keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Din 1 iulie 2022 Declaratia privind fondul de mediu ar putea fi depusa exclusiv online (Proiect)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 28 Feb. 2022
Din 1 iulie 2022 Declaratia privind fondul de mediu ar putea fi depusa exclusiv online (Proiect)
Tags: declaratia fondului de mediu, transmitere electronica

Din 1 iulie 2022 Declaratia privind fondul de mediu ar putea fi depusa exclusiv online de catre contribuabili. Autoritatile din Romania au propus acest lucru inca din ianuarie 2020, insa termenul a tot fost amanat.

Proiectul de ordin prin care se va reglementa acest lucru priveste modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Astfel, conform noului act normativ, de la 1 iulie 2022 se doreste ca Declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu sa fie depuse
exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta. 

Declaratia depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta se prezuma a fi semnata de catre persoana inrolata in cadrul serviciului „Depunere declaratii online“, daca aceasta a atasat declaratiei o semnatura electronica calificata, emisa de un furnizor de servicii de certificare calificata acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Semnarea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu se efectueaza prin utilizarea unei semnaturi electronice calificate, care se bazeaza pe un certificat calificat pentru semnatura electronica, emis de un furnizor de servicii de certificare calificata acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
Proiectul de ordin a fost elaborat tinand cont de prevederile art. 6 lit. j) si m) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 1/2006 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Administratiei Fondului pentru Mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 11 alin. (4) si art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 342 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 57 alin. (1), (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 13 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Baza legala a proiectului de ordin supus aprobarii o constituie prevederile art. 11 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora  ”Formularele si instructiunile de utilizare a acestora privind administrarea creantelor datorate bugetului Fondului pentru mediu se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului”.

Ratiunea juridica a proiectului de ordin supus aprobarii este determinata de  necesitatea asigurarii cadrului legal aplicabil in domeniul administrarii fiscale a obligatiilor datorate bugetului Fondului pentru mediu, respectiv modalitatile de declarare a taxelor si contributiilor la Fondul pentru mediu, in contextul actual, in care la nivel european se pune un accent deosebit pe debirocratizare, simplificare legislativa si digitalizare.  

Prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 572/2019, a fost reglementat cadrul legal necesar pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta. in conditiile in care, lunar, in evidenta informatizata a institutiei, se inregistreaza si se prelucreaza un numar de aproximativ 28.000 de declaratii, la momentul actual, peste 75% dintre acestea sunt depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta. 
 
Acest procent ridicat se datoreaza faptului ca depunerea de catre contribuabili a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta prezinta numeroase avantaje:
 
-se elimina decalajul generat de timpul scurs intre momentul comunicarii/depunerii declaratiilor de catre contribuabili si preluarea acestora in evidenta informatizata a Administratiei Fondului pentru Mediu;
 
-se permite contribuabililor accesarea situatiei declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu, actualizata in timp real;
 
-se elimina neconformitatile cauzate de intocmirea eronata a declaratiilor de catre contribuabili, precum si situatiile care fac imposibila prelucrarea acestora si care genereaza activitate suplimentara cu privire la notificarea acestora (cand sunt ilizibile, contin modificari, nu sunt intocmite cu aplicatia informatica valabila la momentul de raportare, nu sunt semnate de contribuabil etc.);
 
-se elimina cheltuielile efectuate de contribuabili cu listarea declaratiilor, deplasarea la sediul institutiei, precum si costurile aferente transmiterii declaratiilor (posta, curierat etc.) si se diminueaza cantitatea de hartie consumata de contribuabili cu operatiunile de declarare si implicuire.

In fapt, prin actul normativ propus se asigura utilizarea exclusiva a serviciilor online pentru intocmirea si depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Proiectul de ordin creeaza cadrul legal necesar astfel incat si declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative sa poata fi depuse prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta, impreuna cu documentele justificative aferente.

Aceasta modificare va asigura o serie de avantaje suplimentare fata de cele enumerate anterior, atat pentru contribuabilii/platitorii la bugetul Fondului pentru mediu, cat si pentru Administratia Fondului pentru Mediu:
 
-se reduce considerabil timpul necesar pentru analiza declaratiilor rectificative si a documentelor justificative care le insotesc, precum si durata procesarii acestora in evidenta informatizata;
 
-se elimina cheltuielile efectuate de contribuabili cu multiplicarea documentelor justificative, precum si costurile aferente transmiterii acestora prin posta, curierat sau deplasare la sediul institutiei, si se diminueaza cantitatea de consumabile (hartie, toner etc.) utilizate de contribuabili;
 
-se reduce birocratia si se simplifica procedurile administrative in vederea eficientizarii si imbunatatirii serviciilor destinate mediului de afaceri si, totodata, se amelioreaza interactiunea contribuabililor/platitorilor cu Administratia Fondului pentru Mediu;
 
-inregistrarea mai rapida a declaratiilor in evidenta informatizata va permite Administratiei Fondului pentru Mediu sa creasca gradul de colectare a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu, prin emiterea cu celeritate a actelor administrativ fiscale de impunere, dar si a actelor de executare si a altor acte procedurale.
 

Atentie! Proiectul de ordin trebuie sa fie publicat in Monitor pentru a putea fi aplicat.
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016