keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara. Inregistrarea in ROI si perioada fiscala. Ce obligatii se mentin?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: perioada fiscala, roi, tva, achizitii intracomunitare

In analiza de mai jos, avem o firma platitoare de TVA trimestrial care face o achizitie intracomunitare in luna noiembrie 2017. Vom vedea daca mai era necesara inscrierea in ROI anterior achizitiei, precum si ce obligatii are acum din punct de vedere al schimbarilor de vector/declarative.

Iata raspunsul specialistului:
 
Prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) cuprinse in cadrul articolul 329 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal) au fost abrogate de pct. 38 al art. I din OUG nr. 84 din 16 noiembrie 2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 977 din 6 decembrie 2016. Asadar, nu mai este necesara inscrierea in ROI anterior achizitiei intracomunitare.
 
Avand in vedere ca perioada fiscala utilizata pentru declararea TVA este trimestrul si ca firma face o achizitie intracomunitara in luna noiembrie 2017, se disting doua cazuri:
 
a) daca avem de-a face cu o achizitie intracomunitara de bunuri - sunt aplicabile prevederile art. 322 alin. (7) din Codul fiscal.
 
Astfel, pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:  
 
1) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;  
2) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1) din Codul fiscal;  
3) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.  
 
Persoana impozabila care este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni (092) la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna o noua declaratie de mentiuni.
 
Astfel, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in luna noiembrie 2017, va incadrati la cazul prezentat la punctul 2).
 
b) daca avem de-a face cu o achizitie intracomunitara de servicii - nu se modifica perioada fiscala din trimestriala in lunara.
 
Achizitiile intracomunitare trebuie declarate atat in decontul de TVA, cat si in declaratia recapitulativa D390, indiferent daca sunt de bunuri sau de servicii (difera randurile pe care se declara cele doua operatiuni).
 
Important de retinut: perioada de raportare pentru formularul D394 este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Andrei Zainea - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016