Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ANAF privind facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor si completarea D112

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 30 Dec. 2019
Tags: d112, facilitati constructii, anaf

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov a publicat o nota informativa in care, intre altele, explica si care sunt facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138^1, art. 154 alin. (1) lit. r), art. 220^3 alin. (2) din Codul fiscal si cum/de cine trebuie completata D112.

Asadar, sursa citata scoate in evidenta urmatoarele aspecte privind completarea declaratiei 112:  

Pana la data de 21 iulie 2019 inclusiv, facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor se acorda numai in cazul contractelor individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare in acea perioada. 

Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind venitul brut realizat, in vigoare pana la data de 21 iulie 2019 inclusiv, se considera indeplinita daca veniturile brute realizate din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sunt cuprinse intre 3.000 lei si 30.000 lei lunar, inclusiv.   

Incepand cu data de 22 iulie 2019: 
- scutirea de la plata impozitului pe venit se acorda pentru toate raporturile juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare incepand cu aceeasi data;
- in cazul contributiilor sociale obligatorii, facilitatile fiscale se acorda numai pentru contractele individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019.   

In cazul contractelor de internship si de ucenicie, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei.  

A se vedea Legea 176 privind internshipul si Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca 

ATENTIE!

La acordarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, pentru perioada 1 - 21.07.2019 se au in vedere reglementarile din Codul fiscal introduse prin OUG nr. 114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare si abia incepand cu 22.07.2019 se aplica reglementarile Codului fiscal modificate prin OUG nr. 43/2019*.   
 
ALTE modificari si completari ale DECLARATIEI 112 : 

La anexa 1.1 - Anexa angajatorului au fost adaptate, conform modificarilor aduse de OUG 43/2019, datele privind angajatorii care aplica prevederile art. 60 pct. 5 din Codul fiscal (cifra de afaceri, ponderea acesteia, daca indeplineste sau nu conditiile de acordare a facilitatilor fiscale); 

La anexa 1.2 - Anexa asiguratului  au fost introduse casete informative cu privire la persoanele detasate in/din Romania - perioada detasare, cine este platitorul, cat si cu privire la statul in care se datoreaza contributiile sociale obligatorii, respectiv detasate cu sau fara formularul portabil A1. De asemenea, au fost introdusa sectiunea A.1 "facilitati fiscale in constructii conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal" cu informatii privind salariul/venitul brut, bazele de calcul a contributiilor cu/fara acordarea facilitatile fiscale; 

Pentru stabilirea facilitatilor fiscale aferente lunii iulie 2019, ordinul prevede sectiunile A1.1., A.1.2., B.4.1.1. si B.4.1.2. care nu sunt disponibile in programul de asistenta contribuabili (programul informatic 112) si se completeaza numai in evidenta interna a angajatorilor.
 
Instructiunile de completare referitoare la sectiunea E.3 cuprind precizari si exemple de calcul privind stabilirea in luna iulie a facilitatilor fiscale pentru cei ce indeplinesc conditiile art. 60 pct. 5 din Codul fiscal;   

Nomenclatorul "Tip asigurat" a fost completat cu: 
- poz. 10 - persoanele care presteaza o activitate in baza contractului de intership**, 
- poz. 11 - persoanele fizice care primesc avantaje in bani/natura de la terti ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, 
- poz. 12 - persoane fizice nerezidente care obtin venituri salariale de la un platitor de venituri din Romania si care nu datoreaza contributii sociale in Romania.

Sursa: DGRFP Brasov
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ANAF privind facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor si completarea D112":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016