Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividende distribuite in 2019 si neincasate. Declaratia unica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: distribuire dividende, declaratia unica, cass, impozit pe dividende

Pentru ca numaratoarea inversa pana la termenul final de depunere a Declaratiei Unice se apropie de sfarsit, in studiul de caz propus astazi, expertul nostru - Ionut Jinga va vorbi despre particularitati in cazul depunerii D.U.

"In aprilie 2018 s-au constituit dividende in suma de 1.000.000 lei, s-au ridicat in cursul anului 2018 si in 2019, impozitul pe dividende s-a declarat si platit pentru cele ridicate in 2018, in functie de cum s-a ridicat pana in 25 a lunii in care s-a ridicat iar diferenta care nu s-a ridicat pana in 31.12.2018, s-a platit impozitul in 25 ianuarie 2019. In iulie 2018 s-a depus declaratia unica pentru ele si s-a platit CASS 2.250 LEI. In 2019 aprilie s-au constituit din nou dividende 1.000.000 lei, dar inca nu s-au ridicat."
 
Asadar, declaratia Unica trebuie depusa acum pana in 31.07.2019 sau se depune in momentul cand incep sa se ridice dividende, iar daca se vor ridica dividende in septemprie CASS cum trebuie calculat?
 

Raspunsul specialistului


Conform art 174 alin 10 din Codul fiscal:
"Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului’’.
 
Potrivit prevederilor art 170 alin 2 lit e din Codul fiscal, pentru determinarea obligatiei de plata a CASS, in cazul veniturilor din dividende, se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.
 
Prin urmare, se considera venit din dividende, la data incasarii acestora de catre persoana fizica.

Astfel, se va depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la data depasirii veniturilor din dividende incasate a plafonului recalculat.
Pentru luna septembrie, plafonul recalculat este 24960 lei/12 luni *4 luni de activitate pana la sfarsitul anului = 8.320 lei
CASS = 832 lei, de plata pana la 15.03.2020.
 
Raspuns oferit de consultantul fiscal - Ionut JINGA, pentru Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividende distribuite in 2019 si neincasate. Declaratia unica":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016