Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ultima perioada, marii producatori de bere si-au exprimat ingrijorarea cu privire la presiunea fiscala in crestere asupra mediului de afaceri si atrag atentia ca o crestere "la infinit" a taxelor nu reprezinta o solutie pentru aducerea banilor la buget. In schimb, acestia atentioneaza ca presiunea fiscala va duce la scaderea pietei de resort, afectand, implicit, si alte sectoare, cum ar fi agricultura si industria ospitalitatii.
"Suntem ingrijorati de presiunea fiscala sporita asupra mediului de afaceri. Consideram ca a creste la infinit taxele nu reprezinta o solutie. Consideram ca autoritatile ar trebui sa se focuseze mai mult pe cresterea gradului de colectare.
Cresterea economica ar trebui sa vina din combaterea evaziunii fiscale, dintr-o analiza a sectorului care genereaza deja valoare adaugata in aceasta tara, ar trebui sa vina dintr-un dialog constant al autoritatilor cu mediul de afaceri", a declarat, marti, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu, intr-o conferinta pe tema industriei berii si a ospitalitatii.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca, in primele opt luni ale anului, piata berii a scazut cu 8%, in special pe fondul cresterii fiscalitatii care a avut loc la inceputul lui 2013, acest nivel fiind cel mai redus din 2008.
"Este regretabil ca primele opt luni din acest an au dus piata berii catre cel mai jos nivel al pietei berii de dupa 2008. Practic, in 2008, am avut maximul industriei berii din Romania. Se comercializau atunci 20,2 milioane de hectolitri, iar, ca exemplu, va spun ca in 1997 se comercializau in jur de 7,5 milioane de hectolitri. Din pacate, fiscalitatea sporita de la inceputul acestui an - cresterea de acciza de 10% in euro, coroborata cu evolutia de schimb, deci am avut practic o crestere de 16 de procente, asta in contextul in care toate taxele pentru un litru de bere comercializat insumeaza 45%, deci, pe acest fond, o crestere aditionala de 16% a facut ca in primele opt luni consumul de bere sa fie in contractie cu 8%. Este foarte mult pentru un sector in care totul este integrat si are legatura cu alte sectoare, cum ar fi agricultura. Totul afecteaza ca un joc de domino si alte sectoare. 2013 a fost un an cu ghinion pentru ca, se pare, nu am stiut sa comunicam mai bine autoritatilor, astfel incat aceasta poveste de succes sa continue"", a explicat Bratu.
98% din berea consumata in Romania este produsa local, fiind generate direct si indirect de acest sector 76.000 de locuri de munca. Potrivit lui Bratu, la un angajat in sectorul berii din Romania, apar inca doi in agricultura si inca zece in restul economiei, din care sase in industria ospitalitatii.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: Agerpres
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Legea concurentei neloiale se modifica. Vezi cum va arata proiectul!Iata normele de venit pentru activitati independente pentru anul 2014!Ce modificari aduce Legea 72/2018 Codului fiscal?Se apropie examenele la CECCARNoua forma a Codului insolventei a ajuns inapoi in ParlamentUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Reducerea TVA ar putea fi amanata din cauza rectificarii negativaArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 02-08 iunie 2008 - Monitorul OficialInregistrarea in scopuri de TVA, SIMPLIFICATA: ANAF acorda codul de TVA in aceeasi zi cu depunerea cereriiStrategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020, adoptata de GuvernFinantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniMinistrul delegat pentru IMM-uri cere stoparea risipei banilor publiciUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorMasuri de sprijin pentru populatie si pentru MEDIUL DE AFACERI, adoptate de GuvernE-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"