Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cine solicita inregistrarea in scopuri de TVA in cazul operatiunilor intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari, roi, inregistrare scopuri tva

Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Pentru a dovedi existenta unei achizitii intracomunitare este necesar sa existe documentele de transport care sa ateste efectuarea transportului. Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

In cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate in scopuri de TVA, care intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare trebuie sa solicite organelor fiscale competente inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni.

Operatiuni intracomunitare pot desfasura atat persoanele inregistrate ca platitori de TVA cat si persoanele juridice neinregistrate ca platitori de TVA. in scopul desfasurarii operatiunilor intracomunitare persoanele neinregistrate ca platitori de TVA vor solicita inregistrarea in scopuri speciale de TVA daca estimeaza ca vor realiza achizitii de bunuri mai mari de 10.000 euro.

Etape

I. Inregistrarea in scopuri speciale de TVA daca persoana impozabila nu este inregistrata deja in scopuri de TVA, daca:

- in anul calendaristic precedent sau in anul curent s-a depasit plafonul de 10.000 euro pentru achizitii de bunuri determinat pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,4 lei/euro),
- urmeaza sa se realizeze achizitii sau prestari de servicii.

Atentie!
Inregistrarea in scopuri speciale de TVA se realizeaza inaintea achizitiei de bunuri daca urmeaza ca prin aceasta achizittie sa se depaseasca plafonul, inaintea prestarii serviciilor sau inaintea primirii serviciilor

Procedura de inregistrare

Inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu art. 153^1 din Codul fiscal se realizeaza, prin depunerea formularului 091 - Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA / Declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii.

Important:

inregistrarea conform art. 153^1 din Codul fiscal nu confera persoanei impozabile calitatea de
persoana inregistrata normal in scopuri de TVA. Codul de inregistrare obtinut in urma inregistrarii in scopuri speciale poate fi utilizat numai pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii.

II. Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari

Procedura de inregistrare

In vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, persoana inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent:

- formularul 095 - Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari;
- certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatea competenta din Romania propriu, precum si pe cele ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni si ale administratorilor.

Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face inaintea realizarii operatiunilor intracomunitare.

III. Obligatii de raportare ale cumparatorului din Romania pentru achizitiile intracomunitare taxabile

Orice persoana inregistrata normal in scopuri de TVA trebuie:

- sa comunice furnizorului codul sau de TVA, valabil, obtinut in urma inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari;
- sa determine valoarea taxei datorate in Romania si sa o inscrie in jurnalul pentru cumparari si in jurnalul de vanzari in conturile de TVA colectata si deductibila;
- sa inscrie valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri si a TVA aferente in randurile aferente din decontul de TVA corespunzator perioadei fiscale de raportare;
- sa declare achizitiile intracomunitare in Declaratia 390 - Declaratie recapitulativa pentru livrari si achizitii intracomunitare, care se depune pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, in care s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cine solicita inregistrarea in scopuri de TVA in cazul operatiunilor intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016