keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Drepturile de autor si deducerea retroactiva a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2011
Tags: tva, deducere retroactiva, drepturi de autor

Cei care obtin si venituri din drepturi de autor trebuie sa cunoasca reglementarile care privesc aceste modalitati de castig. Ce se intampla astfel in situatia in care o persoana care obtine venituri ...

Cei care obtin si venituri din drepturi de autor trebuie sa cunoasca reglementarile care privesc aceste modalitati de castig. Ce se intampla astfel in situatia in care o persoana care obtine venituri din drepturi de autor devine platitoare de TVA (fiind depasit plafonul de 35.000 euro) si afla de aceasta modificare in urma unei instiintari ANAF  cu privire la plata retroactiva a TVA aferenta sumelor incasate pe o anumita perioada de timp. Cum ar putea fi dedus retroactiv TVA-ul pentru a se recupera o suma din TVA-ul care nu a fost platit in anii trecuti?

Potrivit legii, suma TVA deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate anterior inregistrarii in scopuri de TVA poate fi dedusa in baza primului decont de TVA care urmeaza a fi completat si depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA. Suma TVA deductibila nu se ia in considerare de catre organele de inspectie fiscala care constata neinregistrarea in termen in scopuri de TVA, motiv pentru care stabilesc diferentele suplimentare de plata si calculeaza accesoriile aferente la suma TVA care ar fi trebuit colectata dupa depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro.

Astfel, daca suma care trebuia colectata a fost de 8.000 lei iar suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor/prestatorilor a fost de 2.000 lei, diferenta suplimentara de plata TVA inscrisa in decizia de impunere este de 8.000 lei, nicidecum 6.000 lei. De asemenea, accesoriile se calculeaza la diferenta sumplimentara de plata de 8.000 lei.
 
De retinut ca stabilirea sumei de plata TVA din cadrul unei perioade fiscale se efectueaza de catre o persoana impozabila prin diferenta dintre suma TVA deductibila si suma TVA colectata numai de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA. in calitate de persoana impozabila, in urma constatarii organului fiscal v-ati inregistrat in scopuri de TVA, de exemplu, incepand cu data de 1 iunie 2011.
 
Deducerea poate fi efectuata numai daca achizitiile respective au fost destinate realizarii de activitati economice constand in operatiuni taxabile, operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere si operatiuni neimpozabile.

Deducerea nu este permisa daca bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. De exemplu, nu se deduce TVA aferenta unei cladiri achizitionate sau modernizate daca respectiva cladire este inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141, alineatul 2, litera e.
 
In situatia prezentata de fata, deducerea se poate efectua pe baza facturilor in original, prin inscrierea taxei deductibile in decontul de TVA cod 300 aferent lunii iunie 2011 care se depune la organul fiscal cel mai tarziu in data de 25 iulie 2011.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016