Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache
la 18 Mai. 2016 Exclusiv
Va aducem la cunostinta ca ANAF a publicat recent si lista contribuabililor mici care au restante fiscale. Conform Codului de procedura fiscala, "obligatii fiscale restante" inseamna:
a) obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.
Lista poate fi accesata si descarcata de AICI.
144.829 de contribuabili mici si institutii publice, cu restante mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, inregistreaza obligatii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile.
In categoria arierate nerecuperabile se inscriu obligatiile fiscale pentru care diferite constrangeri legale opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita. Din aceasta categorie fac parte :
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare);

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea speciala;
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezinta arierate certe, pentru care exista certitudinea recuperarii, la data publicarii prezentei.
Arieratele pentru recuperarea carora ANAF a intreprins unele masuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amanata, intra in categoria "arieratelor incerte". Aceste arierate pot fi:
- creantele fiscale pentru care s-a formulat contestatie;
- creantele fiscale pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolventa;
- creantele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de catre inspectia fiscala;
- creantele fiscale ale contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi;
- creantele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.
Denumirile contribuabililor sunt preluate direct din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului sau din documentele oficiale de infiintare ale acestora, asa cum au fost declarate de debitori).
Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara.
De asemenea, sunt exceptati de la publicare contribuabilii ale caror obligatii fiscale restante inscrise in certificatul de atestare fiscala sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit.
incepand cu anul 2016, contribuabilii mari și mijlocii aflati in insolventa au fost reincadrați in categoria micilor contribuabili.
in aplicarea initiativei europene Open Data, si pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicata pe date.gov.ro in format accesibil, reutilizabil si redistribuibil, fara restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).
Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetatenilor sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii, portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016.
Contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "ANAF continua publicarea listelor persoanelor cu restante fiscale: micii contribuabili":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
OPANAF 1164/2016 actualizeaza plafoanele pentru lista datornicilor intocmita de ANAFLista cu cele mai mari datorii a fost publicata. Cum arata listele ANAFANAF publica lista datornicilor la stat. Noile plafoane care va trimit direct pe listaANAF mareste limita datoriilor care vor aparea pe lista rusiniiProcedura folosita de ANAF la publicarea debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restanteUltimele articole
ANAF modifica publicarea listelor cu debitoriModificarea procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante
Mai multe articole despre lista debitori
Articole similare
Declaratia informativa 394 a fost actualizata!Acces la situatia fiscala a persoanelor fizice. Un nou serviciu ANAFComunicat: Revocarea accesului la serviciul de depunere onlineStudiu de caz: Livrarea unor produse agricole catre o tara din UEMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Ultimele articole
Legea 125/2023. Cum a fost completata legea privind evaziunea fiscala din domeniul TVAPe site-ul ANAF au fost publicate persoane juridice care inregistrau obligatii fiscale restante la 31 martie 2023PFA in regim special: Cum trebuie inscris in D390 codul de inregistrare in scopuri de TVA?Pe 30 mai 2023 se implineste termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare anualeA fost aprobat un alt plafon de incasari de la persoane fizice pentru organizatorii de nunti si botezuri
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Comunicat: ANAF a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fiziceLista cu cele mai mari datorii a fost publicata. Cum arata listele ANAFANAF mareste limita datoriilor care vor aparea pe lista rusiniiObligatii fiscale restante: Contribuabilii care nu au achitat la timp taxele catre stat vor fi publicati pe site-ul ANAF
Mai multe articole despre restante fiscale
Articole similare
Titlul executoriu, somatia si adresa de poprire se numara printre formularele actualizate de ANAFNoutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 26-31 mai 2008 - Monitorul OficialAnaliza ajustarii de TVA. Doua formulare au fost modificate anul acestaSinteza HG nr. 797 din 2012 privind sprijinul de stat pentru investitiiUltimele articole
Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereNou in Monitor! Prin Legea 43/2023 vor fi anulate anumite obligatii fiscaleContribuabilii au la dispozitie 15 zile pentru a depune Notificarea privind intentia de mediere in cazul executarii siliteDebitorii pot beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata pentru fiecare imprumutIn iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si Servicii
Mai multe articole despre executare silita
Articole similare
Raportare TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?Deductibilitate cheltuieli. TVA vs. impozit pe profitRemuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari - OBLIGATII FISCALE si completare D112Comunicat MFP: Recuperarea cheltuielilor de scolarizare prin executare silitaDocumentar fiscal: Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restanteUltimele articole
Pe site-ul ANAF au fost publicate persoane juridice care inregistrau OBLIGATII FISCALE restante la 31 martie 2023Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililorReincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare. Procedura de aplicare conform Ordinului 874/2023Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscaleLista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF
Mai multe articole despre obligatii fiscale

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"