Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 325 din 21.04.2020, a fost publicat Ordonanta de urgenta nr. 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
1. Modificari aduse OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare.
-In lumina ultimelor modificari, de indemnizatia de 75% din castigul salarial mediu brut disponibil profesionistilor, asa cum sunt ei definiti de Codul civil, beneficiaza si avocatii a caror activitate este redusa ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta, Pentru acest lucru, exista conditia ca in luna pentru care solicita indemnizatia sa fi realizat incasari cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, iar acestea sa depaseasca castigul salarial mediu brut (5.429 lei). Indemnizatia se plateste in baza declaratiei pe propria raspundere a avocatului privind indeplinirea conditiilor de acordare, pe care o transmite la agentia pentru plati si inspectie sociala in a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal.
-Se precizeaza ca pentru indemnizatiile platite avocatilor, profesionistilor si a celor care obtin venituri din drepturi de autor, impozitarea se face, conform Codului fiscal. Responsabili pentru declararea si plata sumelor datorate sunt beneficiarii, care datoreaza impozit pe venit in cota de 10%, CAS in cota de 25% si CASS in cota de 10%. Cotele se aplica la valoarea bruta a indemnizatiei. Impozitul pe venit si contributiile datorate se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare pana la data de 15 martie 2021.
-In cazul indemnizatiei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii 1/2005, precum si al persoanelor fizice care obtineau venituri din contracte de activitate sportiva, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori, din indemnizatia bruta incasata de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
-Nu au dreptul la indemnizatia cuvenita profesionistilor societatile reglementate de Legea societatilor 31/1990 si nici grupurile de interese economice reglementate de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
-In acest nou act normativ se mentioneaza explicit ca persoanele care beneficiaza de un drept de pensie si persoanele incadrate in grad de handicap pot beneficia de indemnizatia cuvenita profesionistilor, avocatilor, celor care obtineau exclusiv drepturi de autor sau celor care obtineau venituri din contracte de activitate sportiva.
2. Modificari aduse OUG 32/2020 privind modificarea si completarea OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala
-Pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii 1/2005, in vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei, cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale de munca depune, prin posta electronica, la agentiile teritoriale in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere, la care se ataseaza lista cu persoanele beneficiare.
-Plata indemnizatiei prevazute se realizeaza catre cooperatie, care va face plata, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea sumelor, catre persoanele cu care are incheiate conventii individuale de munca.
-Pe perioada instituirii starii de urgenta prin Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungita prin Decretul nr. 240/2020, se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, fiscale, financiare si comerciale care se aplica asupra drepturilor lunare platite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii. Masurile de suspendare a executarii silite prin poprire asupra sumelor platite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplica, prin efectul legii, de catre aceste institutii fara alte formalitati din partea beneficiarilor acestor drepturi.
3. Alte prevederi si modificari
-Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste pana la incetarea starii de urgenta decretate.
-Sumele reprezentand indemnizatiile pentru somaj tehnic acordate angajatilor din bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si indemnizatiile platite avocatilor, profesionistilor si a celor care obtin venituri din drepturi de autor sau contracte de activitate sportiva, decontate de stat, nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe durata acordarii lor, indiferent de bugetul din care se suporta. Masurile de suspendare inceteaza la 60 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
-Pentru alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3, alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, termenul pentru depunerea documentelor in vederea solicitarii indemnizatiei aferente lunii martie, se prelungeste cu 5 zile lucratoare, de la data de 21 aprilie 2020.
-Pentru avocatii a caror activitate este redusa ca urmare a efectelor coronavirusului, precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca, prevederile II-V din OUG nr. 32/2020 se aplica corespunzator, iar termenul pentru depunerea documentelor in vederea solicitarii indemnizatiei aferente primei luni in care a fost instituita starea de urgenta este de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
-Pentru acordarea indemnizatiilor aferente lunii aprilie si lunilor urmatoare din perioada starii de urgenta termenul de depunere a solicitarilor ramane pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Buletin informativ ANAF: 4 noutati in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 31 iulie - 4 august 2023Modificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiNOUTATI FISCALE: OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea si completarea unor acte normativeBuletin informativ ANAF: 3 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor in perioada 06-10 martie 2023Buletin informativ ANAF: NOUTATI FISCALE publicate la final de septembrie 2024Ultimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVALista seminariilor web pentru octombrie 2024. Care sunt cele 7 teme propuseNoutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024Buletin ANAF. 5 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor in luna mai 2024Buletin informativ ANAF. 5 NOUTATI FISCALE publicate in Monitor intre 13-17 mai 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"