Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Laura Profeanu la 06 Feb. 2025
Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?
Tags: tva, tva cafea , tva cafea 2025

Ce cota de TVA se aplica in 2025 pentru cafea? Este de 9% sau de 19% in 2025?

Reamintim ca incepand cu 01.01.2023, cota de TVA in cazul bauturilor indulcite a crescut de la 9% la 19%, conform modificarilor aduse Codului fiscal de O.G.nr. 16/2022. Iar in privinta cotei de TVA la cafea, Camera Consultantilor Fiscali a cerut ANAF clarificari. In luna iunie 2023, ANAF a raspuns, referitor la cafele, ceaiuri preparate in localuri, ca se aplica TVA de 19%, dar, potrivit unei Hotarari a Tribunalului Brasov, s-a dovedit ca interpretarea ANAF nu a fost corecta. 

Cota TVA cafea in 2025

Astfel, pornind de la aceste informatii, specialistul va clarifica urmatorele nedumeriri ale unui contribuabil. Ce cota de TVA se aplica in cazul cafelei servite in restaurante sau cafenele, avand in vedere ca zaharul se serveste in plic separat si acesta se adauga ulterior de catre consumatori, dupa dorinta fiecaruia? Este considerata bautura cu zahar adaugat? In cazul vanzarii, se aplica 19% sau 9%. Cum este corect? Dar cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip HoReCa?  

RASPUNS:

1. Cafeaua servita in restaurante sau cafenele

Conform art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal si Normelor de aplicare, serviciile de restaurant beneficiaza de o cota redusa de TVA de 9%, cu exceptia bauturilor alcoolice si bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202. Cafeaua preparata si servita in restaurante sau cafenele, insotita de servicii conexe, intra in categoria serviciilor de restaurant, iar adaugarea ulterioara de zahar (sub forma de plic separat) nu o califica drept bautura cu zahar adaugat conform O.G. nr. 16/2022. Astfel, se aplica cota de TVA de 9%.

2. Cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip HoReCa

In acest caz, nu este vorba despre un serviciu de restaurant, ci despre o livrare de bunuri. Potrivit art. 291 alin. (2) lit. e), cafeaua comercializata ca bun des tinat consumului uman este incadrata la cota re - dusa de 9%, daca nu contine zahar adaugat in prealabil.

3. Cazurile speciale legate de interpretarile ANAF

In contextul O.G. nr. 16/2022, bauturile nealcoolice indulcite, cu un continut de zahar mai mare de 10 g/100 g, sunt supuse cotei standard de TVA de 19%. Totusi, in cazul cafelei preparate in restaurante sau cafenele, deciziile recente din instanta au confirmat aplicarea cotei de 9%, chiar daca ANAF sustine altceva. In absenta unei modificari legislative clare, aceasta decizie judecatoreasca poate fi folosita ca precedent pentru contestarea eventualelor impuneri suplimentare.

Concluzie: 

– Servicii HoReCa (inclusiv cafea servita): TVA 9% (fiind irelevant gramajul zaharului – relevanta apare in cazul livrarii alimentelor, nu in cazul serviciilor). 

– Vanzare (livrare) cafea (in magazine): TVA 9%, daca este vanduta fara zahar, sau 19% daca are un continut total de zahar de minimum 10 g/100 g produs.

Pentru clarificare, recomand sa consultati si informarea avocatilor de la Blaj Law, pentru a evita interpretari eronate. 

La mai bine de un an de la emiterea de catre ANAF a unei interpretari fiscale controversate cu efecte devastatoare asupra operatorilor economici din HoReCa, instanta a confirmat, pentru prima data, absurditatea situatiei create prin recuperarea retroactiva a diferentei de TVA rezultate prin aplicarea retroactiva a unei cote de 19%, in locul celei de 9%, pentru vanzarile bauturilor preparate pe baza de cafea sau de ceai.

Tribunalul Brasov, prin hotararea pronuntata la 14 noiembrie 2024, a dat castig de cauza clientului reprezentat de echipa de avocati Blaj Law, anuland de ciziile ANAF privind colectarea retroactiva a unei cote superioare de TVA decat cea efectiv aplicata de client in baza prevederilor fiscale in vigoare pentru aceasta categorie de bauturi. Ca urmare a anularii deciziilor emise de ANAF, prin una dintre directiile regionale, instanta a dispus si restituirea catre societatea reprezentata de Blaj Law a sumelor achitate in baza unei interpretari eronate a legii, cu tot cu dobanzile aferente percepute. Suma totala supusa resituirii se ridica la ordinul milioanelor de lei, asupra careia se va aplica dobanda legala de 0,02% pe zi de intarziere, pana la momentul platii efective

Abordarea asumata de ANAF nu doar ca abulversat un intreg sector economic, prin continutul interpretarii, dar a si afectat semnificativ afacerile mici si mijlocii. Pentru multe dintre acestea, diferenta retroactiva de TVA, reprezentand 10% din pretul fiecarei vanzari de cafea si ceai preparate, a echivalat cu intreaga marja de profit sau chiar mai mult, amenintand supravietuirea pe piata a afa cerilor. 

In cazul clientului reprezentat de echipa Blaj Law, ANAF a emis decizii prin care a impus plata unei diferente de TVA de ordinul milioanelor de lei pentru vanzarile de bauturi pe baza de cafea si ceai, dar si penalitati si dobanzi.

Suplimentar fata de impactul individual asupra co merciantilor, intreaga situatie comporta trei probleme majore. O data, se evidentiaza im previzibilitatea legislativa, ANAF aducand o interpretare mult in tarziata si contradictorie a prevederilor fiscale, de na tura sa creeze un mediu economic nesigur. 

Mai apoi, este pusa la indoiala orice fel de coerenta administrativa in conditiile in care, la un moment anterior emiterii interpretarii, ANAF si-a asumat o pozitie diametral opusa. Nu in ultimul rand, practica de a impune diferente de TVA pentru perioade retroactive, in care o astfel de interpretare nu era sub niciun aspect previzibila, contravine principiilor se curitatii juridice. 

Astfel, hotararea Tribunalului Brasov este un precedent de referinta pentru toate de mersurile incepute impotriva deciziilor ANAF de recuperare retroactiva a diferentelor de TVA, dar si o validare a absurditatii, de la bun inceput, a practicii ANAF.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

„Cotele de taxa 

Art. 291 – 

(1) Cota standard se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

b) 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017. 

(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:

e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, hrana pentru albine, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:

1. bauturilor alcoolice;

2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;

3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul, biscuitii si hrana pentru albine.

k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;“

Norme de aplicare: 

H.G. nr. 1/2016 „CAPITOLUL VIII Cotele de taxa 

18.

(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de ca tering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, pre parate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care pre domina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile pres tatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

37.

(15) In aplicarea art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, prin servicii de restaurant si de ca te - ring se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice com binatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice, pre cum si pentru bauturile nealcoolice care se in ca dreaza la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering, se aplica cota standard de TVA, fara a se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.“


Laura Profeanu de Laura Profeanu
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016