Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce cota de TVA se aplica in 2025 pentru cafea? Este de 9% sau de 19% in 2025?
Reamintim ca incepand cu 01.01.2023, cota de TVA in cazul bauturilor indulcite a crescut de la 9% la 19%, conform modificarilor aduse Codului fiscal de O.G.nr. 16/2022. Iar in privinta cotei de TVA la cafea, Camera Consultantilor Fiscali a cerut ANAF clarificari. In luna iunie 2023, ANAF a raspuns, referitor la cafele, ceaiuri preparate in localuri, ca se aplica TVA de 19%, dar, potrivit unei Hotarari a Tribunalului Brasov, s-a dovedit ca interpretarea ANAF nu a fost corecta.
Cota TVA cafea in 2025
Astfel, pornind de la aceste informatii, specialistul va clarifica urmatorele nedumeriri ale unui contribuabil. Ce cota de TVA se aplica in cazul cafelei servite in restaurante sau cafenele, avand in vedere ca zaharul se serveste in plic separat si acesta se adauga ulterior de catre consumatori, dupa dorinta fiecaruia? Este considerata bautura cu zahar adaugat? In cazul vanzarii, se aplica 19% sau 9%. Cum este corect? Dar cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip HoReCa?
RASPUNS:
1. Cafeaua servita in restaurante sau cafenele
Conform art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal si Normelor de aplicare, serviciile de restaurant beneficiaza de o cota redusa de TVA de 9%, cu exceptia bauturilor alcoolice si bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202. Cafeaua preparata si servita in restaurante sau cafenele, insotita de servicii conexe, intra in categoria serviciilor de restaurant, iar adaugarea ulterioara de zahar (sub forma de plic separat) nu o califica drept bautura cu zahar adaugat conform O.G. nr. 16/2022. Astfel, se aplica cota de TVA de 9%.
2. Cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip HoReCa
In acest caz, nu este vorba despre un serviciu de restaurant, ci despre o livrare de bunuri. Potrivit art. 291 alin. (2) lit. e), cafeaua comercializata ca bun des tinat consumului uman este incadrata la cota re - dusa de 9%, daca nu contine zahar adaugat in prealabil.
3. Cazurile speciale legate de interpretarile ANAF
In contextul O.G. nr. 16/2022, bauturile nealcoolice indulcite, cu un continut de zahar mai mare de 10 g/100 g, sunt supuse cotei standard de TVA de 19%. Totusi, in cazul cafelei preparate in restaurante sau cafenele, deciziile recente din instanta au confirmat aplicarea cotei de 9%, chiar daca ANAF sustine altceva. In absenta unei modificari legislative clare, aceasta decizie judecatoreasca poate fi folosita ca precedent pentru contestarea eventualelor impuneri suplimentare.
Concluzie:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
– Servicii HoReCa (inclusiv cafea servita): TVA 9% (fiind irelevant gramajul zaharului – relevanta apare in cazul livrarii alimentelor, nu in cazul serviciilor).
– Vanzare (livrare) cafea (in magazine): TVA 9%, daca este vanduta fara zahar, sau 19% daca are un continut total de zahar de minimum 10 g/100 g produs.
Pentru clarificare, recomand sa consultati si informarea avocatilor de la Blaj Law, pentru a evita interpretari eronate.
La mai bine de un an de la emiterea de catre ANAF a unei interpretari fiscale controversate cu efecte devastatoare asupra operatorilor economici din HoReCa, instanta a confirmat, pentru prima data, absurditatea situatiei create prin recuperarea retroactiva a diferentei de TVA rezultate prin aplicarea retroactiva a unei cote de 19%, in locul celei de 9%, pentru vanzarile bauturilor preparate pe baza de cafea sau de ceai.
Tribunalul Brasov, prin hotararea pronuntata la 14 noiembrie 2024, a dat castig de cauza clientului reprezentat de echipa de avocati Blaj Law, anuland de ciziile ANAF privind colectarea retroactiva a unei cote superioare de TVA decat cea efectiv aplicata de client in baza prevederilor fiscale in vigoare pentru aceasta categorie de bauturi. Ca urmare a anularii deciziilor emise de ANAF, prin una dintre directiile regionale, instanta a dispus si restituirea catre societatea reprezentata de Blaj Law a sumelor achitate in baza unei interpretari eronate a legii, cu tot cu dobanzile aferente percepute. Suma totala supusa resituirii se ridica la ordinul milioanelor de lei, asupra careia se va aplica dobanda legala de 0,02% pe zi de intarziere, pana la momentul platii efective
Abordarea asumata de ANAF nu doar ca abulversat un intreg sector economic, prin continutul interpretarii, dar a si afectat semnificativ afacerile mici si mijlocii. Pentru multe dintre acestea, diferenta retroactiva de TVA, reprezentand 10% din pretul fiecarei vanzari de cafea si ceai preparate, a echivalat cu intreaga marja de profit sau chiar mai mult, amenintand supravietuirea pe piata a afa cerilor.
In cazul clientului reprezentat de echipa Blaj Law, ANAF a emis decizii prin care a impus plata unei diferente de TVA de ordinul milioanelor de lei pentru vanzarile de bauturi pe baza de cafea si ceai, dar si penalitati si dobanzi.
Suplimentar fata de impactul individual asupra co merciantilor, intreaga situatie comporta trei probleme majore. O data, se evidentiaza im previzibilitatea legislativa, ANAF aducand o interpretare mult in tarziata si contradictorie a prevederilor fiscale, de na tura sa creeze un mediu economic nesigur.
Mai apoi, este pusa la indoiala orice fel de coerenta administrativa in conditiile in care, la un moment anterior emiterii interpretarii, ANAF si-a asumat o pozitie diametral opusa. Nu in ultimul rand, practica de a impune diferente de TVA pentru perioade retroactive, in care o astfel de interpretare nu era sub niciun aspect previzibila, contravine principiilor se curitatii juridice.
Astfel, hotararea Tribunalului Brasov este un precedent de referinta pentru toate de mersurile incepute impotriva deciziilor ANAF de recuperare retroactiva a diferentelor de TVA, dar si o validare a absurditatii, de la bun inceput, a practicii ANAF.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
„Cotele de taxa
Art. 291 –
(1) Cota standard se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:
b) 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017.
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, hrana pentru albine, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul, biscuitii si hrana pentru albine.
k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;“
Norme de aplicare:
H.G. nr. 1/2016 „CAPITOLUL VIII Cotele de taxa
18.
(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de ca tering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, pre parate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care pre domina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile pres tatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
37.
(15) In aplicarea art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, prin servicii de restaurant si de ca te - ring se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice com binatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice, pre cum si pentru bauturile nealcoolice care se in ca dreaza la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering, se aplica cota standard de TVA, fara a se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.“
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Efectele pe care le-a avut reducerea TVA in panificatie, prezentate de ROMPANInregistrari contabile si prevederi fiscale cheltuieli cu protocolulPentru transporturile de bunuri care se realizeaza cu vehicule sub 3,5 tone NU trebuie sa fie obtinut codul UITAchizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam cand furnizorul are doua coduri TVA?Lagarde sustine aderarea la euro a Romaniei dupa finalizarea reformelor structuraleUltimele articole
TVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileProdusele si Serviciile cu TVA 9% in 2025Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"