Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2C](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/9156358a_img.jpg)
Extinderea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si in relatia B2C s-a facut in 2 etape: optional in perioada 1 iulie 2024 31 decembrie 2024 si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2025.
E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2C
Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila. Livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
Asadar, in relatia B2C sistemul devine obligatoriu incepand cu 01.01.2025. in consecinta, toate persoanele impozabile care emit facturi catre consumatori vor trebui sa le raporteze in sistemul RO e-Factura.
Sanctiuni: Ca si in cazul relatiei B2B, daca nu se transmit facturile prin sistem in relatia B2C, operatorii economici vor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabilului. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice.
Se stabileste o perioada de 1 an, respectiv pana la 1 iulie 2025, in care sa nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, precum si de catre furnizorii/prestatorii acestora, avand in vedere restrictiile tehnice actuale ale sistemului.
Asociatiile, fundatiile si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori vor fi exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura pana la 30 iunie 2025, in vederea adaptarii la sistem. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii incepand cu 1 iulie 2025.
In cazul in care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul national RO e-Factura in termenul prevazut, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii platite la momentul livrarii/prestarii, acestia vor putea notifica organele fiscale competente.
Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligatia de a transmite facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura atunci cand emit facturi in numele si in contul furnizorilor - persoane impozabile stabilite in Romania conform Codului fiscal, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem, si a organizarii unui registru in care sa figureze aceste organe de executare silita.
Important! Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, se considera facturi emise in relatia B2B.
![Cartea Verde a Contabilitatii](https://www.rs.ro/dbimg/product/2850-cartea-verde-a-.jpg)
Cartea Verde a Contabilitatii
![Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/3096-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
![Ghidul Practic al Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/3203-ghidul-practic-.png)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Operatiunile pentru care persoanele impozabile sunt exceptate de la obligatia utilizarii sistemului RO e-Factura
![Ion Mihai](https://infotva.manager.ro/images/autori//ion-mihaiautor_avatar.jpg)
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firme cu transport in strainatate. Cand NU se vor utiliza sistemele E-FACTURA si E-TransportUtilizare E-FACTURA. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuriRO E-FACTURA. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroE-FACTURA: Serviciile IT cele de transport se transmit in sistemul RO E-FACTURA?Dreptul de deducere a TVA incepand din 2024Ultimele articole
E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-FACTURA in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FACTURAFacturare in RO E-FACTURA. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Firme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVA![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"