Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca acei contribuabilii care in anul 2011 au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana vineri, 25 mai 2012, sa depuna la Fisc "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.
Redam prin cele ce urmeaza informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 200.
Venituri declarate prin formularul 200
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2011 in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionale pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
1. Activitati independente
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
Au obligatia de a depune Declaratia 200 persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat:
- venituri comerciale din fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere; practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente; venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente;
- venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea in mod individual sau intr-o forma de asociere, ce nu a dat nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice.
Contribuabilii care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.
Au obligatia depunerii formularului 200 persoanele fizice care au realizat venituri din: activitati independente (drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila, judiciara si extrajudiciara) pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 10%, ca plata anticipata in contul impozitului anual, de platitorii de venituri; asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, care nu genereaza o persoana juridica, pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 3%, ca plata anticipata in contul impozitului anual.
Nu depun acest formular persoanele care au realizat astfel de venituri si impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri a fost final in cota de 16%, conform optiunii exercitate.
Atentie! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2011 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
2. Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal
Au obligatia depunerii formularului 200 persoanele fizice:
- care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2011 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
- la care au intervenit modificari ale clauzelor contractuale;
- pentru care chiria este exprimata in valuta;
- in cazul carora s-au efectuat investitii de catre chirias.
Important! Nu au obligatia depunerii formularului 200, persoanele fizice care in anul 2011 au avut chiria exprimata in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, contractele incheiate nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat.
3. Activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real
Obligatia de a depune D 200 revine si persoanelor fizice care, in anul 2011, au realizat:
- venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solare special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
- venituri din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
- venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
Important! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Codul Fiscal.
4. Transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise
Formularul 200 se depune de catre persoanele fizice care, in 2011, au realizat castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
5. Operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionale pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Formularul 200 se depune si de catre persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat castiguri/pierderi din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Completare, depunere
Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile administratiilor fiscale, sau se pot descarca de pe websiteurile:
- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Persoane fizice/ Descarcare declaratii PF - in cazul depunerii declaratiilor online;
- DGFP Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/ Formulare fiscale/ Formularele fiscale ordonate dupa numar.
Dupa completare, formularele pot fi depuse:
- la administratia fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.
- prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro.
Dupa transmitere electronica, contribuabilii sunt obligati sa consulte starea declaratiei prin vizualizarea acesteia, accesand https://www.anaf.ro/StareD112.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele in module.
Atentie! Contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit si au obligatia depunerii formularului 200, vor completa "Anexa la Declaratia privind veniturile realizate din Romania" pentru fiecare sursa de venit.
Sanctiuni
Nedepunerea pana la 25 mai 2012 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.
Sursa: DFGP Valcea
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sesiune ANAF privind DECLARATIA 200, cu termen la 25 mai 2016. Noi probleme rezolvateFormularul 200 se depune pana la 25 mai 2015. Ce procedura trebuie sa urmati?Venituri realizate de PFA. Retinere la sursa a impozitului pe venitUltima zi de depunere a Declaratiei 200Adaugare cod CAEN pentru PFA. Cum procedam?Ultimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteDeclaratia unica va putea fi depusa online dupa 16 maiFormularul 600 va putea fi depus pana la 15 aprilieNerezident. Cesiune parti sociale. Ce tratament fiscal se aplica?Cesiune parti sociale si nerezidenti. Cum se va plati impozitul aferent cedarii partilor sociale?Articole similare
Formularele 220 si 221 - Ce s-a intamplat cu ele? Unde se regasesc in prezent?Redirectionarea a 2 la suta din impozit pana la 25 maiTratamentul TVA cand declaram un avans pentru o achizitie intracomunitaraVenituri obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Ce implicatii fiscale apar?Impozitul pe arenda. Cum se calculeaza acesta, cand se plateste si in ce formular se declaraUltimele articole
Miercuri, 25 mai 2016, expira termenul de depunere pentru Declaratia 221SPV: Noul canal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabilii persoane fizice cu TERMEN 25 MAI 2016Atentie! 25 mai 2016 e termenul-limita pentru depunerea mai multor declaratii de catre persoanele fiziceANAF: Termenul-limita pentru formularul 200 este 25 mai 2016Amenzi de 500 lei de la Fisc! Declara veniturile pana la 25 maiArticole similare
Dividende distribuite in 2017. Declaratia 600Sustinerea entitatilor non profit, a unitatilor de cult si acordarea de burse private de catre persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile (informare ANAF)MFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalCodul fiscal 2011 (Partea II.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Declaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASSUltimele articole
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Seminarii web ANAF pentru luna ianuarie 2025. Ce teme vor fi abordateCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareArticole similare
Legislatie: Aprobarea Instructiunii nr. 5 pe 2009 pentru modificarea si completarea Instructiunii nr. 11 pe 2005 privind inregistrarea grupurilor la Comisia Nationala a Valorilor MobiliareSistemul bancar paralel: masuri pentru evitarea unor noi surse de riscuri in sectorul financiarA fost aprobata eliberarea Certificatului de inregistrare a Valorilor MobiliareNoutati legislatie Fiscala 16-20 martie 2009 - Monitorul OficialSinteza dispozitiilor privind situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrieUltimele articole
Codul Fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 142/2022. Modificarile, in vigoare din 1 ianuarie 2023Castig din transferul titlurilor de valoare. Cum se completeaza in Declaratia Unica?Obligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBMFP: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale (Ordin nr. 3781/2019)Cesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleArticole similare
E-Factura: Procesul de implementare va fi realizat in doua etape in 2024Studiu de caz: Ce cota se aplica revistelor in care ponderea veniturilor provine din publicitate?Cod de TVA anulat. Corectare situatie FISCalaKelemen: Guvernul ascunde o crestere a TVACe declaratie se depune pana la 8 mai privind schimbarea perioadei FISCaleUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare FISCala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"