Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Cum gestionam plata contributiilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, contributii sociale, venituri din cedarea folosintei bunurilor, asigurari sociale

Dorim sa va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 593/20.09.2013, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/2013 prin care au fost aduse modificari si completari Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2014.



Redam, astfel, mai jos, principalele prevederi ale acestui nou act normativ.

Potrivit noilor prevederi, persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor datoreaza contributii sociale obligatorii pentru aceste venituri.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acesta este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Atentie! La stabilirea obligatiilor fiscale anuale, contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate in cursul anului fiscal se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent care are obligatia de a recalcula baza impozabila in vederea acordarii deductibilitatii si determinarii impozitului pe venitul anual datorat.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, care nu genereaza persoana juridica, si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica intre persoane fizice rezidente si persoane juridice romane nu datoreaza contributii de asigurari sociale.

Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din activitati independente in calitate de intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, venituri din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venituri obtinute de o persoane fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Important! Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor incadrarea bazei lunare de calcul in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se face de catre organul fiscal prin decizia de impunere iar pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului incadrarea in plafonul maxim se face de catre platitorul de venit la momentul platii venitului.

 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de astfel de venituri. Obligatiile reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila de 25% la venitul brut, se retin si se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul minim (un salariu minim brut pe tara) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole care opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei individuale de 5,5% asupra bazei de calcul, iar baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul maxim (de 5 ori castigul salarial mediu brut) se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.

Procedura de aplicare a prevederilor referitoare la recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin ordin al presedintelui Agentie Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: DGFP Valcea


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Cum gestionam plata contributiilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016