Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ordinul MECS nr. 4686/2015 pentru aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea Parteneriatelor pentru transfer de cunostinte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: ordinul nr4668/2015, poc, programul operational competivitate, afaceri, inovare, intreprinderi

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a emis Ordinul nr. 4668/2015 privind Aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea ?Parteneriatelor pentru transfer de cunostinte" prin Programul Operational Competitivitate (POC).


Schema are ca obiectiv incurajarea interactiunii institutiilor de invatamant superior si institutiilor de cercetare-dezvoltare (CD) cu mediul de afaceri, prin finantarea accesului intreprinderilor la expertiza extinsa si la facilitatile organizatiilor de cercetare in scopul comercializarii rezultatelor de cercetare catre intreprinderile care isi dezvolta afaceri cerute de piata.

De asemenea, Schema sprijina valorificarea potentialului infrastructurilor de CD dobandite sau modernizate incepand cu anul 2007 si a celorlalte resurse de cercetare obtinute concomitent cu acestea, pentru a raspunde nevoilor de inovare a intreprinderilor, in scopul cresterii valorii adaugate a unor produse/procese, tehnologii cerute de piata.

Aceasta Schema se adreseaza intreprinderilor, conform art. 2, alin (1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderea fiind definita drept orice forma de organizare a unei activitati economice, autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri, in conditii de concurenta.

In cadrul acestei scheme se acorda sprijin financiar intreprinderilor ce activeaza in toate sectoarele, cu exceptia:


    Ajutoarelor acordate intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii;

    Ajutoarelor acordate intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole;

    Ajutoarelor acordate intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectorul prelucrarii si comercializarii produselor agricole, in urmatoarele cazuri:


        Cand valoarea ajutoarelor este stabilita pe baza pretului sau a cantitatii unor astfel de produse achizitionate de la producatori primari ori introduse pe piata de intreprinderile respective;

        Cand ajutoarele sunt conditionate de transferarea lor partiala sau integral catre producatorii primari.

    Ajutoarelor destinate activitatilor legate de export catre tari terte sau catre alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantitatile exportate, ajutoarelor destinate infiintarii si functionarii unei retele de distributie ori destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;

    Ajutoarelor conditionate de utilizarea preferentiala a produselor nationale fata de produsele importate.


In cazul in care o intreprindere isi desfasoara activitatea in mai multe sectoare, sprijinul financiar se acorda pentru sectoarele ori activitatile care nu sunt excluse, cu conditia separarii clare a activitatilor sau a asigurarii unei distinctii intre costuri, care sa asigure ca activitatile desfasurate in sectoarele excluse nu beneficiaza de finantare in cadrul contractului.

Criterii de eligibilitate ce trebuie respectate de beneficiari:


    Intreprinderea sa fie inregistrata si sa desfasoare activitati in Romania;

    Intreprinderea sa nu se afle in niciuna din urmatoarele situatii:


        In stare de faliment ori lichidare;

        Nu si-a indeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale;

        A fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene de recuperare a unui ajutor de stat, decizia sa nu fi fost deja executata si creanta sa nu fi fost integral recuperata;

        Reprezentantul legal a fost condamnat in ultimii 3 ani, prin hotarare definitiva a unei instante judecatoresti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greseli in materie profesionala;
        Daca se afla ”in dificultate”, aceste cazuri fiind prezentate in continutul art. 6, lit. f) in cadrul prezentului Ordin.

        Daca prezinta informatii false sau nu prezinta informatiile cerute.

    Intreprinderea indeplineste si alte conditii specificate in apelul de proiecte si Ghidul solicitantului afferent actiunii 1.2.3 a POC, fara a aduce atingere prevederilor in materie de ajutor de stat/de minimis.


Numarul estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de maximum 1000.
Valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei intreprinderi unice nu poate depasi echivalentul in lei a 200.000 euro, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutiv, indiferent daca ajutorul a fost acordat din surse nationale sau comunitare.

Asistenta financiara se acorda de catre autoritatea care administreaza schema sub forma de granturi nerambrusabile, in numerar, unor organizatii de cercetare, care detin competente, abilitati si facilitati de interes pentru intreprinderi si, ulterior, ofera acces intreprinderilor la un portofoliu de activitati de cercetare si inovare, inclusiv detasare de personal si acces la facilitati CD.

Contractul subsidiar tip de minimis dintre organizatia de cercetare si intreprindere constituie actul prin care sprijinul financiar este acordat indirect beneficiarului intreprindere, contract prin care se stabilesc modalitatile de sprijin acordat prin activitati eligibile specifice prestate de organizatia de cercetare ca raspuns al nevoilor si cerintelor intreprinderii identificate in piata.

Ajutorul de minimis va reprezenta maximum 80% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile prevazute in contractul subsidiar cu organizatia de cercetare. Procentul de 20% din cheltuielile eligibile ale contractului va fi sustinut din fondurile proprii ale beneficiarului.

Efectele si beneficiile rezultate prin aplicarea Schemei sunt urmatoarele:


    Cresterea numarului intreprinderilor care stabilesc relatii contractuale de parteneriat cu organizatii de cercetare si care pot astfel accesa facilitatile si infrastructura CD ale organizatiilor de cercetare si prelua competente, abilitati si rezultate ale cercetarii pe care sa le transforme in produse noi sau imbunatatite oferite pe piata;

    Cresterea numarului intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domenii de inalta tehnologie;

    Cresterea numarului publicatiilor stiintifice scrise cu participarea intreprinderilor;

    Cresterea numarului cererilor de brevete;

    Cresterea numarului locurilor de munca pentru cercetatori;

    Cresterea calitatii produselor si a indicelui de productivitate.


Schema se aplica de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 31 decembrie 2020, in limita bugetului alocat, platile urmand a se efectua pana in 2023.

Articol realizat de Elena Niculae,
consilier juridic – Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Sursa: Monitorul Oficial al Romaniei
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ordinul MECS nr. 4686/2015 pentru aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea Parteneriatelor pentru transfer de cunostinte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016