keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Activitate prestata pentru un angajator din UE: Ce declaratii trebuie depuse? Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 24 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: tva, declaratii fiscale, d015

O firma ce isi desfasoara activitatea in Ungaria prezinta urmatoarea situatie: firma a angajat un cetatean roman sa faca un studiu de marketing in Romania, pentru prospectarea pietii, in vederea gasirii de potentiali clienti. Firma din Ungaria doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, in vederea desfasurarii in scurt timp de activitati din sfera TVA in Romania.

1. Ce formulare trebuie completate si depuse catre autoritatile romane in acest scop?
 
2. Este nevoie ca firma din Ungaria sa se inregistreze fiscal in Romania?
 
3. Este nevoie de un reprezentant fiscal in Romania?
 
4. Formularele care se completeaza si se depun sunt cumva: D224 pentru angajatul detasat? D015 pentru inregistrarea in scopuri de TVA? In legatura cu D015, ar trebui atasate la acesta declaratie si alte documente?

La toate aceste intrebari veti gasi raspuns in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

In ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA procedura este diferita dupa cum societatea din Ungaria detine sau nu un sediu fix pe teritoriul Romaniei. Notiunea de sediu fix in materie de TVA este diferita de notiunea de sediu permanent. Conform art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, societatea care are sediul activitatii economice in Ungaria se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.
 
Daca societatea din Ungaria nu detine un sediu fix in Romania va solicita inregistrarea in scopuri de TVA pe baza formularului 015 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania, in situatiile de la art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal, respectiv:
 
”(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6). Persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni:
 
   a) importuri de bunuri;
   b) operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e), daca opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3);
   c) operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f), daca acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, conform art. 292 alin. (3).
(…)
 
(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
   a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
   b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa.”
 
Normele metodologice date in aplicarea art. 316 din Codul fiscal stabilesc ca, in vederea inregistrarii in scopuri de TVA:
a) persoana impozabila nestabilita in Romania obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania operatiuni taxabile pentru care este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (1) din Codul fiscal si/sau ca urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, cu exceptia serviciilor de transport si a serviciilor auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, pentru care inregistrarea este optionala. Pe langa declaratia pe propria raspundere, trebuie prezentate contractele, comenzile, sau alte documente, din care rezulta aceste informatii;
 
b) persoana impozabila nestabilita in Romania care opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA in conditiile stabilite la art. 316 alin. (4) din Codul fiscal:
1. trebuie sa depuna in vederea inregistrarii notificarile prevazute in anexele nr. 1 si 2 pentru operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) si f) din Codul fiscal, daca opteaza pentru taxarea acestora conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal;
2. trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze ca va realiza in Romania importuri, operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, daca acestea sunt taxabile prin efectul legii, si/sau pentru alte operatiuni pentru care inregistrarea este optionala, respectiv: servicii de transport si servicii auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) -n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296 din Codul fiscal, precum si contractele, comenzile sau alte documente din care rezulta aceste informatii;
 
c) persoana impozabila nestabilita in Romania care solicita inregistrarea conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal trebuie sa prezinte contractele/comenzile/alte documente in baza carora urmeaza sa efectueze livrari si/sau achizitii intracomunitare care au locul in Romania.
 
In principiu, declaratia 015 se depune insotita de urmatoarele documente:
1. copie autentificata a certificatului de inregistrare eliberat de autoritatea fiscala din tara in care este stabilit contribuabilul, insotita de traducerea in limba romana, certificata de traducatoriautorizati;
2. contractele/comenzile din care rezulta ca:
- va realiza in Romania operatiuni taxabile pentru care este persoana obligata la plata taxeiconform art. 307 alin. (1) din Codul fiscal; si/sau
- urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, cu exceptia serviciilor detransport si a serviciilor auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. –c)-n), din Codul fiscal, pentru care inregistrarea este optionala;
3.  actul de identitate al reprezentantului legal sau imputernicire insotita de actul de identitate al imputernicitului.
 
Daca societatea din Ungaria detine un sediu fix in Romania va solicita inregistrarea in scopuri de TVA pe baza formularului 093 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe.
 
In ceea ce priveste declararea veniturilor platite din Ungaria salariatului care presteaza activitate in  Romania pot exista 2 situatii:
 
1. Fie angajatorul din Ungaria incheie cu salariatul care presteaza activitate in Romania un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale.
 
In acest caz salariatul se va inregistra fiscal in Romania. Inregistrarea se realizeaza prin formularul 020 Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV Date privind activitatea desfasurata casuta Angajator, precum si in capitolul V Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP);
 
Organul fiscal competent este:
    • organul fiscal central in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
    • organul fiscal central in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea care constituie sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.
 
Salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale revin salariatului numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.
Daca se incheie acordul mai sus mentionat angajatorul ungar transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici salariatul sa indeplineasca aceastaobligatie.
 
Salariatii care a fost imputernicit sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat depune la organul fiscal odata cu declaratia de inregistrare fiscala o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatiadeclarariisi platiicontributiilor sociale obligatorii.
 
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale (formularul 020 Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal).
 
2. Fie angajatorul angajatorul din Ungaria nu incheie cu salariatul care presteaza activitate in Romania un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale.
 
In acest caz, angajatorul are obligatia achitarii contributiilor sociale datorate de angajatori, a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si a depunerii lunare/trimestriale a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
 
Angajatorul care se inregistreaza prin imputernicit are obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
Angajatorul care se inregistreaza direct depune la organul fiscal central competent formularul (015) Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
Organul fiscal central competent pentru administrarea angajatorilor este Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016