keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contributiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2010
Tags: venituri din drepturi de autor, contributii la somaj

Persoanele care au venituri din drepturi de autor ar putea plati din 2011 contributii la somaj, pensie si asigurari de sanatate de pana la 35%, aproape dublu fata de cele din prezent, intentia fiind ...


Persoanele care au venituri din drepturi de autor ar putea plati din 2011 contributii la somaj, pensie si asigurari de sanatate de pana la 35%, aproape dublu fata de cele din prezent, intentia fiind criticata de jurnalisti, actori, sindicate, patronate, dar si de reprezentanti ai partidelor.

Desi fusese luata in discutie si inainte intentia de a pune persoanele care au venituri de natura profesionala sa plateasca suplimentar la "fondurile sociale" de somaj, pensie si asigurari de sanatate, in iunie Guvernul chiar a pus-o in aplicare, pe motiv ca este nevoie de solidaritate sociala, mai ales in aceste vremuri de criza.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate.

Primele plati, pentru veniturile din iulie, la asigurarile sociale pentru somaj si pensie trebuiau facute pana in 25 august, in cazul asigurarilor de sanatate data primelor contributii fiind in 25 ianuarie 2011. Pentru a plati aceste contributii, persoanele care obtin venituri de natura profesionala trebuie sa depuna declaratii de asigurare la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca, in cazul platilor pentru somaj, si la Casele de pensii, pentru cotizatia la fondul de pensii.

Zeci de mii de oameni au fost astfel nevoiti sa stea la cozi pentru a-si plati darile la stat. Situatia a determinat jurnalisti, scriitori, actori, dar si persoane din alte domenii de creatie, afectate de noilor reglementari privind impozitarea drepturilor de autor, sa iasa in strada si sa protesteze fata de birocratia exagerata creata de noile norme de aplicare a OUG 58, dar si fata de fata de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara, marti, cu trei zile inainte sa fie remaniat, ca OUG 58/2010 nu va fi schimbata si ca pana la sfarsitul lunii septembrie va fi finalizat sistemul de plata on-line.

Seitan era contrazis, miercuri, atat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, cat si de vicepremierul Marko Bela.

Laszlo Borbely declara, miercuri, pentru Mediafax, ca Guvernul va modifica saptamana viitoare normele de aplicare a OUG 58/2010 privind contributiile aferente drepturilor de autor, astfel incat angajatorul, si nu cetateanul sa fie obligat sa depuna declaratiile si sa achite contributiile.

"Un act normativ pentru modificarea ordonantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", afirma Borbely.

Joi, a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, nu pe site-ul Ministerului Muncii, nici pe cel al Ministerului Finantelor, ci pe cel al Secretariatului General al Guvernului.

O zi mai tarziu, premierul Emil Boc discuta cu noii ministri ai Muncii si Finantelor, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu, despre modificarile la OUG 58/2010 si la normele de aplicare a acesteia la cateva ore dupa ce acestia si-au preluat mandatele.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, declara agentiei Mediafax, dupa intalnire, ca modificarile la OUG 58/2010 si la normelor de aplicare a acesteia vor fi definitivate dupa dezbaterea lor in Consiliul Economic si Social, urmand sa fie prezentate spre adoptare in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului.

Noul ministru al Muncii a confirmat ca proiectul care majoreaza pana la 35 la suta contributiile pentru venituri de natura profesionala a fost discutat informal, intr-o prima lectura, tinand sa precizeze ca actul normativ este in dezbatere si ca vor fi luate in calcul propunerile ce vor fi facute.

Daca in prezent persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor sunt taxate cu 16,5%, de la 1 ianuarie 2011 ar putea plati aproape 35% contributii de asigurari sociale.

Astfel, potrivit noului proiect, contributia la pensii va creste de la 10,5 la 24,43%, cea de asigurari de sanatate va ajunge la 8,35 de procente, iar pentru asigurarea de somaj se va plati 0,78%, fata de 0,5 in prezent.

Pentru personale care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.

Initiatorii proiectului sustin ca este nevoie atat de largirea bazei de calcul a contributiilor sociale cat si de corelarea prestatiilor de asigurari sociale cu sumele platite de contribuabili pentru asigurarile sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidaritatii sociale.

Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata si duminica, de jurnalisti, actori, artisti, de Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane, sindicate, dar si de reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL.

In opinia presedintelui Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea, intentia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovada ca statul a descoperit in aceste venituri "o gasca de jumulit".

"Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apeland la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeaza. Si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Indira Crasnea, precizand ca "s-a saturat" sa auda cum cei din industria mass-media sunt etichetati ca "smecheri evazionisti".

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune ca nici banii care urmeaza sa fie smulsi liber-profesionistilor nu vor stopa degringolada actuala, astfel ca Guvernul se va napusti si asupra altor categorii sociale. "Este o actiune care se inscrie in cautarea disperata de bani a unui Guvern lipsit de orice gandire economica tactica", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Sindicalistii condamna astfel de "abuzuri" facute de Guvern si spun ca dupa ce au incercat sa ii "taxeze pe sindicalisti" pentru ca le strica "jocurile de culise", au trecut la al doilea mare dusman - presa. In opinia sindicalistilor, in curand angajatii vor plati peste jumatate din salarii pe impozite, ceea ce reprezinta "o hotie fara margini".

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, care a criticat si OUG 58/2010 si a depus la Guvern o plangere prealabila prin care se solicita anularea modificarilor la Codul fiscal, dar si normele de aplicare a acestora, la care asteapta un raspuns pana in 16 septembrie, isi mentine decizia de a ataca in justitie ordonantele guvernamentale.

Patronatele sustin ca majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independente nu este o masura justificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social. Acestea cer Guvernului sa modifice OUG 58 doar in ce priveste retinerea contributiilor, care trebuie sa se faca la sursa, astfel incat oamenii sa nu mai stea la cozi.

In opinia patronatelor, publicarea proiectului pe site-ul SGG, nu pe cel al Finantelor sau Ministerului Muncii, ridica semne de intrebare. Acestia mai cred ca Romania are o politica fiscala "de clasa a IV-a" si se vehiculeaza variante care se contrazic unele pe altele.

Social-democratii si liberalii spun ca vor vota in Parlament impotriva majorarii contributiilor datorate la stat pentru veniturile de natura profesionala.

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, spune ca Uniunea a cerut anularea birocratiei legate de drepturile de autor si ca nu va accepta o crestere a contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, "nici acum, si nici in perspectiva".

Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucuresti si senator PNL, sustine ca proiectul guvernamental ce prevede dublarea contributiilor sociale pentru veniturile din activitati independente este o dovada de ura nepotolita contra ziaristilor.

"Partea proasta este ca si noi, artistii, suntem victime colaterale. Nici nu mai conteaza aberatiile, ca oameni care nu vor iesi niciodata in somaj, pentru ca nu au carte de munca, platesc contributii pentru somaj din veniturile pe drepturi de autor sau ca un actor de 80 de ani plateste contributii la pensii. Aceste lucruri nu mai conteaza. Ura lor impotriva ziaristilor este nepotolita", a spus Mircea Diaconu.

Dan Bittman, solistul formatiei Holograf, crede ca punerea in aplicare a proiectului guvernamental ce prevede dublarea contributiilor sociale pentru veniturile din activitati independente ar putea duce, in viitor, la disparitia meseriilor liberale.

"O sa incercam pe cale legala sa dam statul in judecata, sa reglementam ce e cu profesiile liberale si sa impidicam statul sa mai stranga astfel bani la pusculita", a spus Bittman.

Cantaretul Mihai Traistariu spune ca, in perspectiva dublarii contributiilor sociale pentru veniturile din activitati independente, singura solutie este sa se mute intr-o alta tara. El s-a declarat "indispus si enervat" de toate deciziile Guvernului, pe care regreta ca l-a sustinut la un anumit moment.

Guvernantii spun ca vor analiza propunerile la proiectul prin care persoanele fizice autorizate sau cele cu venituri din drepturi de autor ar urma sa fie taxate, de la 1 ianuarie 2011, nu cu 16,5, ci cu aproximativ 35%.

Daca proiectul a fost pus in dezbatere joi, vineri au fost discutii informale cu proaspat-numitii sefi de la Munca si Finante, iar miercurea viitoare ar urma sa fie prezentat spre adoptare Guvernului, intrebarea ar fi cand vor fi dezbaterile si cand vor mai avea timp guvernantii, in trei zile, sa analizeze propunerile facute. Probabil ca miercuri Guvernul va anunta ca proiectul a fost adoptat si ca s-a urmat procedura legala, pentru ca el a fost in dezbatere publica.

Si poate ca la viitoarele proteste in strada ale jurnalistilor, scriitorilor, actorilor, sindicatelor si patronatelor Guvernul va gasi din nou intelegere si va schimba prevederi legislative in taxe si impozite si mai mari, pana cand oamenii vor ajunge sa munceasca doar pentru stat. Poate Guvernul roman vrea sa intre in istorie cu cele mai impovaratoare dari sau poate vrea sa ne arate cum ii poti face pe romani sa munceasca mai mult pe bani mai putini.

Sursa: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016