Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Repartizarea profitului unei societati sau firme este un proces destul de complex si se face prin distribuirea dividendelor intre asociati si actionari, in functie de cotele de participare la capitalul social.
Pentru a face aceasta repartizare de dividende trebuie sa tineti cont de legislatia in vigoare, inclusa in Legea societatilor 31/1990 si in Codul Fiscal, insa pot aparea, pe langa regulile clasice, si anumite situatii speciale. Amintim aici cazuri in care unii asociati pot dori sa nu primeasca dividendele corespunzatoare, in timp ce altii aleg sa beneficieze de intreaga suma distribuita.
In acest context, este important sa intelegem cadrul legal care reglementeaza acest proces si posibilitatea ca dividendele sa fie distribuite neuniform intre asociati.
DistribuIre dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?
Sa luam urmatoarea problema fiscala. Trei asociati ai unei societati hotarasc de comun acord pentru anul 2024 sa distribuie dividendele doar unuia dintre asociati. Se poate legal aceasta situatie si care ar fi baza legala?
Cadrul legal:
Referitor la distribuirea dividendelor, Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, reglementeaza urmatoarele aspecte:
− la art. 67 alin. (2) se prevede ca dividendul reprezinta cota parte din profit ce se plateste fiecarui asociat, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel;
− la art. 192, privitor la faptul ca numai adunarea generala poate decide distribuirea profitului, prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, daca in actul constitutiv nu se prevede altfel;
− la art. 193, in care se prevede ca fiecare parte sociala da dreptul la un vot.
Conform dispozitiilor prezentate rezulta ca limita drepturilor si obligatiilor asociatilor este data de numarul de parti sociale precum si de procentele detinute in cadrul societatii.
Mai simplu spus, dividendele reprezinta o parte din profitul unei companii care se repartizeaza asociatilor actionarilor, in functie de numarul de parti sociale/ actiuni pe care acestia il detin.
Fata de aceste reglementari si in lipsa informatiilor prezentate de dvs. privind prevederile actului constitutiv, putem considera, avand in vedere si jurisprudenta din asemenea cazuri, ca majoritatea absoluta inseamna majoritate care intruneste un numar de voturi egal cu minimum jumatate plus unu din totalul voturilor, atat in ce ceea priveste asociatii cat si partile lor sociale.
Distribuirea profitului si, implicit, a dividendelor se face pe baza procesului verbal al adunarii generale in care trebuie mentionata pozitia celor doi asociati si motivarea acestora cu privire la faptul ca nu doresc sa le fie achitate dividendele cuvenite in acelasi timp cu celalalt asociat sau ca renunta efectiv la dividendele cuvenite.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In situatia in care este vorba numai de faptul ca asociatii nu doresc sa primeasca dividende pentru o anumita perioada de timp, adunarea poate hotari fie sa se distribuie tot profitul si partea cuvenita acestora sa se verse in contul bancar comunicat, fie sa se distribuie numai partea cuvenita celuilalt asociat si diferenta sa ramana de distribuit la o alta data.
Cea mai reala pozitie ar fi aceea prin care profitul se repartizeaza proportional cu procentele detinute de cei trei asociati, unul dintre asociati isi ridica dividendele, iar daca ceilalti doi nu doresc sa ridice sumele respective, sa incheie un contract de imprumut cu celalalt asociat sau cu societatea sau sa dispuna cum doresc asupra sumelor primite (eventual sa constituie depozit la o banca).
Repartizarea dividendelor, retinerea impozitului si plata acestuia se inregistreaza in evidenta proprie astfel:
Impozitul retinut se declara prin formularul 100 si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat inregistrarea. De asemenea, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator se depune si formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, pentru anul precedent.
Asa cum se afirma in intrebare, doar unul dintre cei trei asociati doreste sa-i fie distribuit profitul la dividende (proportional cu cota de detinere in capitalul social), dar nu se specifica daca doreste si plata sumelor respective.
Este important sa se faca distinctia intre distribuirea dividendelor si plata dividendelor, deoarece tratamentul fiscal este diferit.
Se poate distribui (repartiza) intregul profit rezultat si aprobat prin hotararea adunarii generale, dar se ridica numai de catre un asociat, proportional cu detinerile sale.
Daca pana la sfarsitul exercitiului financiar (presupunem 31.12.2024) nu sunt ridicate sumele distribuite, ar fi indicat ca, pe baza unei noi hotarari a adunarii generale, sa se revina la repartizarea profitului pentru a nu se retine si plati impozitul datorat pentru asociatii care nu doresc sa primeasca dividendele (este vorba de art. 97 alin. (7) din Codul fiscal care stabileste ca, in cazul dividendelor distribuite si neplatite pana la sfarsitul exercitiului financiar, impozitul pe dividende se retine si se plateste la bugetul de stat pana la 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii).
Cota de impozit este de 8%.
Revenim asupra faptului ca trebuie sa se tina cont de prevederile din actul constitutiv.
Daca intrebarea dvs. vizeaza o alta situatie, adica se intentioneaza sa se repartizeze dividendele intr-un mod diferit de ceea ce se stipuleaza in actul constitutiv, in sensul ca se urmareste ca unii asociati sa renunte la dividende in favoarea altuia, ar trebui sa se revizuiasca actul constitutiv si, daca este cazul, sa se modifice.
In urma finalizarii unei hotarari a adunarii generale prin care se aproba modificarea actului constitutiv, decizia respectiva trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.
- Expert contabil - Auditor financiar - Fost Consilier superior in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Directia Legislatie Impozite Directe - Coautor la «Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili» Specializata in: --> Impozit pe profit (societati si ONG-uri), impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit specific, impozit pe dividende, impozit pe veniturile nerezidentilor; --> Reorganizari (fuziuni, divizari, participari cu active etc.); --> Declaratii fiscale (D 100, D 101, D 107, D 205, D 207); ?--> Tratamentul fiscal si contabil al activelor (durata utilizare, reevaluare, amortizare, ajustari de valoare, incadrare Catalog); ?--> Costurile indatorarii, reguli de limitare a deductibilitatii dobanzilor si a altor costuri echivalente dobanzilor; ?--> Consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, Grupul fiscal. ?--> Aplicarea reglementarilor contabile cu impact major asupra modului de determinare a impozitelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DISTRIBUIRE DIVIDENDE in 2022, cu plata ulterioara a acestora. Ce cota de impozit se aplica?Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018DISTRIBUIRE DIVIDENDE in naturaDISTRIBUIRE DIVIDENDE. Obligatia de depunere la ONRCUltimele articole
Inspectie fiscala la o societate platitoare de impozit pe profit. DISTRIBUIRE DIVIDENDEDividende distribuite in 2019 si neincasate. Declaratia unicaProcedura de DISTRIBUIRE DIVIDENDE in cazul microintreprinderilorDividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarDISTRIBUIRE DIVIDENDE. Declaratia 100Articole similare
Legea 222/2023 a adus mai multe modificari Legii societatilor 31/1990, dar si Legii 265/2022 privind ONRCDin 23 iulie 2023 se aplica modificarile aduse Legii Societatilor nr. 31/1990 prin Legea 222/2023Legea 223/2020 modifica Legea societatilor 31/1990: Simplificarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului socialAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"