Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noua schema IMM Plus, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 26 Feb. 2024
Noua schema IMM Plus, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilor
Tags: sprijin financiar firme, noua schema imm plus

Ministerul Finantelor continua masurile de sprijin pentru mediul de afaceri din Romania si propune un act normativ pentru instituirea Programului IMM PLUS.

Proiectul asigura, pana la 30 iunie 2024, accesul la finantare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investitii si pentru continuarea activitatii. Bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei si se pot acorda garantii in limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari. Actul normativ este publicat in consultare AICI. 

Am decis sa continuam unul dintre cele mai de succes programe implementate de Romania pana acum, pentru a oferi IMM-urilor libertatea sa ia acele decizii care sa le asigure dinamica pozitiva in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati, a cifrei de afaceri, a profitului net si a marjei de profit raportate la vanzari. Datele ne-au aratat ca firmele care au beneficiat pana acum de finantare cu ajutorul garantiilor oferite de MF au raportat o crestere medie a veniturilor de 9%. Concret, 9 din 10 companii beneficiare de garantii de stat au raportat cresteri ale venitului. Tocmai de aceea am alocat 12,5 miliarde lei pentru IMM Plus, pentru a continua sa sustinem si sa incurajam dezvoltarea IMM-urilor si a mediului de afaceri in ansamblu” , a explicat ministrul Marcel Bolos.

Programul IMM Plus prelungeste masurile de sprijin instituite prin vechea schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS si se deruleaza prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Roman de Contragarantare (FRC) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per intreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul agriculturii primare si de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii.

Elaborarea actului normativ este fundamentata de situatia in care schemele de ajutor de stat elaborate in temeiul Cadrului temporar in materie de ajutor de stat in contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) si-au incetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate in temeiul Cadrului temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei (2022/C131/01) la data de 31 decembrie 2023.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMaNIA PLUS faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de pia?a medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de pia?a medie, inclusiv profesionistii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de pia?a medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura;
  • Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru companiile romanesti inovative si/sau care isi promoveaza produsele si serviciile destinate exportului.


Sursa: MFP

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noua schema IMM Plus, propusa de Finante. Vor fi acordate 12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016