Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O noua propunere legislativa adoptata recent de Camera Deputatilor prevede noi facilitati pentru contribuabili si simplificarea birocratiei in Romania. In acest sens, dosarul cu sina NU va mai fi cerut contribuabililor, iar autoritatile locale vor avea obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor toate documentele de care au nevoie, atat in varianta fizica, cat si in format electronic.
Conform actului normativ, institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor, in mod gratuit, informatfizic pe hartie si in format electronic pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Prevederile prezentului alineat sunt aplicabile numai acelor servicii publice pentru care este obligatorie completarea unor formulare sau cereri.
Acest lucru inseamna ca autoritatile publice NU vor mai avea dreptul sa ceara contribuabililor dosarul cu sina.
In Expunerea de motive este subliniat faptul ca aceasta propunere legislativa urmareste instituirea obligatiei in sarcina autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale de a pune la dispozitia cetatenilor, in mod gratuit, in format fizic pe hartie, dar si electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.
Astfel, se urmareste eficientizarea prestarii serviciilor publice, reducerea timpilor in relatia cu publicul si respectarea principiului accesibilitatii serviciilor publice prevazut de art. 580, alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
In al doilea rand, propunerea legislativa obliga autoritatile si institutiile publice care solicita copii, in format fizic, pe hartie, pentru dn 'erse acte, cereri sau formulare, altele decat cele emise de catre institutii publice sau organe de specialitate ale administratiei publice centrale, sa asigure, in mod gratuit, fotocopierea acestora. Este normal ca autoritatea publica sa asigure intreaga infrastructura necesara completarii si depunerii cererilor si formularelor de care tot autoritatea conditioneaza prestarea unui serviciu public.
In al treilea rand, propunerea legislativa extinde aplicabilitatea celor doua masuri nou instituite si in sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica. Astfel se garanteaza aceste facilitati pentru toata sfera serviciilor publice, atat la nivel central cat si la nivel local, prestate de stat sau operatori privati.
In ansamblu, propunerea legislativa are menirea de a ajuta cetatenii sa-si rezolve rapid si simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autoritati si institutii. Este interesul tuturor ca actul administrativ sa fie rapid, usor de realizat si fara cheltuieli din partea cetatenilor. Existenta unor copii tiparite a documentelor pe care autoritatea le solicita, dar si fotocopierea gratuita, la nevoie, a actelor pe care autoritatea le solicita reprezinta premisele unui serviciu public de calitate si eficient.
Prezenta propunere legislativa nu contrazice Legea nr.267/2021, ci o completeaza, in sensul in care, daca o autoritate publica solicita totusi copii dupa documente, altele decat cele emise de statul roman, fotocopierea sa se realizeze gratuit de catre autoritatea solicitanta. in plus, propunerea legislativa obliga autoritatile publice sa asigure formulare tiparite pentru cetatenii care au nevoie sa solicite un serviciu public.
Pentru a oferi cursivitate OUG 41/2016, se propune si republicarea acestuia in concordanta cu modificarile recente survenite asupra lui.
Extras din Proiectul de Lege:
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita

Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Art. I - Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 30 iunie 2016, aprobata cu modificari prin Legea nr. 179/2017, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, care va avea urmatorul cuprins:
"Ari. 3}.
(1) Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor, in mod gratuit, in format fizic pe hartie si in format electronic pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Prevederile prezentului alineat sunt aplicabile numai acelor servicii publice pentru care este obligatorie completarea unor formulare sau cereri.
(2) Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale
si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, care solicita copii informat fizic pe hartie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligatia de a asigura, in mod gratuit, fotocopierea acestora. Prevederile prezentului alienat nu se aplica pentru actele, cererile sau formularele emise de autoritatile si institutiile publice centrale."

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ministrul Muncii: Pregatim masuri adaptate situatiei actuale si perspectivelor imediateAnunt nou: ANAF implementeaza poprirea electronicaSe aplica protocolul dintre ANAF si banci pentru poprirea electronicaMFP propune un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlorCe isi propune noul Program de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri?Ultimele articole
Din 1 iulie 2022 Declaratia privind fondul de mediu ar putea fi depusa exclusiv online (Proiect)Min. Economiei ar putea elimina foaia de parcurs si deductibilitatea limitata de 50% a combustibilului pentru autoturismeContribuabilii care nu au achizitionat inca Registrul Unic de Control vor fi scutiti de amenziVa fi simplificat regimul declarativ derogatoriu la ANAF pentru firmele suspendate temporar la ONRCMinisterul Economiei propune 27 de masuri noi pentru DEBIROCRATIZAREa firmelor. Vor fi eliminate mai multe obligatiiArticole similare
ANOFM implementeaza o platforma unica in care vor fi integrate toate serviciile dedicate angajatorilorFacturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022Articole similare
In atentia contribuabililor! Aplicarea stampilei pe inscrisuri este voluntara, NU obligatorie
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"