Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate romana produce piese pentru un client din Germania, conditia de livrare fiind exworks Romania.
Clientul factureaza mai departe catre tari UE si non-UE. Marfa circula direct de la societatea din Romania catre clientul final. Receptia bunurilor vandute de societatea romana se face de pe un terminal din Romania pentru locatia din Germania, pe baza avizului acestei firme. Tot de pe acest terminal se emite aviz pentru locatia din Germania, exworks Germania, dar cu ridicarea efectiva a marfii din Romania de catre firma de transport (CMR). Vom vedea astfel in ce masura putem considera vanzarea o livrare intracomunitara, avand doar avizul emis de societatea din Romania cu eventuala confirmare a clientului de primire a marfii.Raspuns:
Potrivit art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara de bunuri reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
Observam ca principala conditie pentru a se inregistra o livrare intracomunitara, este transportul bunurilor dintr-un stat membru in alt stat membru iar suplimentar pentru a se factura in regim de scutire de TVA, conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, este nevoie de un cod valabil de TVA al clientului dvs., emis de autoritatile din alt stat membru.
Din intrebarea dvs. rezulta ca societatea din Germania receptioneaza marfurile furnizate de dvs. pe teritoriul Romaniei, astfel dvs. efectuati o livrare pe teritoriul national de bunuri si aveti obligatia sa facturati cu TVA aceste marfuri. In subsidiar de aceasta obligatie a dvs., consideram ca societatea din Germania are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 alin. (4) - (5) din Codul fiscal.
Va recomandam sa analizati si prevederile din OMFP 3417/2009 ce stabileste masuri de simplificare a TVA cand livrarile au un caracter pluripartit. De exemplu, societatea dvs. livreaza pe teritoriul Romaniei la un tert bunuri in vederea prelucrarii, acestea sunt prelucrate, iar ulterior bunurile rezultate sunt livrate in afara Romaniei. In conditiile stabilite de actul normativ amintit, livrarea efectuata de dvs. este scutita de TVA.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Sintetic este necesar:
- toate trei societatile sa fie inregistrate in scopuri de TVA;
- un contract tripartit;
- in termen de 90 de zile se vor prezenta documente privind transportul bunurilor in afara Romaniei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prestari servicii intracomunitare. Inregistrari in scop de TVAPrelucrare piese. Declaratia 390Masuri de simplificare pentru operatiuni tripartite. Cum procedam la facturare?Operatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarii de servicii intracomunitareUltimele articole
Masuri de simplificare pentru operatiuni pluripartiteMaterii prime achizitionate din stat UE. Declararea in Intrastat si tratamentul TVARetur marfa produse neconforme calitativ. Documente necesare. TVAArticole similare
Pana cand poate fi depusa Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale in luna septembrie 2022Servicii de alimentatie publica. Cum se reflecta corect inregistrarile in jurnalul de TVA?Achizitie intracomunitara de bunuri fara factura. Tratament contabil si fiscalProiect nou ANAF pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de TVAProblema majora a Romaniei: Evaziunea fiscala infloritoareUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Sinteza zilei: Totul despre inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul Operatorilor IntracomunitariServicii prestate in anul 2007. Decontul de TVA.Intocmirea si transmiterea facturilor prin mijloace electroniceBaza de impozitare a TVA pentru achizitiile intracomunitare. Acciza se declara in D390?Achizitie intracomunitara de bunuri. Furnizor stabilit pe teritoriul unui stat tert. Ce conditii se impun la vama?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"