keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Masuri de simplificare pentru operatiuni tripartite. Cum procedam la facturare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, masuri de simplificare, operatiuni tripartite, omfp 3417/2009, facturare

Analizam mai jos cazul unei societati care primeste o comanda de la un client strain care achizitioneaza profile metalice de la firma, indicand ca acestea sa fie livrate catre o alta firma din Romania pentru prelucrare. In urma prelucrarii rezulta confectii metalice care au si pierderi tehnologice.



Societatea din Romania vrea sa factureze firmei straine, platitoare de TVA, urmand sa stabilim daca aceasta factura se va intocmi fara TVA deoarece nu exista dovada ca marfa a parasit teritoriul Romaniei.

Firma prelucratoare va oferi copie dupa CMR, insa pe respectivul CMR, mentiunea este de "confectii metalice", la livrare fiind "profile metalice".

Chiar daca bunurile respective sunt livrate pe teritoriul Romaniei, operatiunea la care faceti referire se poate incadra in categoria operatiunilor scutite de TVA cu drept de deducere numai daca s-ar respecta conditiile stabilite prin OMFP 3417/2009 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul TVA privind operatiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale publicat in M.Of. nr. 914 din 28 decembrie 2009.

De altfel, aceasta reglementare a fost emisa pentru eventualitatea in care un partener A dintr-un stat membru (Germania - statul membru 2) cumpara materii prime de la firma B din Romania (statul membru 1), de exemplu societatea pe ca re o reprezentati si dispune procesarea acestora firmei C din Romania (statul membru 1), bunurile procesate urmand a fi expediate in statul membru 2, la firma A.

Conditii care trebuie respectate se refera la:

-    conditii cu privire la contractorul principal:
-    sa fie o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in statul membru in care este stabilit (Germania);
-    sa nu fie inregistrat in scopuri de TVA in statul membru in care sunt realizate efectiv lucrarile asupra bunurilor mobile corporale (Romania);
-    sa transmita codul sau de inregistrare in scopuri de TVA partii/partilor cocontractante (Romania si Cehia).
-    conditii cu privire la ceilalti operatori economici implicati: sa fie persoane impozabile d.p.d.v. al TVA;
-    conditii cu privire la produsele prelucrate: sa se intoarca in statul membru in care contractorul principal este stabilit si care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de contractorul principal.

Indeplinirea conditiilor de mai sus poate fi dovedita numai pe baza contractului incheiat intre societatea pe care o reprezentati si clientul din Germania. Copia CMR-ului pus la dispozitie de catre procesatorul profilelor metalice nu este suficienta pentru a incadra operatiunea in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere.
 
Un exemplu privind aplicarea masurilor e simplificare este reglementat prin art. 1 din anexa nr. 1 din OMFP 3417/2009:

"Primul caz: Prezentare

 (1) O persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in statul membru 2 si denumita in continuare A sau contractor principal cumpara bunuri de la o alta persoana impozabila din statul membru 1, denumita in continuare B.

 (2) A dispune expedierea bunurilor catre alta persoana impozabila din statul membru 1, denumita in continuare C, in vederea prelucrarii. Ambalajele, accesoriile pentru confectii, partile componente ale unui motor si orice alte bunuri care nu sufera transformari in procesul de prelucrare realizat de C pot fi supuse masurilor de simplificare daca sunt livrate de B catre A si daca sunt in legatura directa cu bunurile prelucrate de C.

 (3) Dupa prelucrare, bunurile sunt transportate/expediate de C din statul membru 1 in statul membru 2, unde A este stabilit si inregistrat in scopuri de TVA.

 (4) A furnizeaza lui B si lui C codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din statul membru 2."
 
In acest caz, pentru aplicarea masurilor de simplificare se aplica urmatorul tratament fiscal din punctul de vedere al TVA:

-    se considera ca B efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri in statul membru 1 – Romania catre A, scutita de TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal
sau conform echivalentului sau din legislatia altui stat membru;

-    se considera ca A efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in statul membru 2 - Germania, conform prevederilor art. 130^1 alin. (1) din Codul fiscal sau conform echivalentului sau din legislatia altui stat membru;
-    se considera ca C efectueaza lucrari asupra bunurilor mobile in beneficiul lui A pentru care locul prestarii este in statul membru 2 - Germania, conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
sau echivalentului sau din legislatia altui stat membru;

-    transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 – Romania in statul membru 2 – Germania se considera nontransfer in statul membru 1, conform prevederilor art. 128 alin. (12) din Codul fiscal
sau conform echivalentului sau din legislatia altui stat membru, fara a se considera ca are loc o A.I.C. asimilata realizata de A in Germania.
 
In situatia in care nu se aplica masurile de simplificare, tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA este urmatorul:


-    se considera ca B efectueaza o livrare de bunuri taxabila in Romania conform prevederilor art. 132 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru;

-    se considera ca C efectueaza lucrari asupra bunurilor mobile in beneficiul lui A pentru care locul prestarii este in statul membru 2 - Germania, conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
sau echivalentului sau din legislatia altui stat membru;

-    transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 – Romania in statul membru 2 – Germania se considera transfer in statul membru 1 pentru care A trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 1 – Romania. Dupa inregistrare, transferul este considerat operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal
sau conform echivalentului sau din legislatia altui stat membru;

-    A efectueaza o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru 2, conform prevederilor art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sau echivalentului sau din legislatia altui stat membru.

In concluzie, daca pot fi aplicate masurile de simplificare prezentate anterior, societatea din Romania poate emite factura fara TVA considerand ca realizeaza o L.I.C., caz contrar, este obligata sa colecteze TVA prin aplicarea cotei standard TVA.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016