Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aspecte generale cu privire la contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Anexe.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: anaf, contributii sociale, retinere la sursa, persoane fizice, platitori venituri, 1 iulie 2012

In contextul necesitatii continuarii simplificarii si unificarii legislatiei si a administrarii contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, Guvernul Romaniei a adoptat OUG nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in M.O. nr. 938/30.12.2011.

Anexa 1

Anexa 2

Au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, cu exceptiile prevazute de lege.

Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza alte venituri (cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie, alte surse) precum si persoanele fizice care nu realizeaza venituri, cu exceptiile prevazute de lege.

- in cazul persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente, au realizat alte venituri, precum si in cazul celor care nu au realizat venituri, anterior datei de 01.07.2012,  competenta in administrarea contributiilor sociale datorate precum si in solutionarea eventualelor contestatii impotriva actelor administrative prin care s-a facut stabilirea acestora, revine caselor de asigurari sociale. Ca urmare, persoanele fizice care au realizat venituri anterior datei de 01.07.2012 si pentru care aveau obligatia platii contributiilor sociale, dar nu le-au declarat, sunt obligate sa completeze si sa depuna declaratia de asigurare la casele teritoriale de asigurari.


Conform prevederilor OUG nr. 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice nominalizate mai sus revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

- incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice stabilite si neachitate pana la data de 30 iunie 2012, vor fi preluate de la casele de asigurari sociale de catre organele fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii.

Totodata, ANAF va prelua si procedurile de executare silita aflate in derulare. Persoanele fizice care incepand cu data de 01.07.2012 se incadreaza in una dintre situatiile:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- au statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- realizeaza venituri din profesii libere;
- realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care venitul net se determina in sistem real au obligatia sa se prezinte la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, in vederea completarii si depunerii formularului 600 "declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", iar pentru contributia de asigurari sociale de sanatate se va depune formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat".

ATENTIE! Persoanele nominalizate anterior se prezinta la organul fiscal in vederea declararii veniturilor numai in situatia in care se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012.

Formularul 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" este aprobat prin Ordinul comun al ANAF si CNPP nr. 874/221/I.C./2012, publicat in M.O. nr. 421/25.06.2012.

Formularul 220 "Declaratie privin venitul estimat" este aprobat prin OPANAF nr. 52/2012 publicat in M.O. nr. 72/30.01.2012.

De asemenea, modelul, continutul si modalitatea de depunere a acestor formulare se regaseste si pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro.

Persoanele care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale, cu exceptia celor care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului.

Pentru contributia de asigurari sociale platile anticipate se stabilesc pe baza venitului declarat prin declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent prin decizia de impunere, emisa pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.

In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului (din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, contractelor de agent, activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, din asocieri fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), venitul obtinut de persoana fizica dintr-o asociere cu un platitor de impozit pe veniturile  microintreprinderii, care nu genereaza o persoana juridica si venituri din activitati agricole prevazute la art. 71 lit. d)) contributiile sociale individuale, cu exceptia celor prevazute de lege, se calculeaza, retin si vireaza de catre platitorii de venituri.
Persoanele fizice care realizeaza doar alte venituri (din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie si alte surse) datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate stabilita de organul fiscal competent prin decizia de impunere anuala.

Incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Sursa: Finante Arges
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aspecte generale cu privire la contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Anexe.":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016