Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ANAF continua publicarea listelor persoanelor cu restante fiscale: micii contribuabili

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 18 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: lista debitori, anaf, restante fiscale, executare silita, obligatii fiscale, arierate

Va aducem la cunostinta ca ANAF a publicat recent si lista contribuabililor mici care au restante fiscale. Conform Codului de procedura fiscala, "obligatii fiscale restante" inseamna:


a) obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;

b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.

 Lista poate fi accesata si descarcata de AICI.

144.829 de contribuabili mici si institutii publice,  cu restante mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, inregistreaza obligatii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile.

In categoria arierate nerecuperabile se inscriu obligatiile fiscale pentru care diferite constrangeri legale opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita. Din aceasta categorie fac parte :

- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare);

- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea speciala;

- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezinta arierate certe, pentru care exista certitudinea recuperarii, la data publicarii prezentei.

Arieratele pentru recuperarea carora ANAF a intreprins unele masuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amanata, intra in categoria "arieratelor incerte". Aceste arierate pot fi:

- creantele fiscale pentru care s-a formulat contestatie;

- creantele fiscale pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolventa;

- creantele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de catre inspectia fiscala;

- creantele fiscale ale contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi;

- creantele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.

Denumirile contribuabililor sunt preluate direct din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului sau din documentele oficiale de infiintare ale acestora, asa cum au fost declarate de debitori).

Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara.

De asemenea, sunt exceptati de la publicare contribuabilii ale caror obligatii fiscale restante inscrise in certificatul de atestare fiscala sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit.

incepand cu anul 2016, contribuabilii mari și mijlocii aflati in insolventa au fost reincadrați in categoria micilor contribuabili.

in aplicarea initiativei europene Open Data, si pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicata pe date.gov.ro in format accesibil, reutilizabil si redistribuibil, fara restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).

Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetatenilor sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii, portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016.

Contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016