keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Dosar fiscal: Impozitul pe venitul din arendarea bunurilor agricole

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: impozitul pe venit, arendarea bunurilor agricole, venituri agricole, declaratia 112, arendasii

Contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. (art. 81, pct. 2 din Codul fiscal).


- in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. (art. 62, pct. 2^1 din Codul fiscal)

- in cazul in care arenda se plateste in natura, pentru stabilirea venitului brut se vor avea in vedere preturile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de catre consiliul judetean in raza teritoriala a caruia se afla terenul arendat. (art. 62, pct. 2^2 din Codul fiscal)

Cum se stabileste venitul din arendarea bunurilor agricole

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. (art. 62, pct. 2^3 din Codul fiscal)
in cazul in care arenda se exprima in natura, venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand echivalentul in lei al veniturilor in natura, determinate pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuiala deductibila.

Cum se calculeaza, retine si vireaza impozitul pe venitul din arendarea bunurilor agricole

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net. (art. 62, pct. 2^4 din Codul fiscal)

Impozitul astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si virat de catre arendas este impozit final. (art. 62, pct. 2^5 din Codul fiscal)

Cum se calculeaza, retine si vireaza contributia de asigurari sociale de sanatate

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective. (art. 296^24, pct. 4^2 din Codul fiscal)

 Pentru veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% aplicate asupra bazei lunare de calcul.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru arendator, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut. (art. 296^22, pct. 2^2 din Codul fiscal)

Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, se retine si se vireaza de catre arendas pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile. (art. 296^22, pct. 10 din Codul fiscal)

Ce obligatii declarative au arendasii

-    sa completeze si sa depuna lunar declaratia 112 - "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" in care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

-    sa depuna anual, pana la 28 februarie a anului urmator, la organul fiscal competent formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit.

Sursa: asistenta-contribuabili.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016