Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care sunt implicatiile casarii mijloacelor fixe asupra TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2008
Tags: tva, casare, mijloace fixe

Nu de putine ori, in practica, se ajunge la situatia in care anumite mijloace fixe ale societatii sunt casate inainte sau dupa expirarea duratei normate de viata, chiar daca aceste mijloace fixe se ...

Nu de putine ori, in practica, se ajunge la situatia in care anumite mijloace fixe ale societatii sunt casate inainte sau dupa expirarea duratei normate de viata, chiar daca aceste mijloace fixe se afla inca in perioada de ajustare, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Astfel, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal si cu Normele metodologice de aplicare a acestuia, activele corporale fixe casate, chiar si inainte de expirarea duratei normate de viata a acestora, nu sunt considerate a fi livrari de bunuri, neexistand nicio distinctie cu privire la cazurile in care, la achizitia activelor corporale in discutie, TVA nu a fost dedusa sau a fost dedusa total ori partial.

Prin urmare, in mod aparent, casarea mijloacelor fixe nu constituie o operatiune impozabila indiferent de regimul de TVA pe care acestea le-au avut in perioada anterioara. Cu toate acestea insa, mentionam faptul ca acelasi articol 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal statueaza faptul ca, pentru ca operatiunea de casare sa nu constituie
livrare de bunuri, este necesar ca aceasta sa fie realizata in conformitate cu prevederile Normelor metodologice.

In acest sens precizam faptul ca, in conformitate cu prevederile punctului 716 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, „prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului“.

Prin urmare, din analiza acestor dispozitii imperative ale Normelor metodologice rezulta ca, pentru ca operatiunea de casare sa fie realizata in conformitate cu prevederile legale, este necesar ca toate conditiile mentionate anterior, respectiv scoaterea din functiune, dezmembrarea si valorificarea prin vanzare sau prin refolosire, sa fie indeplinite in mod cumulativ.

Atentie!
Avand in vedere acest aspect, atragem atentia asupra faptului ca, datorita aplicabilitatii regulii de interpretare stricta a dispozitiilor legislatiei fiscale, statuata in cuprinsul articolului 13 din Codul de procedura fiscala "Interpretarea reglementarilor fiscale trebuie sa respecte vointa legiuitorului asa cum este exprimata in lege“, nerespectarea uneia dintre cele trei „etape“ ale casarii (scoaterea din functiune, dezmembrarea si valorificarea) poate atrage pierderea acestei calitati a operatiunii efectuate de catre societate.

Cu titlu de consecinta, opinam ca in aceasta situatie, in temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) si 11 ale Codului fiscal si conform practicii din ce in ce mai prezente in ultima perioada, organele de inspectie fiscala pot recalifica operatiunea realizata de societate, in sensul considerarii acesteia ca fiind o operatiune impozabila, deci o operatiune pentru care se datoreaza TVA.

Mai mult decat atat, mentionam faptul ca neindeplinirea conditiei valorificarii partilor componente rezultate prin casare nu are efecte doar asupra taxei pe valoarea adaugata, ci, conform tezei a 2-a a punctului 716 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, conduce si la considerarea ca nedeductibile la calculul impozitului pe profit a
cheltuielilor ocazionate de casare – cheltuieli ce nu de putine ori depasesc cu mult valoarea „recuperata“ prin vanzare sau refolosire.

Sintetizand, consideram faptul ca, in situatia casarii mijloacelor fixe ale societatii, indiferent daca aceasta are loc inainte sau dupa expirarea duratei normate de viata a acestora, pentru a evita eventualele neplaceri legate de obligatia de a colecta TVA sau considerarea ca nedeductibile la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor aferente casarii, societatea are obligatia de a indeplini prevederile legale mentionate anterior, bineinteles fara a omite intocmirea documentelor specifice prevazute in O.M.F.P. nr. 850/2004 – proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale.

Un alt element in masura sa afecteze regimul taxei pe valoarea adaugata al operatiunilor de casare este unul temporal – data la care au fost achizitionate/puse in functiune bunurile de capital casate. Asadar, in conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, casarea mijloacelor fixe atrage dupa sine aplicarea dispozitiilor articolului 149 din Codul fiscal.

In concret, pentru bunurile de capital (considerate a fi „activele corporale fixe..., precum si operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a activelor corporale fixe“) achizitionate sau, dupa caz, fabricate, construite, utilizate pentru prima oara dupa modernizare sau transformare ulterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se aplica prevederile privind ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital.

Motivatia acestui fapt este fireasca intrucat, in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, taxa pe valoarea adaugata deductibila se ajusteaza in cazul in care bunurile de capital isi inceteaza existenta in intreprindere ori operatiunea de casare are ca efecte chiar incetarea existentei bunurilor de capital. Mentionam totodata faptul ca aceste prevederi ale Codului fiscal referitoare la ajustarea taxei pe valoarea adaugata deductibila sunt aplicabile si in cazul bunurilor de capital amortizate integral, dar aflate in cursul perioadei de ajustare.

Din punct de vedere tehnic, precizam ca pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat bunurile imobile, perioada de ajustare este de 5 ani. Aceasta perioada se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului in care bunul a fost achizitionat, iar ajustarea se va efectua o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii.

Valoarea ajustarii este, conform metodei de calcul sus-mentionate, de pana la o cincime pe an din valoarea taxei deduse initial, iar aceasta va fi reflectata in decontul TVA aferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta. Cu toate acestea, dorim sa subliniem faptul ca, in conformitate cu prevederile pct. 54 alin. (14) al
Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarii este inferioara valorii de 1.000 lei, ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital nu se va efectua.

Pe de alta parte, in cazul unui activ corporal fix achizitionat si pus in functiune anterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, indiferent de momentul in care este realizata casarea – raportat la durata normata de viata a acestuia – din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata nu exista obligatii ale societatii comerciale, intrucat nu poate fi realizata ajustarea, iar operatiunea nu constituie livrare de bunuri, evident in conditiile respectarii prevederilor legale referitoare la casare enuntate in cele de mai sus.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care sunt implicatiile casarii mijloacelor fixe asupra TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016