Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Extinderea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si in relatia B2C s-a facut in 2 etape: optional in perioada 1 iulie 2024 31 decembrie 2024 si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2025.
E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2C
Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila. Livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
Asadar, in relatia B2C sistemul devine obligatoriu incepand cu 01.01.2025. in consecinta, toate persoanele impozabile care emit facturi catre consumatori vor trebui sa le raporteze in sistemul RO e-Factura.
Sanctiuni: Ca si in cazul relatiei B2B, daca nu se transmit facturile prin sistem in relatia B2C, operatorii economici vor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabilului. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice.
Se stabileste o perioada de 1 an, respectiv pana la 1 iulie 2025, in care sa nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, precum si de catre furnizorii/prestatorii acestora, avand in vedere restrictiile tehnice actuale ale sistemului.
Asociatiile, fundatiile si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori vor fi exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura pana la 30 iunie 2025, in vederea adaptarii la sistem. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii incepand cu 1 iulie 2025.
In cazul in care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul national RO e-Factura in termenul prevazut, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii platite la momentul livrarii/prestarii, acestia vor putea notifica organele fiscale competente.
Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligatia de a transmite facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura atunci cand emit facturi in numele si in contul furnizorilor - persoane impozabile stabilite in Romania conform Codului fiscal, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem, si a organizarii unui registru in care sa figureze aceste organe de executare silita.
Important! Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, se considera facturi emise in relatia B2B.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Operatiunile pentru care persoanele impozabile sunt exceptate de la obligatia utilizarii sistemului RO e-Factura

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Emitere bon fiscal si factura cod 751
Intrebare: Va rog, un raspuns scris pentru programele de facturare daca exista obligatia de inregistrare a facturii in SPV in cazul emiterii unui bon fiscal si a unei facturi (cod 751) si de cand este obligatoriu. Pentru firme neplatitoare de tva si pentru platitoare de tva. Multumesc!vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Utilizarea codurilor CPV pe facturile emise
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in legatura cu mentionarea CPV pentru facturile emise de societatea noastra catre clienti. Pentru institutiile publice am trecut (este obligatoriu), dar pentru clienti privati nu stim daca trebuie sa trecem. Va multumesc.vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
Din 1 ianuarie 2024 facturile emise catre nerezidenti se vor transmite tot prin SPV?Speta zilei. Firmele cu cod CAEN 1107 au obligatia utilizarii sistemului E-FACTURA?E-FACTURA: Sistemul va fi implementat din 2024, in doua etape. Persoane EXCEPTATE de la utilizarea E-FACTURAProcedura de iesire din RO E-FACTURA este exclusa daca solicitarea de intrare in sistem a produs deja efecteE-FACTURA: In luna decembrie vor fi desfasurate doua webinarii ANAF cu tema RO E-FACTURAUltimele articole
E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVADeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVANerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?E-FACTURA. Cum trebuie sa procedeze contribuabilii cand facturile NU sunt vizibile in SPVE-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile online
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"