Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF va suplimenta numarul de ghisee cu peste 1.000 de unitati pentru depunerea declaratiei 112

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Feb. 2011
Tags: d112declaratia unica, declaratia 112, formularul 112, anaf

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va asigura un numar suplimentar de ghisee astfel incat prima operatiune de depunere a declaratiei unice (Formular D112) sa nu ridice probleme de ordin ...

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va asigura un numar suplimentar de ghisee astfel incat prima operatiune de depunere a declaratiei unice (Formular D112) sa nu ridice probleme de ordin administrativ. Astfel, pentru obligatiile declarative ale lunii ianuarie, cu termen limita de depunere 25 februarie, s-a procedat la redimensionarea ghiseelor existente la nivelul celor 424 de locatii din tara, in functie de numarul de contribuabili arondati, la suplimentarea numarului de ghisee existent cu inca 1.000 de unitati in incinta sediilor Trezoreriei si sunt in curs de perfectare protocoale de colaborare cu CNPAS si ANOFM astfel incat sa se creeze oportunitatea depunerii declaratiei unice si la ghiseele acestor institutii. Totodata, s-a dispus ca in zilele de 24 si 25 februarie a.c. la toate unitatile ANAF de primire a declaratiilor sa se lucreze in doua schimburi in intervalul orar 08.00-20.00.

Aceste masuri au fost adoptate avand in vedere ca pana la data de 1 februarie 2011 au fost inrolate 17.000 de certificate digitale calificate pentru un numar de 70.000 de contribuabili dintr-un total de circa 470.000 de angajatori (contribuabili cu obligatia depunerii D112). insa, din experienta anilor anteriori, s-a constatat ca 40% dintre contribuabili prefera depunerea in ultima zi.

Avand in vedere ca depunerea prin internet a declaratiei unice devine obligatorie, conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranzitie de 6 luni in care administratia fiscala sa preia declaratiile si in forma fizica. Astfel, pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, in ultima situatie prezentand Anexa 1 semnata si stampilata, celelalte informatii urmand sa fie livrate pe suport electronic (CD). Totodata, in vederea perfectarii si adaptarii la noul sistem de depunere, conducerea ANAF a dispus o perioada de testare a sistemului in intervalul 31 ianuarie (incepand cu ora 8.00) – 4 februarie (pana la ora 14.00), perioada in care contribuabilii pot simula depunerea D112, declaratia urmand sa fie procesata ca si cand operatiunea ar fi reala astfel incat sa se permita verificarea tuturor elementelor depunerii electronice, atat de catre contribuabili, cat si de catre functionarii ANAF, CNAS, CNPAS, ANOFM.

ANAF aminteste contribuabililor ca depunerea efectiva a declaratiei unice incepe cu data de 7 februarie 2011, ora 09.00, pentru obligatiile declarative aferente lunii ianuarie si pentru care termenul limita de depunere este 25 februarie. Orice operatiune realizata inainte de data de 7 februarie nu va fi considerata depunere Ministerul Finantelor Publice efectiva. La incheierea perioadei de exersare, sistemul informatic va fi reinitializat, respectiv vor fi sterse fisierele si golite bazele de date create in perioada simularii.

“Desi ritmul de achizitie a certificatelor digitale calificate este promitator, fiind inrolate, in medie, 200 de certificate zilnic, numarul de contribuabili care vor depune declaratia unica in forma fizica este inca ridicat si le recomandam acestora sa nu lase operatiunea de depunere pe ultima zi”, a declarat Mihai Gogancea-Vatasoiu,
vicepresedinte ANAF.

Implementarea declaratiei unice se inscrie intr-un amplu proces de debirocratizare inceput in administratia fiscala, constituind, deopotriva, si un mare avantaj pentru contribuabili: timp efectiv de depunere de numai 3 minute, facilitare a depunerii prin eliminarea obligativitatii listarii fiselor fiecarui asigurat (in unele cazuri fiind vorba de mii de fise), obligatia de a depune o singura declaratie in loc de patru declaratii, depunerea declaratiei la o singura locatie (in loc de patru locatii), eliminarea obligatiei de depunere in cazul sucursalelor. in plus, contribuabilii vor putea verifica stadiul procesarii declaratiei si daca aceasta a fost intocmita corect.

Declaratia D112 are un continut similar cu cel al declaratiilor ce se depuneau pana acum, cuprinzand obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Obligatia depunerii D112 o au contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilati acestora.

Reamintim ca depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie. Depunerea prin internet a D112 se incadreaza prevederilor legale privind semnatura electronica (Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica si celelalte acte normative de completare).

Procedura declaratiei unice a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar – fiscale si prin Hotararea Guvernului nr. 1397/2011 privind continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a “Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, publicata in M.O. nr. 897 din 31 decembrie 2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF va suplimenta numarul de ghisee cu peste 1.000 de unitati pentru depunerea declaratiei 112":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016