentru toate operatiunile taxabile realizate in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu conform inregistrarii din Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata trebuie raportata organului fiscal competent prin formularul cod 311 „Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul Fiscal
". In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca dreptul de deducere a sumei TVA colectata de catre furnizor/prestator, desi este inscris distinct in factura emisa, nu poate fi exercitat de catre cumparatorul bunurilor si serviciilor in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^4) din Codul fiscal
Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. .
In ceea ce priveste suma TVA deductibila inscrisa in facturile emise pe numele persoanei impozabile al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, valoarea acesteia reintregeste costul de achizitie a bunurilor si serviciilor achizitionate in conformitate cu prevederile pct. 51 din O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, sectiunea 8 Reguli de evaluare subsectiunea 8.1 Reguli generale de evaluare si implicit 8.1.1. Evaluarea la data intrarii in entitate punctul 50 si 51. Conform acestei reglementari, la data receptiei, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare. Valoarea de intrare este determinata de costul de achizitie al bunurilor care poate cuprinde:
pretul de cumparare;
taxele de import si alte taxe;
comisioanele
cheltuielile de transport si manipulare;
taxele notariale
cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile
diverse cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Cheltuiala astfel inregistrata este deductibila la determinarea profitului impozabil. In acest context, am in vedere prevederile pct. 23 din normele de aplicare ale art. 21 alin. (1) lit. b)
23. In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: …. b) cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand taxa pe valoarea adaugata este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;
De exemplu, pentru un serviciu de consultanta facturat de prestator pentru suma de 2.500 lei, din care baza de impozitare 2.016,13 lei si TVA deductibila 483,87 lei, se inregistreaza in evidenta contabila prin formula contabila 628 = 401 pentru valoarea totala de 2.500 lei. Cheltuiala este deductibila integral la determinarea profitului impozabil daca este aferenta realizarii de venituri impozabile conform regulii generale de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile,... .
Aceste prevederi trebuie coroborate si cu cele de la art. 21 alin. (4) lit. m) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:……m) cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte; .
In concluzie, anularea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. e) produce efecte fiscale numai in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, fara a afecta dreptul de deducere a cheltuielilor cu TVA. Din punct de vedere contabil, pe intreaga perioada de anulare a codului de inregistrare TVA nu se mai lucreaza cu conturile de TVA 4426, 4427, 4428 si 4423.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Obligatie inregistrare in scop de TVA. Care sunt criteriile de inregistrare de care va trebui sa tinem cont?Ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleInregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireCe declaratii fiscale au termen in septembrie 2014?La 10 octombrie expira termenul pentru unele declaratiiUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAProiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAArticole similare
Miercuri, 25 septembrie, expira termenul pentru unele declaratiiContract de factoring cu regres. Care vor fi INREGISTRARIle contabile?SNC. Transfer active. Ce documente sunt necesare?Baza de impozitare a TVA si cifra de afaceri neta stabilite in conditiile avansurilor facturateAtentie! TVA colectata in perioada in care codul de TVA este ANULAT se declara prin formularul 311Ultimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Articole similare
Cum se completeaza in Declaratia Unica indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020OG 16/2022: Masuri in vigoare din august 2022 si masuri care se aplica de la 1 ianuarie 2023ONG-urile trebuie sa declare si sa achite impozitul pe profit pana la 27 februarie 2017Documentar fiscal: Impozitarea veniturilor din activitati cu caracter ocazional desfasurat de zilieriIntreprindere individuala. Deductibilitate contributii socialeUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Articole similare
Conditiile in care TVA se poate deduce pe baza de bonuri fiscaleVIDEO: DEDUCERE TVA factura avansTVA deductibil aferent importului. Cum poate fi recuperat TVA-ul?Sponsorizarile in natura: Care este tratamentul fiscalNeindeplinirea criteriilor pentru inregistrarea in scop de TVA. Cum vom factura si cum se inregistreaza facturile?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
ANAF a emis un proiect privind declararea livrarilor si achizitilorTratament fiscal in cazul unei achizitii a unui bun de catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVAStudiu de caz: Prestari serviciiDocumentar fiscal: Ordin ANAF nr. 700 din 2012 - modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVAFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Defiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceLuni, 10 ianuarie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in SCOPURI TVADreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVAHG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in SCOPURI TVASocietate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"