Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA contract de inchiriere spatiu imobil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Dec. 2009
Tags: tva, cdul fiscal, taxare inversa, inchiriere spatiu imobil, masuri de simplificare

Problema Intre doua persoane juridice intervine un contract de inchirire spatiu imobil. Ambele societati sunt romane si platitoare de TVA. Factura de chirie evidentiaza TVA sau se aplica taxarea ...

Problema
Intre doua persoane juridice intervine un contract de inchirire spatiu imobil. Ambele societati sunt romane si platitoare de TVA. Factura de chirie evidentiaza TVA sau se aplica taxarea inversa?

Solutie
Pentru serviciile de inchiriere bunuri imobile nu se aplica regimul de taxare inversa. Regimul de taxare inversa, denumit „masuri de simplificare“, a fost aplicabil intre persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA pana la 1 ianuarie 2008, doar pentru operatiunile de vanzare sau construire a bunurilor imobile.

Inchirierea bunurilor imobile este operatiune scutita, fara drept de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii necesare realizarii operatiunii de inchiriere.

Acest regim este reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, din care rezulta ca nu este obligatorie aplicarea regimului de scutire.

Scutirea este optionala, in sensul ca proprietarul bunului imobil poate opta pentru aplicarea regimului de taxare asupra sumelor obtinute din inchiriere. Optiunea de taxare se exprima pe baza unei notificari care se depune la organul fiscal teritorial al firmei care are bunul imobil in patrimoniu.

Modelul de notificare se regaseste in normele de aplicare a Codului fiscal. Renuntarea aplicarii regimului de taxare se poate efectua tot in baza unei notificari care se depune la organul fiscal teritorial in baza modelului care se regaseste de asemenea in normele Codului fiscal.

Aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere este recomandabil numai in situatia in care acel bun imobil este vechi si nu a mai suferit lucrari de modernizare si transformare pentru care firma sa fi exercitat dreptul de deducere TVA. In situatia in care bunul imobil este relativ nou, iar firma nu opteaza pentru taxarea operatiunii de inchiriere cu cota standard TVA de 19%, va avea obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat anterior pentru suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor legate de acel bun imobil.

Ajustarea pentru o cladire noua efectuata in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani pentru o douazecime din taxa dedusa initial, calculata pentru fiecare an in bunul respectiv, nu mai este utilizata pentru realizarea de operatiuni taxabile, conform art. 149 alin. (5) lit. b).

Ajustarea se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de calcul, in intervalul celor 20 de ani. Deci suma ajustata in negru se inregistreaza in evidenta contabila a lunii in care firma incepe sa realizeze operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA.

Daca se revine prin renuntarea la aplicarea regimului de taxare, ajustarea se efectueaza din nou, dar in rosu.

Ajustarea se inregistreaza in contabilitate si se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit lunar sau trimestrial, in functie de perioada fiscala in care va incadrati. Ajustarea se opereaza si in registrul bunurilor primite.

Exemple privind ajustarea taxei pentru bunurile de capital aflate in diverse situatii ipotetice regasiti in normele de aplicare a Codului fiscal reglementate prin H.G. nr. 44/2004, la art. 149 punctul 54.

Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009.

Articol adaugat la 29 decembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA contract de inchiriere spatiu imobil":
Rating:

Nota: 4.61 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016