Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 29 Iun. 2022
Guvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022
Tags: imm invest plus, finantare, mediul de afaceri

Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ prin care reglementeaza Programul IMM INVEST PLUS, care faciliteaza accesul la finantare a firmelor care se confrunta cu un deficit de lichiditati necesar realizarii proiectelor de investitii si pentru continuarea activitatii.

Finantarea va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022, iar plata dobanzilor se va face in maximum 13 luni de la data acordarii creditului. Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat in baza careia se vor acorda garantii si granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finantare a creditelor contractate.

Programul, care include IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION, RURAL INVEST, este bazat pe Cadrul temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federatiei Ruse impotriva Ucrainei (2022/C131/01). Contractele de finantare se vor acorda dupa decizia de autorizare a Comisiei Europene.

Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat pana la 31 decembrie 2022, iar plata dobanzilor se va face in maximum 13 luni de la data acordarii creditului.

”Am prelungit pana la sfarsitul anului programele prin care mediul de afaceri beneficiaza de un plafon total al garantiilor de 7.500.000.000 lei si de un buget al granturilor de maxim 900,68 milioane lei, echivalentul in lei a aproximativ 182,15 milioane euro, pentru ca cei 10.704 de beneficiari sa aiba acces la finantare, pentru a putea continua activitatea. Ne respectam angajamentul de a fi alaturi de antreprenorii din Romania si de a-i rasplati pentru determinarea de a-si dezvolta afacerile, chiar si in momente dificile.” , a declarat dl Adrian Caciu, ministrul Finantelor.

Componenta - AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta - IMM PROD trebuie sa asigure lichiditati si finantare pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, inclusiv start-up-uri din zona urbana. Este incurajata productia autohtona de bunuri de larg consum, cresterea capacitatii de productie, reconversia de la intermediere la productie, digitalizarea, alinierea la standardele de mediu, inclusiv prin imbunatatirea eficientei energetice in procesul de productie.

Componenta GARANT CONSTRUCT este destinata proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice, investitiilor in energia verde si alinierii la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul constructiilor si de unitatile administrativ-teritoriale.

Componenta INNOVATION are in vedere sprijinirea companiilor care au o componenta de inovare, celor care realizeaza inventii si inovatii, pentru stimularea exporturilor romanesti, a tranzactiilor internationale si a investitiilor in strainatate, stimularii comertului on-line si a digitalizarii etc.

Componenta RURAL INVEST sustine intreprinderile mici si mijlocii, pe cele mici cu capitalizare de piata medie si companiile mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si a sectorului alimentar.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare in baza caruia in numele si in contul statului, Ministerul Finantelor, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de
Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acorda ajutor de stat sub forma de garantii. Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus dintr-o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.

Durata de valabilitate a garantiei acordate si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit este de maximum 12 luni, dar nu poate depasi 400.000 euro per intreprindere, echivalentul in lei, respectiv 35.000 euro/intreprindere, echivalentul in lei, in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, pescuitului si acvaculturii. In cazul UAT-urilor valoarea grantului acordat nu poate depasi 400.000 euro, echivalent in lei.

Pentru credite si linii de credit, valoarea maxima a fiecarei finantari per beneficiar este maxim 5.000.000 lei pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru investitii, cu exceptia beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii pentru una sau mai multe activitati finantate, pentru care valoarea maxima a finantarii este de 5.000.000 lei. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii.

Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni, in cazul creditelor de investitii, fara posibilitate de prelungire. In cazul creditelor sau a liniilor de credit pentru capital de lucru durata maxima a finantarilor este de 36 luni, fara posibilitatea de prelungire.

Sursa:MFP
Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Guvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016