Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca ANAF a publicat recent si lista contribuabililor mici care au restante fiscale. Conform Codului de procedura fiscala, "obligatii fiscale restante" inseamna:
a) obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.
Lista poate fi accesata si descarcata de AICI.
144.829 de contribuabili mici si institutii publice, cu restante mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, inregistreaza obligatii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile.
In categoria arierate nerecuperabile se inscriu obligatiile fiscale pentru care diferite constrangeri legale opresc ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita. Din aceasta categorie fac parte :
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare);
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea speciala;
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silita este suspendata conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
- obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fara venituri sau bunuri urmaribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezinta arierate certe, pentru care exista certitudinea recuperarii, la data publicarii prezentei.
Arieratele pentru recuperarea carora ANAF a intreprins unele masuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amanata, intra in categoria "arieratelor incerte". Aceste arierate pot fi:
- creantele fiscale pentru care s-a formulat contestatie;
- creantele fiscale pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolventa;
- creantele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de catre inspectia fiscala;
- creantele fiscale ale contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi;
- creantele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.
Denumirile contribuabililor sunt preluate direct din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului sau din documentele oficiale de infiintare ale acestora, asa cum au fost declarate de debitori).
Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara.
De asemenea, sunt exceptati de la publicare contribuabilii ale caror obligatii fiscale restante inscrise in certificatul de atestare fiscala sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit.
incepand cu anul 2016, contribuabilii mari și mijlocii aflati in insolventa au fost reincadrați in categoria micilor contribuabili.
in aplicarea initiativei europene Open Data, si pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicata pe date.gov.ro in format accesibil, reutilizabil si redistribuibil, fara restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).
Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetatenilor sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii, portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016.
Contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
OPANAF 1164/2016 actualizeaza plafoanele pentru lista datornicilor intocmita de ANAFLista cu cele mai mari datorii a fost publicata. Cum arata listele ANAFModificarea procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restanteANAF publica lista datornicilor la stat. Noile plafoane care va trimit direct pe listaANAF mareste limita datoriilor care vor aparea pe lista rusiniiUltimele articole
ANAF modifica publicarea listelor cu debitoriProcedura folosita de ANAF la publicarea debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restanteArticole similare
Reminder ANAF! Pana pe 2 mai 2023 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscaleAsigurari facturate de un furnizor din alt stat tertS-a amanat termenul pentru unele declaratii. Ce depunem la 27 ianuarie 2014?Cum intocmim Declaratia 390 la achizitia intracomunitara a unui utilaj?Pana cand mai poti redirectiona 2 la suta din impozitul pe venitUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalArticole similare
ANAF mareste limita datoriilor care vor aparea pe lista rusiniiComunicat: ANAF a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fiziceLista cu cele mai mari datorii a fost publicata. Cum arata listele ANAFObligatii fiscale restante: Contribuabilii care nu au achitat la timp taxele catre stat vor fi publicati pe site-ul ANAFArticole similare
Ce reguli sunt esentiale la angajarea raspunderii solidare pentru datoriile societatii?Cum pot accesa persoanele fizice si juridice serviciul de programari online la ANAFNoutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialCum facem inregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA?Nou in Monitor! Prin Legea 43/2023 vor fi anulate anumite obligatii fiscaleUltimele articole
Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest cazServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorBilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economieProcedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura executari siliteLista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataArticole similare
Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor OBLIGATII FISCALEOrganizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe OBLIGATII FISCALEAmanare calcul dobanzi si penalitati, conform OUG 29/2020. OBLIGATII FISCALENoile prevederi referitoare la anularea unor OBLIGATII FISCALEOBLIGATII FISCALE cu termen de depunere marti, 25 octombrie a.c.Ultimele articole
Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata OBLIGATII FISCALE. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaLista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"