Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iun. 2023
Regim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autor
Tags: regim fiscal tva, drepturi de autor

Societate platitoare de TVA incaseaza drepturi autor, prin accesarea de catre clienti a melodiilor cu ajutorul unei platforme informatice, sumele sunt virate in contul de euro de catre Republic Network Estonia. Aceste venituri sunt purtatoare de TVA?

 

 

Regim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autor


Avand in vedere faptul ca valoarea drepturilor de autor se incaseaza in cadrul relatiei comerciale bilaterale stabilite intre prestatorul din Romania si beneficiarul Republic Network Estonia care activeaza in domeniul industriei muzicale si de divertisment, avand drept parteneri Google, YouTube, HFA, MLC, Spotify, ASCAP, BMI, etc., serviciile respective reprezinta pentru prestatorul din Romania operatiuni neimpozabile in Romania. Deci, serviciile respective nu sunt purtatoare de TVA deoarece beneficiarul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei.

Din informatiile preluate prin accesarea Google, inteleg ca Republic Network Estonia are drept scop supravegherea, colectarea si gestionrea drepturilor de autor generate in mediul digital de catre diversi clienti creatori de continut "Through the application of the latest technologies in the music and entertainment industry, we help all types of content creators receive all the returns that correspond to them for their work. We manage the publishing, YouTube channels and content through a Content Manager tool and Content ID system. In short, we track, collect and manage the rights that our clients generate in the digital environment."

In acest caz, persoana impozabila din Romania (autorul), realizeaza operatiuni de prestari intracomunitare de servicii asa cum sunt definite la pct. 15 alin. (6) din norme "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."

Desi nu ati precizat, consider ca beneficiarul Republic Network Estonia retine si un comision din valoarea bruta a drepturilor de autor datorate prestatorului din Romania, caz in care operatiunea reprezinta pentru persoana impozabila din Romania o achizitie intracomunitara de servicii impozabila in Romania pentru care datoreaza TVA in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, daca este platitoare de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal.
De regula, beneficiarul vireaza prestatorului diferenta dintre suma bruta a drepturilor de autor si comisionul retinut pentru serviciile prestate, caz in care persoana impozabila din Romania realizeaza doua tipuri de operatiuni care trebuie inregistrate la valoarea bruta:

  • o prestare intracomunitara de servicii;
  • o achizitie intracomunitara de servicii.


In situatia in care societatea din Romania se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310, aceasta are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 alin. (1) lit. b) si c):

  • lit. b):

"(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
.................
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (2 1), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"
Inregistrarea se efectueaza pentru raportarea operatiunilor prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.

  • lit. c)

""(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
.................
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (2 1), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;"

Inregistrarea se efectueaza pentru raportarea operatiunilor:

  • d.p.d.v. informativ prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P;
  • d.p.d.v. fiscal prin decontul special de TVA cod 301 pentru suma TVA efectiv datorata bugetului de stat.

In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca suma bruta a drepturilor de autor cuvenite prestatorului din Romania se ia in considerare la determinarea plafonului/cifrei de afaceri de 300.000 lei/an calendaristic la depasirea caruia/careia persoana impozabila din Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b).


 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016