Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In contextul necesitatii continuarii simplificarii si unificarii legislatiei si a administrarii contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, Guvernul Romaniei a adoptat OUG nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in M.O. nr. 938/30.12.2011.
Anexa 1Anexa 2
Au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, cu exceptiile prevazute de lege.
Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza alte venituri (cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie, alte surse) precum si persoanele fizice care nu realizeaza venituri, cu exceptiile prevazute de lege.
- in cazul persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente, au realizat alte venituri, precum si in cazul celor care nu au realizat venituri, anterior datei de 01.07.2012, competenta in administrarea contributiilor sociale datorate precum si in solutionarea eventualelor contestatii impotriva actelor administrative prin care s-a facut stabilirea acestora, revine caselor de asigurari sociale. Ca urmare, persoanele fizice care au realizat venituri anterior datei de 01.07.2012 si pentru care aveau obligatia platii contributiilor sociale, dar nu le-au declarat, sunt obligate sa completeze si sa depuna declaratia de asigurare la casele teritoriale de asigurari.
Conform prevederilor OUG nr. 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice nominalizate mai sus revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice stabilite si neachitate pana la data de 30 iunie 2012, vor fi preluate de la casele de asigurari sociale de catre organele fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii.
Totodata, ANAF va prelua si procedurile de executare silita aflate in derulare. Persoanele fizice care incepand cu data de 01.07.2012 se incadreaza in una dintre situatiile:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- au statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- realizeaza venituri din profesii libere;
- realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care venitul net se determina in sistem real au obligatia sa se prezinte la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, in vederea completarii si depunerii formularului 600 "declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", iar pentru contributia de asigurari sociale de sanatate se va depune formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat".
ATENTIE! Persoanele nominalizate anterior se prezinta la organul fiscal in vederea declararii veniturilor numai in situatia in care se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012.
Formularul 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" este aprobat prin Ordinul comun al ANAF si CNPP nr. 874/221/I.C./2012, publicat in M.O. nr. 421/25.06.2012.
Formularul 220 "Declaratie privin venitul estimat" este aprobat prin OPANAF nr. 52/2012 publicat in M.O. nr. 72/30.01.2012.
De asemenea, modelul, continutul si modalitatea de depunere a acestor formulare se regaseste si pe site-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro.
Persoanele care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale, cu exceptia celor care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului.
Pentru contributia de asigurari sociale platile anticipate se stabilesc pe baza venitului declarat prin declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent prin decizia de impunere, emisa pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului (din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, contractelor de agent, activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, din asocieri fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), venitul obtinut de persoana fizica dintr-o asociere cu un platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii, care nu genereaza o persoana juridica si venituri din activitati agricole prevazute la art. 71 lit. d)) contributiile sociale individuale, cu exceptia celor prevazute de lege, se calculeaza, retin si vireaza de catre platitorii de venituri.
Persoanele fizice care realizeaza doar alte venituri (din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie si alte surse) datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate stabilita de organul fiscal competent prin decizia de impunere anuala.
Incepand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
Sursa: Finante Arges
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF: Documente necesare pentru autentificarea in mediul electronic, la inregistrarea in SPVInformare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVACine e obligat sa depuna Declaratia 311?Pana pe 25 mai 2023 poate fi depusa D230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat"Declaratii privind TVA cu termen la 10 septembrieUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
OPANAF 878 din 2013: Noile prevederi pentru declararea impozitelorImprumuturi primite de la filiala si raportarea imprumutului. Ce implicatii fiscale apar?Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Care sunt noile modificari?Noul formular 205 - Ordin 1803 din 2010Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiRadiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Noutati legislatie fiscala 31 august - 4 septembrie 2009 - Monitorul OficialStudiu de caz: Plata arendei si aplicarea taxarii inverseCalendar obligatii fiscale: ce declaratii au termen la 10 maiEliberarea Certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straineFinantele informeaza cu privire la regimul fiscal pentru asociatiile de proprietariUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite PERSOANE FIZICE NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarilePlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"