keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Inchiriere imobil. Putem deduce TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: inchiriere imobil, investitii, contract de comodat, tva, legea 50/1990, deducere tva

Analizam astazi cazul unei societati care desfasoara mai multe activitati, printre care se numara si inchirierea de imobile. Societatea a facut investitii pe un teren in contract de comodat pentru a-si construi un depozit. Totodata, societatea detine un imobil pe care il reconditioneaza in vederea inchirierii. O parte l-a inchiriat facturand fara TVA, fara drept de deducere. Vom stabili astfel daca in cazul primul depozit, societatea are dreptul la deducere neavand autorizatii de construire. De asemenea, vom vedea daca se poate deduce si in cazul imobilului inchiriat.



Solutia consultantului:

Conform Codului fiscal art. 145, alin. 2, orice persoana are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt destinate in folosul realizarii de operatiuni taxabile.

Va sugerez sa fiti pregatiti sa puneti la dispozitie un contract avand ca obiect proiectarea halei si a depozitului pentru recuperarea deseurilor pentru a demonstra ca aceasta reprezinta o operatiune in scopul realizarii obiectului de activitate.

Totodata daca ati achitata contravaloarea serviciului de proiectare pentru construirea halei si a depozitului, urmata ulterior de obtinerea autorizatiei de construire, aceasta ar trebui sa formeaze convingerea realitatii unor operatiuni operatiunii taxabile.

Daca contractul de proiectare a fost incheiat si executat in folosul operatiunilor taxabile, in acceptiunea art. 145 alin. 2, din Codul fiscal , lipsa autorizatiei de construire la data controlului nu reprezinta un argument care sa determine nedeductibilitatea TVA aferent serviciului de proiectare.

De altfel, exista un alt argument pe care il puteti aduce pentru absenta autorizatiei la momentul prezent (aceasta in situatia in care proiectul nu este finalizat) pentru a sustine deductibilitatea TVA si anume ca serviciul de proiectare (investitia de care ati mentionat) a fost necesar obtinerii autorizatiei de construire, aceasta eliberandu-se potrivit art. 8 al. 2 din legea 50/1991 si art. 7 alin. l lit. c, numai ca urmare a intocmirii de catre solicitant a unui proiect tehnic. In conformitate cu Legea 50/1990 - modificata, proiectul de executie (al depozitului si al halei) este un act prealabil emiterii autorizatiei, act pe care autoritatea publica emitenta a actului administrativ il analizeaza ca o conditie a eliberarii autorizatiei de constructie.

In continuare in ceea ce priveste imobilul, conform prevederilor art. 141 alin. (3) din Codul fiscal si pct. 38 din Normele metodologice de la Codul fiscal , "orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia din opertiunile scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal , in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achizitionat, transformat sau modernizat la sau dupa data aderarii, in conditiile prevazute la alin. (2) - (9)."
Potrivit prevederilor art. 141, alin. (2) lit. e) din Codul fiscal sunt operatiuni scutite de TVA arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile.

Conform prevederilor art. 161, alin. (2) din Codul fiscal “Persoana impozabila care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei si care nu opteaza pentru taxare sau anuleaza optiunea de taxare a oricareia dintre operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e), pentru un bun imobil sau o parte din acesta…" va ajusta taxa, conform normelor.

Pentru aplicarea art. 161 alin. (2) din Codul fiscal , conform Normelor de aplicare, "persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa pentru bunurile imobile achizitionate, construite sau modernizate in ultimii 5 ani, proportional cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizata pentru realizarea operatiunilor scutite si proportional cu numarul de luni in care bunul va fi utilizat in regim de taxare.

Asadar, daca ati dedus TVA aferent imobilului si apoi ati optat pentru inchirierea sub regimul de scutire (fara TVA), atunci va trebui sa ajustati TVA initial dedus proportional si in functie de perioada in care se va incadra imobilul (5 sau 20 de ani).



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016